Lussebak, Linnea x2, Sinterklaas och Advent.

Som vanligt sitter jag en sen måndagskväll och gääääspar. Imorgon jobb igen efter en skön femdagarsledighet. Vi har hunnit med en hel del, inklusive att slappa = Sköööönt! Pieter och jag har varit lediga samtidigt idag, vilket inte händer så där väldigt ofta. Men nu tar jag de senaste dagarna i lite ordning...

I torsdags kom (stora) Linnea över på middag och film, vi spurtade igenom Twilight och hann precis klart för att hinna skynda ner till bion och se tvåan i samma serie - New Moon. En riktig filmkväll alltså, och trevligt att komma iväg en sväng på bio. Det lyckas man inte så ofta med så tack för att du drog med mig Linnea!

På fredagen blev det lussebak och Vincent fick hjälpa mamma att baka. Han var intresserad korta stunder och slickade gärna på degen även om ingenting åkte in i munnen. Klättrade dessutom helst upp på bordet för att sätta sig i degen med sin blöjrumpa, tok! Gossen fick även prova nya tomtestrumporna och min tomteluva, och för att göra outfiten något mer komplett kläddes rumpan i kilt. Den fick Vimse av morbror Emanuel för rätt längesedan nu (från Indien har jag för mig), men jag upptäckte precis att den är lagom nu. Så nu blir det kilt ett tag framöver! ...fast kanske inte på dagis, haha.



Vincent skulle absolut ha på sig tomteluvan när Pieter tog med honom in för saga innan middagssovningen. På eftermiddagen gick pappan till jobbet medan vi andra tog lånad bil och körde mot Bjursås för att hälsa på Vincents polare Linnéa och hennes mamma Therese (som är Vincents mammas polare). Hade en trevlig eftermiddag-kväll med två busiga barn som så småningom blev väldigt trötta. Vincent somnade direkt i bilen hem, han som sällan sover i bil annars. Det är så roligt att se Vincent och Linnéa växa upp tillsammans, så väldigt jämngamla som de är. Linnéa har för övrigt min benvärma på huvudet, tokfian... =) Hon är bäst på att ta på sig skor och mössor, där ligger Vincent i lä.



Lördagen var en hemmadag för mig och Vimse (med lite strosande på stan) medan Pieter jobbade för brödfödan. Efter sonens läggdags snodde vi föräldrar åt oss en liten filmkväll och såg klassikern Rainman. Söndagsförmiddagen ägnade vi åt att förbereda inför Sint Nikolaas, och lagom till eftermiddagsteet blev vi upphämtade av opa och tog oss till Södra Backen. Där väntade oma, Sinterklaas och Zwarte Piet, holländskt godis och typiska kakor, Vincents farbror Frank och hans tjej Karro, och så ett telefonsamtal från självaste Sinterklaas som talade om att det fanns paket att hämta i källaren. Vi drog upp med säckarna och sedan blev det paketöppning resten av kvällen med avbrott för en god middag. En och annan surpris fick vi uppleva också, och sjöng såklart några holländska sinterklaaslåtar för att förtjäna våra presenter.


Det blev en lagom sen kväll för Vincent och vi somnade allesammans med leenden på läpparna. Idag har vi lekt med våra nya "leksaker" och Vincent har varit lyrisk över både det ena och det andra. Idag har vi dessutom firat ett försenat advent tillsammans med Vincents mormor och morfar som kom över på brunch. Vi åt bacon, äggröra och mer som hör till (mums!) och sedan tände vi första ljuset till den vanliga dikten. Det är alltid lite svårt att minnas den precis från år till år, men så här går den på ett ungefär:

Så tänder vi ett ljus ikväll, vi tänder det för glädje.
Det står och lyser vårat ljus, för alla hemma i vårt hus.
Så tänder vi ett ljus ikväll, vi tänder det för glädje.




Det är inte en lång stund man kan ha levande ljus tända med en 1,5-åring i rummet, men en liten stund räcker för att börja bygga upp julkänslan. Idag har vi också fått upp lite stjärnor och ljusstakar, så nu börjar mystiden på året på allvar. Julmys, here we come! Vincent ville som vanligt prova mormors glasögon. Han skulle passa bra som glasögonprydd, men det är ändå skönt att han bara är hobbybärare än så länge. Och så fick han prova tomterocken som jag funderade på om jag skulle lämna tillbaka eller inte (har mixat ihop en annan mystomtedress som han ska ha på julafton bland annat) men bestämde mig för att behålla den. En tomterock i stl 98 kommer räcka minst över nästa jul också, kanske även om två år. Vilken storlek har en 3,5-åring? =)

Goderafton!
/Emma

En dag med Vincent

Nu är jag rejält trött så här lär det inte bli mycket skrivet. Jag har tänkt göra ett blogginlägg i flera dagar redan, men inte hittat tiden/orken. Dessutom vill jag lägga upp ett filmklipp, så jag har kämpat en del med att få det att fungera. Jag är inte riktigt där än tyvärr. Men den som väntar på något gott... får snart se rööörlig bild på min blogg, det ni!

Jag tror det finns fler bilder jag tänkt lägga upp, men ikväll får ni nöja er med ett litet sammandrag av dagen. Pieter har jobbat em-kväll och var hemma fram till lunch ungefär, och vi tog det väldigt lugnt på förmiddagen. Efter Vimses sovstund vågade vi oss ut i duggregnet för att handla, han och jag. Och så flöt dagen bara på tills det var läggdags. Efter lite protester kom lillkillen i säng en timme senare än vanligt, och min sömn får också vänta lite.

Veckan som kommer jobbar jag bara tisdag-onsdag (om än lååånga dagar). Skönt att ha en tvådagarsvecka igen, det ska jag ha varannan vecka när jag inte hoppar in och jobbar extra. Slutet på veckan blir Sinterklaasförberedelser och på söndag är den stora Holländska dagen den här tiden på året. Då blir det pepernoten och paket och kanske en och annan surpris får man hoppas. Undrar om vi lyckas se en skymt av Zwarte Piet eller kanske rent av Sinterklaas...

But for now:



Middagen bestod för övrigt av thaikryddad kycklingwok, yummie!

På återseende!
/Emma

Göteborg och gammalmormor

Nu har vi kommit hem från den väldigt lyckade Göteborgsresan. Vi är såklart riktigt trötta, både jag och Vincent (och Annette med), men glada. Vi har bott hos gammalmormor och ätit god mat och haft det trevligt. Tågresan tar 6-7 timmar vilket ju är lite slitigt, men både ner och upp gick det över förväntan. Vi behövde inte ens springa efter Vincent hela tiden, utan vi kunde roa honom ganska bra på plats (med leksaker, böcker och ätbara mutor).



Vi var borta torsdag-söndag. Torsdagkvällen blev hemmamys med gammalmormor. På fredag dag traskade jag och Vincent runt på stan (inkl. Haga) och shoppade lite inför Sint Nikolaas. Det är lite stressigt att gå i affärer med honom, men det gick och han sov en timme så jag kunde ta det lite lugnt också. Vi invigde även McDonalds för att få lite snabblunch i oss. På kvällen var vi hela gänget till Liseberg, fyra generationer. Det var riktigt kyligt och regnade allt mer, vi blev rätt frusna efter hand. Trots det var det jätteroligt! Vincent hade riktigt tindrande barnaögon och tog in allt med stort intresse. Små mekaniska tomtar var väldigt fascinerande, glöggen och marsipanen var god, det lilla berg-och-dalbanetåget och flygplanskarusellen var riktiga magneter, och allting runtomkring. Vincent fick t o m träffa tomten! Han var inte alls rädd utan gick fram till tomten och konstaterade att han hade fina vantar, och så hade de en liten konversation. Sedan dök en jättestor tomtekanin upp och Vincent ville hälsa på den också. Gick upp för trappan och nästan ända fram själv (men ville ha lite mammastöd sista biten) och så pussade han kaninen på den jättestora nosen. Det var hur gulligt som helst, man smälter för mindre. Vi andra tindrade lite vi med, och köpte marsipangrisar från Bräutigams, och jag sprang iväg en vända för att köpa fudge och churros. Det var dessutom invigning den här dagen. Vi såg inte så mycket av den men stod en stund och lyssnade på julmusiken (som det isdansades till) och Vincent dansade för det vilda. Vi hängde på såklart. När vi var tillräckligt nerkylda så tog vi spårvagnen hem och gammalmormor gjorde grillkorv åt oss. Det var riktigt gott att värma sig med och ett trevligt avslut på kvällen.



Lördagen spenderade jag och Vincent med några mammor och barn som vi känner. Först röjde vi runt i den blöta men riktigt bra och stora lekparken vid Slottsskogen. Vincent fick sällskap av finingarna Gustav och Ida, och sedan fikade vi medan barnen fick lunch i restaurangen Villa Belparc. Efter en hel del stojande (med bl a två små killar som gapskrattandes dunkade sina huvuden i en stor mjuk soffpall) hoppade jag och Vince + Ida med mamma på en spårvagn och tog oss hem till en fjärde mamma med tvillingdöttrarna leia och Tibella. Vincent sov som en björn i två timmar, tröttisen, medan systrarna drog runt i lägenheten med den några månader yngre Ida. Vi mammor blev bjudna på en smarrig gryta under tiden, sedan blev det lek och fruktsallad i barnens rum.



Väl hemma hos gammalmormor igen åt vi middag och hade en lugn kväll. Blev bjudna på smarrigheter när Vincent väl somnat (inte så lätt att få honom att komma till ro, trots att han var trött), och vi tog det lugnt i soffan. Nästa dag var det hemfärd igen, men först frukost, morgonbestyr och ostkakslunch innan vi allesammans tog bussen till stationen. Vi blev avvinkade och hittade våra platser. Nästan så snart vi satt oss till rätta somnade Vincent. Jag led lite av X2000 (tillhör de procent av befolkningen som mår dåligt av de tågen), men när vi klev av för byte i Hallsberg släppte det igen. Puh. Väl hemma i Falun blev vi skjutsade till JD och ML (oma & opa) för middag, sedan traskade vi hem och stupade i säng. Trötta efter resan, som sagt, men glada.



Nu kan Vincent säga både Liseberg, Tomtekanin, Tomte, åka spårvagn och åka tåg. Och han har med sig en liten tomtekanin hem som minne, och den är han helförtjust i.

Nu måste jag sova, imorgon jobbdag igen. Puh!
/Emma

Bildlöst

Idag kommer ett litet mitt-i-veckan-inlägg, helt utan bilder. Varför då? Jo, för jag sitter på jobbet (ajabaja) och imorgon sticker vi till Göteborg. Då blir det ingen uppdatering på hela helgen, men desto mer roligt att se fram emot på måndag. Pieter har plockat upp resväskor åt mig och jag har sagt åt honom att börja på en packlista med Vincent-grejer. Får se om han lytt. Hur som helst så står det packning på schemat ikväll. Jag har inte förberett någonting, men ska försöka vara effektiv samtidigt som jag inte glömmer något. Låter det realistiskt? =) Annette har i alla fall fixat lite matsäck till resan, och gammalmormor bjuder på middag när vi kommer fram så det kommer gå så bra så. Största funderingen är fortfarande hur vi ska lyckas roa Vinnepinnen på ett tåg i sex timmar. Tur att vi byter i Örebro och har lunchpaus där, ombyte = bra för psyket.

Sint Nikolaas närmar sig. 5 december firar vi det egentligen (jag och den holländska klanen), men i år blir det en vecka innan. Det innebär att jag ska försöka mig på lite Sinterklaasshopping i Göteborg. Kanske lyckas julshoppa en aning också om jag har tur, även om "strosa i butiker" inte är helt lätt med vildingen Vincent i släptåg. Får se vad jag lyckas med.

Vincent pratar massor nu, härmar det mesta man säger och ploppar ur sig nya ord mest hela tiden. Han kan även säga "gammamomo" så jag hoppas han visar upp sina konster när vi kommer imorgon! Häromdagen var favoritordet "Nasse Nej" som är en karaktär i ett barnprogram vi såg den morgonen. Han ploppade ur sig "Nasse Nej" lite då och då under dagen och fnissade. En favoritlek är "Bygga ego" alltså bygga med lego (duplo), och det är populärt att "koja bygga". Får han tråkigt vill han titta på "Nejshe" (=Nijntje/Miffy) på tv eller lyssna på "Enni en Bett" (=Ernie en Bert) på skiva. Han vill ofta "Aies kama" eller "Aies puss" (= krama och pussa vår mindre förtjusta katt Aries), och klättrar som vanligt mest hela tiden, på soffor och soffbord, dansar och snurrar och säger "heeeej uppe" (härmar vårt "hej där uppe"). Snurra heter "nuja" och är kanonkul. Om han ska borsta tänderna kan han säga "Mamma tandboss...te... osså" (= mamma också borsta tänderna, eller där är mammas tandborste också). Han anstränger sig verkligen för att få långa krångliga ord rätt. Märker han att han inte lyckas säga ett ord så kan han försöka igen och ta det långsamt över den svåra biten. Fascinerande att höra!

Jag skulle kunna hålla på en halv evighet, men det är kul att skriva ner i alla fall några typiska Vincent-fraser. Han är bra på att kombinera ord nu, slänger sig med allt fler treordsmeningar, och kan lägga in mer abstrakta ord. Ett ord han har svårt med är "vänta". Han kan säga det men är accepterar inte riktigt innebörden. Det lär dröja innan han lär sig det ordentligt, haha.

Nu ska jag jobba klart så att jag får åka hem och packa någon gång. Pieter har fixat kycklingsallad, det kommer sitta fint efter dagens 10-timmarspass.

Håll utkik efter en mahognyrödhårig liten kille och hans mamma, mormor och gammalmormor om du befinner dig i Göteborg i helgen!


Hörs och ses!
/Emma

fullt upp och lite förvirrad

Jag har datorfria helgen nu för tiden. Det är välbehövligt och riktigt skönt. Fast jag måste ju logga in mig på måndagskvällar (måndagar är mina söndagar eftersom jag inte jobbar då) för att uppdatera bloggen och kika igenom mejl och facebook lite snabbt inför arbetsveckan.

Vi har gjort en massa saker de senaste dagarna, men jag har fotat ovanligt lite. Jag minns knappt vad vi har gjort ens. Pieter har jobbat, och Emanuel befinner sig i Falun för tillfället (medan Nina arbetsreser i München). Det betyder att jag och Vincent umgåtts mycket med familjen. De har ätit pizza hos oss en kväll, nästa dag var vi dit för lunch med nybakt bröd, och ytterligare nästa dag var det middagsdags i Slätta. Och idag har jag och lillkillen träffat Emanuel (eller "Mobbo Manel" som Vincent säger) på stan för lunch.

Dessutom har Marilou (Vincents farmor/oma) fyllt år och Vince + Pieter har varit där och firat i lördags. Samtidigt som de käkade äppelkaka (tack för biten jag fick med mig hem, lika kanongott som alltid!) så gjorde jag mig i ordning för fest med jobbet. Över hundra personer samlades i den stora konferenslokalen vid gruvan och åt och dansade till ett riktigt bra liveband - allt inramat av temat ROCK, wohoo! Och man behöver dansa emellanåt, det är allt för länge mellan gångerna. Jag hade riktigt roligt!

Nu ikväll har jag varit på fotokursen för näst sista gången. Det stod stillebenfoto på schemat, och vi har fotat äpplen och apelsiner, och så ett litet jularrangemang komplett med stjärnlins (så att ljusen får sådana där klassiska strålar åt alla håll). Nästa gång blir sista gången, lite sorgligt nästan för vi är ett riktigt trevligt gäng på tio tjejer. Får försöka hålla lite kontakt även senare så att vi kan fortsätta inspirera varandra.

Nu väntar två långa jobbdagar för mig, sedan hoppar vi (jag, Vincent & mamma/mormor Annette) på tåget ner mot Göteborg. Där ska vi hälsa på och umgås med gammalmormor Maj-Britt. Vi ska höstmysa och bland annat strosa runt på Liseberg som just öppnar sin julmarknad bland tindrande ljusklädda träd. Jag ska äta kanderat äpple, dricka glögg och köpa med marsipangrisar från Bräutigams, så det så! Och så ska vi träffa några mamma-vänner med barn, det blir också roligt.

Jag har som sagt fotat ytterst lite på sistone, men här kommer ändå tre fångade ögonblick - Vincent läser saga med sin mormor när vi var på middag hos dem. Och så den nya mössan som jag önskar jag hade stickat själv men som är köpt på Indiska. Och sist fotat från vårt kontorsfönster, Vincent med morbror och mormor väntar på bussen mot Slätta nu ikväll. De lånade med Vincent en stund och bakade bröd tillsammans. Mys!



Måste förresten bara nämna en väldigt konstig grej som Vincent fått för sig. När jag börjar sjunga "Gubben Noak, Gubben Noak var en hedersman, när han skulle äääta tappa han potäääta..." (hrm, vet inte om jag kan den så bra) så börjar den underbara lilla killen att gråta. Läppen darrar och det kommer tårar och han är otröstlig för ett ögonblick. Jag förstår inte riktigt vad det är som händer, för han blir verkligen ledsen på riktigt. Första gången sjöng jag låten när Vincent låg på skötborde häromdagen, andra gången var idag och han lekte och var glad. Jag var ju tvungen att testa om det var en engångsföreteelse eller om han verkligen blir så störtledsen av just den låten. Det blir han. Vad är det han hör? Vad är det som är så hemskt? En sak är säker, den sången sjungs aldrig mer här hemma. Stackars sötplutt.

Jaha, nu kom Aries och ställde sig mellan mig och datorn. Det betyder "dags att gå och lägga sig". Hon dyker alltid upp just när jag suttit liiite för länge vid datorn. Yes lilla katt, jag ska sova nu.

God natt och på återseende!
/Emma

Halloweenfest

Ja i år blev det halloweenfest. Jag har varit ganska skeptisk till Halloween i några år, och tyckt att det tar över för mycket från den fina svenska Allhelgonatraditionen. Men jag har långsamt svängt, och nu tycker jag det är lite mysigt. Det ger flera sidor av samma högtid, en chans att minnas de som inte finns längre, samtidigt ett ljusets firande när vi går in i den mörka delen av året. Jag tycker nog det är ganska schysst. Men inget trick or treat, där går gränsen. I alla fall så hade vi en liten halloweenfest, dvs vi träffades några vänner och lagade god mat och hade det allmänt trevligt. Valfri utklädning (en eloge till krabban Tobbe!) och lite lagom stämning med ljuslyktor och några spindelnät (en smula läskigt kan det allt vara). Och Vincent fick rosa horn och lekte kossa (Mamma Mu är en favorit). Här följer en rad bilder, och sedan är det dags för sängen för min del. Tidig dag imorgon, och en småbarnsmamma måste sova sin skönhetssömn.


Jag testade att fota med den externa blixten. Det blir inte lika mysigt som att fota utan blixt, men en fördel är att man ser vilka korten föreställer, wehej. Kamerans inbyggda blixt använder jag aldrig, men när jag får studsa ljuset så kan jag nog lära mig gilla den här. Inga mästarfoton alltså, men en bit på vägen mot lite mer blixtkunskap. Vincent hämtade som vanligt filmen med Nijntje och gjorde sitt bästa för att trycka in den i dvd-spelaren (dvs han lyfter hela dvd-delen och lägger skivan mellan förstärkaren och dvd:n). Så vi fick snällt rätta in oss i barnprogramsledet.


Förrätten bestod av smarriga ostknotor, från ett recept jag sparat sedan låg-mellanstadietiden. Då hittade jag det i en underbart barnslig kok-mm-bok som jag bara inte kan komma ihåg vad den heter. Jag skulle bli helt lycklig om jag hittade den någon stans en dag... Huvudrätten var spagetti med kyckling-champinjon-gryta, och till efterrätt blev det cheescake med blåbär. Yummie! Och uj vad mätt man var. Vincent lyckades för övrigt lägga handen rakt i cheescaken, därav det något speciella utseendet:



Sovdags (utan skällande fejkhund, hipp hipp hurraa!!! - en annan intressant historia), på återseende!
/Emma

Några kort från mobilen

Det är lite dåligt med uppdateringar här just nu, som synes. Men jag jobbar rätt mycket och har väldigt lite ork till datorn på fritiden för tillfället. Men det går i vågor. Jag ska lägga upp lite kort från halloweenfesten igår och lite annat, men det får bli imorgon eller så. Tills vidare så slänger jag upp ett litet collage med kort från min mobil. Den har en rätt kass kamera, men är ändå kul att ha när jag inte har den stora kamran med mig. Som t ex när jag cyklar med Vincent till dagis och vidare till jobbet på morgonen. Så här kan det se ut då:


Sadelvärmaren är guld värd nu för tiden när temometern står på några få plusgrader om morgnarna. Och spana in de rosa hornen som Vincent absolut skulle ha på sig en morgon när vi cyklade till dagis! Han sjunger glatt om Mamma Mu som vinkar med sina horn, och sätter dessa på huvudet. Och så ser ni ett hörn av min arbetsplats, i mitt lagom lilla bås med fönster mot eftermiddagssolen. Träden fotade jag för någon eller ett par veckor sedan, på bara ett litet tag har alla blad blivit bruna nu. Det är lite trist med en så kort höst, men jag hoppas på mycket fin frost att fota framöver.

God afton!
/Emma