Japan och kärnkraften

Det här med katastrofen i Japan och situationen på kärnkraftverken. Så oerhört obehagligt och skrämmande. Läget förvärras för varje dag, får vi en härdsmälta kan det få helt oöverblickbara följder. Det är sådant här som inte får hända, men som ändå händer med jämna mellanrum. Om lite drygt en månad är det 25 år sedan Tjernobylolyckan inträffade (26 april 1986). Och om ett par veckor "firar" Harrisburgolyckan 32 år (28 mars 1979). Det är svårt att låta bli att dra upp kära Tage Danielsson till ytan igen:



För det har varit en nedslående positiv inställning till kärnkraft i Sverige på sistone. Människor i allmähet förstår uppenbarligen inte vidden av vad som kan hända när något går riktigt fel. Hur "ren" man än tror att kärnkraften är (vilket den så klart inte är oavsett, tänk uranbrytning, kärnavfall osv...) så är det så katastrofalt idiotiskt att bygga vidare på något som utgör de risker som kärnkraften gör.

Situationen i Japan är inte rolig att följa. Kanske att det här blir något av en ögonöppnare för alla de som glömt eller missat Tjernobyl. För övrigt måste situationen som råder nu slå upp såren hos många japaner, minnen från landets historia, bomberna över Hiroshima och Nagasaki.


kommentarer

namn:
spara mig

mejl:


blogg:


kommentar:

trackback
RSS 2.0