Små rabarber

Fascinerande att gå lite närmre. Vilka söta rabarber vi har just nu.


Intressant liksom, och fint.

Hej solen!

Idag flyttade vi ut. Äntligen! ...ropar vi, i kör med resten av landet vad det verkar. Äntligen sol och vårvärme och vi har varit ute mest hela dagen. Gått barfota på den fortfarande blöta gräsmattan, fikat ute, lunchat ute, planterat om krukväxter (jag), lekt djur i bur (barnen) och t o m hängt tvätt ute för första gången i år.


Mer sånt här tack!

Resultat vecka sjutton

Den här veckan har varit rätt bra. Jag klämde in ett träningspass i tisdags, men har hela tiden varit lite osäker på om jag har en förkylning i kroppen eller inte. Halsen kändes av i måndags så det blev bara maskiner och ingen kondition i gymmet. Jag har ätit en del mackor också, hembakt av både mig och andra. Det är så gott, medan jag lätt kan skippa pasta, potatis och ris. Jag tillåter mig en och annan macka helt enkelt, men måste tänka på att det inte får bli till varje mål.

Vågen har betett sig rätt skumt. Under första halvan av veckan ökade den för varje dag och jag hamnade t o m över 79 kg igen (tråååk) men sedan hoppade den ner ett snäpp och har visat några hg mindre varje dag istället. Så äntligen får jag skriva något som börjar med 77 i resultatlistan.



Två saker att verkligen jobba mer med är dels träningen (jag måste träna även om jag har sjukkänningar, ofta fungerar lågintensiv träning åtminstone), och dels sömnen. Jag sover för lite fortfarande, går och lägger mig för sent. Mitt ständiga problem. Och en tredje grej är matplanering så jag inte står där utan att veta vad jag ska stoppa i mig, då blir det gärna något panik-påhitt och de är sällan bra.

Några vill-ha-barnplagg från Åhléns också


Det här är bara ännu en note-to-self om vilka fina barnkläder jag hittar här och där. Och lite tips också kanske. Tröjan med fåglarna ser ju riktigt fin ut, och jag gillar att matcha gult och rosa. Tycker det blir kanonfint.

En pinne åt Vinnepinnen

Vincent tog med sig en väldigt viktig pinne hem från dagis härom dagen. Fast den var lagad eftersom en dagiskompis hade brutit av den. Idag bröt Claudia av den igen, inte roligt alls enligt Vinnepinnen. Men jag lagade den igen, och nu ligger den hel i Vincents gren- och stensamling på verandan. Vår son har nått samlaråldern.


Idag har jag varit på barnloppis en snabbis, vi haft våra isländska vänner på besök, och så spenderade vi kvällen hos oma och opa. Allt under en sol som plötsligt gav mig en doft av sommaren. Finväder på intåg, yey!

Loppisshoppat

Jag drog till barnloppisen på Elsborgskyrkan en sväng idag och fick med mig tre böcker och lite kläder hem. Rätt nöjd över den fina shoppingen:


De randiga tröjorna är till Vincent och resten till Claudia. De röda femkronorsbyxorna är i stl 62 men de får bli knickers åt C tänkte jag. Nova Star-byxorna är jag väldigt glad över, och den rödvitrandiga Katvig har jag faktiskt letat efter t o m. Najs najs.

Blomma




Jag måste skaffa lite fler färger, känner mig redan begränsad.

Lekdejt i Mora

Idag gjorde jag och barnen en lite längre utflykt för att träffa två av mina kollegor som bor i Mora. Den ena har en dotter på 2,5 år och den andre en son på 3,5 och barnen fungerade bra ihop. Pojkarna fann varandra och for upp och ner för trappan, medan tjejerna lekte lugnare nere hos oss. Vi fikade och småpratade och det var precis så där som en trevlig lekdejt ska vara.


Båda barnen sov på vägen upp (perfekt) men när vi åkte hemåt fick de hålla sig vakna. Vincent blir lätt åksjuk så han gnällde en del men resan på ca 1,5 timme per väg gick ändå riktigt bra. Vi stannade till efter Rättvik med den fina Siljansutsikten för att andas lite frisk luft och plocka upp tappade leksaker. Väl hemma väntade Pieter med middagen klar.

Rita rita

Jag har börjat rita lite, det är roligt! Jag har knappt ritat alls sedan jag gick i skolan och det är 10+ år sedan nu. Precis som med tårtorna så är det här ett sätt att komma ifrån datorn, men ändå kunna vara lite kreativ. Men jag känner mig som en nybörjare.

Den här trollsländan ritade jag härom dagen. Jag tänker inte och planerar innan jag sätter igång utan jag bara kör på, á la skolklotter:


Och innan den testade jag mina pro-markers - väldigt trevliga tuschpennor som jag köpte för något år sedan men inte hunnit med förrän nu. Jag ska färglägga mer. Har redan en till blomma på gång.




Jag har alltid ritat blommor, det är det som kommer naturligt när jag sätter mig ner och börjar spontanrita. Lite trist kanske, men jag kör på med något som känns lite vant i alla fall så får jag gå vidare senare med annat.

Sju timmar gammal

Jag har äntligen börjat kika igenom lite foton för att välja ut och framkalla till Claudias bebisbok. Har inte kommit så långt än, hon är inte mycket mer än kommen till världen. De där skrynkliga små händerna är så speciella...



Imorgon drar jag och barnen till Mora för att hälsa på två av mina kollegor som också är lediga på fredagar och har små barn. Ska bli trevligt. Och helgen är redan fullbokad och även de kommande helgerna för flera månader framåt känns det som. Fast bara med roliga saker. Men ändå.

Planer på pannkakstårta

Claudia fyller år om en dryg månad (iiikh!) och jag tänker frångå mina vanliga (ovanliga) tårtor och satsa på något nytt - pannkakstårta! Det har jag aldrig testat men nu är det dags. Pannkakstårta á la Pettson och Findus. Katching på kalastema!

Bilden på tårtan är lånad från Linnéas skafferi och där hittar man också ett recept! Jag kommer dock inte klicka i någon sylt tror jag för jag gillar det inge vidare. Desto mer frukter och bär ska det vara! Och grädde. Mums. Och inte samma sockerbomb som vanliga tårtor. Jag är peppad.

För övrigt vill jag gäääärna ha den här boken, så nu skriver jag upp den på min cyberrymdiska önskelista:


Det var dagens fundering det, over and out.


På tal om trädgård...

Mitt favvo-radioprogram är Mannheimer och Tengby. Trevligt, roligt och liksom bara så behagligt. Bra jobblyssning. Hur som helst, ur senaste programmet fanns det med lite prat om trädgårdar, trädgårdskoll helt enkelt:




Trädgårdstrevligt. =))

Villervallavillha

Eftersom jag inte köper några barnkläder för tillfället (köpstopp är inte lätt men ganska hälsosamt) så måste jag ögonshoppa lite istället. De här kläderna ligger på önskelistan från Villervalla just nu (förutom hängslejeanskjolen och de svarta capribyxorna som barnen redan har likadana eller liknande, men de behövdes här för att skapa mina önske-outfits).


Det bara spritter av färg i de här kläderna! Somrigt och karamelligt. Ja tack!

Dagens doodle

Klicka in till Google.se idag och dra i blixtlåset så får du läsa om blixtlåsets "uppfinnare" (eg. en äldre uppfinning som han utvecklade) Gideon Sundbäck.


Lite svårt att låta bli att dra i den där dragkedjan om och om igen. =)

Google har haft många sk "Doodles" genom åren, här kan du kika på alla från 1998 och framåt: Doodles (Det finns även en spelbar Pacman-doodle! Klick klick.)

Fina fina ranunkel

Jag vill ha pioner och/eller ranunkel i min trädgård. Jag som är helt grön på det här gröna känner mig väldigt förvirrad just nu över vad jag ska ha och när jag ska köpa det och hur jag ska planera och plantera och när det är dags för vad i trädgårdsfixandet. Men så länge det fortsätter komma snöfall kan jag väl inte göra så där väldigt mycket. Mer än att läsa på och försöka samordna mina tankar.

Fast så snubblade jag
över de här ljuvliga ranunklarna (eller hur man nu säger i plural) igår på Plantagen och var tvungen att köpa hem en vit, en gul och en rosa. Spontan blomshopping - de var alldeles för fina för att motstå. De här färgerna får det bli på ena sidan huset. Och på den motsatta får jag så min röda vallmo.


Håller tummarna för att de överlever tillräckligt länge för att jag ska kunna plantera ut dem, och att de överlever själva utplanteringen dessutom. Någon som har tips om ranunkel? Hur sköter man dem bäst? Var trivs de bäst i trädgården? Och är de perenner? Förökar de sig själva? Finns det någon fin kombo, andra växter de trivs ihop med? Help please!

Ranunkel, de är väl för mysiga. Jag vill bara klappa på blommorna, haha. Dags att börja prata med dem också, jag känner mig nästan redo.

Resultat vecka sexton

Veckans träning blev en kilometers simtur på simhallen medan Vincent och morfar lekte i barnbassängerna. Maten har varit ok. Jag ligger stabilt. Får se om det är halsont jag känner nu eller om jag kan gå till gymmet imorgon, skulle vara välbehövligt.



Vincent och cyklandet

Redan i höstas lärde sig Vincent cykla lite grann på sin vanliga cykel, men han är fortfarande mer förtjust i springcykeln. Den börjar dock bli alldeles för liten och tanken är att Claudia ska få ta över den. Vims har inte kunnat ta fart själv med storcykeln än, så vi har fått putta igång honom. Och uppförsbackar har varit för tunga.

Härom veckan ville han plötsligt försöka lite mer än tidigare (besök av mormor och morfar hjälpte motivationen) och då kunde han både cykla i uppförsbackar och sätta igång cykeln själv med hjälp av lite lätt utförslut. Snart kan vi nog skruva ner den lilla springcykeln för han cyklar allt bättre på den stora. 



Det blir spännande att se Claudia på den lilla röda faran, om nu Vincent går med på att släppa den ifrån sig.

Hem familj energi

Idag var jag nog lite modig, för jag drog iväg på mässa själv med båda barnen (medan Pieter jobbade). Jag hade vunnit biljetter via Me&I (barnkläder) till "Hem familj energi" och chansade på att barnen skulle trivas hyfsat. Och det gjorde de. Vi hoppade hoppborg, plaskade i pooler, gissade mängder och längder i lite olika tävlingar, lyssnade på antik-Peder Lamm, kramade Bamse och annat sånt där man gör på mässor.


Vincent blev så blöt av poolplaskandet att han var tvungen (hrm hrm) att få en ny tröja. Så vi gick en vända till till Me&I-montern och Vincent tyckte bäst om en grön tröja med flugsvampar på så den fick han på sig direkt. Och så smakade vi på korvar och fiskar och bröd och både jag och Vincent tyckte om den rökta regnbågen så mycket att den fick följa med hem och bli middag. Claudia sov en lång stund, skönt det. Och så hade vi Sandra, Daniel och Molly till sällskap. Trevligt trevligt.

Febervabdag

Jag har haft en grinig febertös i knät större delen av dagen. Vab stod på schemat. Igår var Pieter hemma och idag jag. Fortfarande en bra bit över 39 grader ikväll. Fast efter alvedonen nu på kvällen så kvicknade tösabiten till så till den milda grad att hon fortfarande är vaken (klockan slog just 22) och är på ett strålande bushumör vilket hon inte varit på flera dagar. 


Dagens spännande schema innehöll en promenad (slash cykeltur för Vincents del) till mataffären (där jag glömde kvar det ovanligt stora paketet toapapper jag för en gångs skull köpte), upphittandet av Claudias ena vintersko (från det skopar som är bäst av hennes två) som varit försvunnen hela vintern (total rosaskimrande lättnad!), morfarbarnvakt medan jag cyklade iväg och var med på ett lite lätt omtumlande möte på jobbet, och så hälsade Pieter och Vincent på en dagiskompis när P slutat jobbet medan jag och Claudia körde sovstund på soffan.

Imorgon är familjens enda gemensamma lediga dag den här veckan. Håll tummarna för sovmorgon!

Kikat på lite tyger

Jag gillar Åhléns. De brukar ha mycket fint, inredning, barnkläder, tyger... Och till ett vettigt pris. Häromdagen gick jag en vända på lunchen och kikade lite. Det blårandiga tyget skulle nog kunna bli fint på Vincents rum när det är omgjort, kanske som kuddöverdrag eller så.


Påfåglarna tycker jag verkligen om, men vet ingen plats för dem. Ev. ska Claudias rum få lite sådana färger. Det undre med gröna grafiska växtmönster är också en fundering till Claudias rum som kommer ha lite trädgårds-/växttema.

Vårens snökaos avklarat

Efter nästintill-t-shirt-vädret i helgen var det ju lite av en chock att vakna till en decimeter snö och luften fylld av stora flingor på måndagsmorgonen.


Min cykelväg till jobbet på morgonen i måndags, jag var tvungen att stanna och fota med mobilkameran. 16 april hände detta, dagen efter sista dagen för bilägarna att byta till dubbdäck. Lagom lägligt. Trafiken stod still i flera timmar mellan Falun och Borlänge och snökaoset här hamnade i riksnyheterna.

Baktankar med whoopies

Funderar på om jag ska testa att baka whoopies redan innan jag försökt mig på macarons, eller ens surdegsbröd för den delen. Tänker att det skulle väl vara bacon-whoopies då om jag ska vara riktigt 2012. Inser samtidigt att både baconglass och whoopie pies kommer vara ute redan innan de hunnit bli riktigt inne, och att jag nog får ta och leta efter nästa stora bakgrej innan någon hunnit skriva en bok om det. Fast innan jag väl hunnit göra slag i saken kommer det ändå hunnit bli ute. Dessutom äter jag ju inte sötsaker, så jag struntar nog i det hela.

För dig som undrar vad jag egentligen snackar för goja, klicka på de markerade orden i texten så kan du läsa mer och hitta (troligtvis) smarriga recept.

(bilden lånad från någon som lånat den)

Namntavla: snowboardåkande isbjörn

Den här namntavlan fick jag beställning på nyligen och jag postade pappröret i slutet av veckan som var.

Jag gjorde även en namntavla åt Devins storasyster för två år sedan, jättekul att få uppdraget åt lillebror också. Den som vill kika på fler namntavlor jag gjort kan klicka på tavlorna i vänsterspalten av bloggen (på startsidan), eller här.

Kalas för kompisarna

Vincents kompiskalas blev väldigt lyckat. Vi hade trevligt, både vuxna och barn (även om Claudia mest ville sitta i mitt knä, lite tryggare bland allt folk). Tårtan var poppis, paketöppningen spännande (och presenterna fina!), lekarna lagom vilda och fiskdammen obligatoriskt genomförd.

Strax innan gästerna kom frågade jag barnen om jag skulle ta ett kort på dem när de höll varandra i hand, och då såg de så här helt oemotståndligt söta ut att jag bara ler hela jag när jag tittar på kortet. Älskade finingar...


Fiskdammspåsarna rensade jag från godischock så gott jag kunde, så förutom en tablettask och några smarties så fick det bli några smågrejer också. Nästa år tror jag nog vi drar ner på sockret ännu mer, för oj vad mycket kalas det är den här tiden på året. Ungarna gör ju inget annat än käkar godis och kakor och tårtor. Känns inte jättelyckat.

När kalaset närmade sig sitt slut hittade vi ballongdjursballongerna som jag planerat ge föräldrarna i uppdrag att blåsa upp och vrida till - Ni vet sådana där väldigt långa och smala ballonger som man snurrar ihop till olika figurer. Glömde nästan bort dem, men det var roligt i alla fall. Och vi har några ballonger kvar så jag ska nog sno ihop några fler djur någon kväll, öva mig lite inför framtida stordåd.

Nu är det back to vardagen igen, och färdigkalasat för den här fyraåringen. Lika bra det. Han har ju mängder av fina presenter att leka med som räcker ända fram till jul och lite till.

Resultat vecka femton - minus tio!

Borde fira egentligen för idag tangerade jag minus tio kg! 3,5 månad har det tagit. Veckan har varit halvkass som alla veckor på sistone men vågen var ovanligt snäll mot mig. Den varierar minst ett halvkilo från dag till dag (när jag testväger mig) så det här är inget resultat gjutet i sten. Och så har jag kalasat rejält idag, ätit tårta, bullar och mer därtill, så nästa vecka har fått sig en rätt kass start. Men bortsett från det så känns det helt klart toppen.



Bara att fortsätta försöka hålla moralen hög. Svårt när jag fortfarande inte kan träna, men vardagsmotionen får jag ju i alla fall tack vare all cykling. Och nu har jag slutat äta bullar och geléhallon igen (mums vilken smarrig dag), imorgon blir det keso istället. Rätt skönt med vardag faktiskt.

Sandlådepresenter och mobo Emanen

Emanen (som Claudia kallar honom) hälsade på igår. Han var nog glad över val av dag eftersom det var rena vårvärmen där en stund och vi kunde sitta ute vid sandlådan och dricka kaffe för första gången i år. Samtidigt rapporterades om snöfall i Stockholm. Rätt läge att lämna huvudstaden helt klart.

Vi var glada för besöket också så klart. Och Vincent fick en storörad födelsedagspresent, som visade sig vara en liten skottkärra. Den invigdes strax ihop med den nya grävskopan (från oma och opa) ute i sandlådan.


Farbror Frank kikade också förbi och lämnade present, en Kiss-flagga (affisch i tyg) som redan kommit upp på Vincents vägg. Lycka att ha två sådana snälla släktingar, en mobbe och en fabbe.

Och sedan dök oma och opa upp och hämtade med sig barnen och deras packade väskor. Övernattning stod på schemat. Medan jag och Pieter gick på opera! Mer exakt - direktsänd operavisning från Metropolitan i New York på bioduk i Folkets hus här i stan. Vi såg La Traviata och det var riktigt trevligt och faktiskt bra. Jag är inte så operavan, men kan nog tänka mig lite mer av den här varan. Får bli ett riktigt operabesök nästa gång vi är i Stockholm tror jag.

Kalasets Cookie monster cupcakes och Kiss-tårta

Vincent är en riktig musiktok (som föräldrarna sina) och just nu är det det gamla rockbandet Kiss som är favoriter. Därför önskade han sig också en Kiss-tårta till sitt kalas, och snäll mamma lyder. =) Jag hade även spanat in kakmonstercupcakes för ett tag sedan och bestämt mig för att jag ville testa, så det fick det bli.


Tårtan innehåller ett rosa lager och ett blått. Är det barnkalas så är det. Rosafärgad mangomousse och blå vit chokladmousse. Cookie monster-cupcakesen har en grund av chokladmuffins (med banan och kanel) och är täckta av blåfärgad geléhallonfluff (geléhallon nedsmälta i grädde som vispats sedan det kallnat helt) och blåfärgat kokos. Ögon av mmf och sp och kakorna är köpta chocolate chip cookies som jag delat i halvor och tryckt i.

Mer kalasrapport kommer. =)

Påskdagen

Påskdagen spenderade vi enligt familjetraditionen - hos oma och opa. Började med att leta färgglada ägg i trädgården. Vincent är verkligen i exakt rätt ålder nu, han sprang runt och var toklycklig! Claudia var också med på noterna. Sedan blev det påskfrukost med ägg och familj vid finbordet. Resten av dagen var harmonisk, lekte i lekpark och vilade och hade det allmänt bra.


Vi avslutade med lammgryta till middag och traskade hemåt när kaffet var uppdrucket och barnen färdiglekta, lagom till läggdags.

Provat en klänning

Idag fick Claudia modella den här fina klänningen som min mormor sytt. Men jag vet inte om den är sydd till mig när jag var liten eller till min mamma när hon var liten. Mormor, du kanske minns och vill berätta?!


Det är lite för kyligt egentligen än så hon fick byta om till annat sedan, men jag tror nog den här kan passa i sommar. Jag var rädd att den skulle vara för liten, men tycker det fungerar bra. Det hör en hätta till också men ena knappen var borta så jag ska se om jag kan hitta en liknande och sy i.

En bortsprungen familjemedlem

Aries, vår katt, har varit försvunnen i två dygn. Nu ligger hon i mitt knä och spinner medan jag skriver. Jag tror jag tycker om henne en bra bit mer efter de här två dagarnas oro. Jag har insett att drygskåpet betyder en hel del för den här familjen ändå. Många katter är borta längre än så, men inte vår, speciellt inte när det är regnigt och kallt. Aldrig. Jobbigt har det varit, riktigt jobbigt.


Det var i tisdags, Vincents födelsedag, som Aries följde med Pieter och barnen upp till affären på förmiddagen. Hon följde inte med hem utan dröjde sig kvar. Sedan såg vi henne inte mer den dagen. Inget halsband hade hon heller för det femte halsbandet hade hon alldeles nyligen tappat.

En bekant hörde av sig och hade sett Aries jama utanför skolan och matsalen, det var sista ögonvittnet. Instängd i skolan kanske, tänkte vi, och hoppades hon skulle dyka upp nästa morgon när de låste upp. Vi fick gå och lägga oss utan en katt i huset. Värre kändes det på morgon när hon fortfarande inte var tillbaka, och hela dagen gick och ingen katt. Jag mejlade polisen och Animalen (katthemmet här i stan). 

Kvällen var jättejobbig, och nästa morgon kändes nästan outhärdlig. Två dygn borta. Ovissheten. Överkörd? Stulen? Så kom ett mejl från Animalen. Någon hade hört av sig med de här raderna:

"Vi är ett par som igår hittade en bengalkatt utomhus, vet ej om den är skadad eller så men den jamar och skriker nästan hela tiden. Vi vet inte vad vi ska göra så snälla kontakta oss..." och så ett mobilnummer och två förnamn.

En stor lättnad, det där bara måste vara vår pratkvarn till katt! Ingen annan bengal kan väl ha sprungit bort sig samtidigt?! Jag ringde och ringde och skickade sms men fick inte tag på de som hittat henne. Sökte efter folk med de förnamnen som bodde i närheten av oss. Ringde några men det var inte rätt. Hörde med Animalen om de hade fler kontaktuppgifter men inget. Fick snällt vänta.

Så passerade Pieters mamma vårt hus för att lämna ett kort och där var katten! Där var Aries! Upphittarna måste ha släppt ut henne igen. Tack och lov. För vem tar med sig en katt hem? En katt hittar hem själv, även en som är ovanligt pratsam. Jag fick samtalet om att hon var hemma samtidigt som jag hämtade upp barnen på dagis, och vi cyklade hem och blev välkomnade av ett välkänt jamande.

Och nu har jag en varm katt i knät igen som sovit sig igenom hela eftermiddagen i Vincents säng. Och för oss, ett enda stort Puh! Och så vill jag gärna veta vad som egentligen hände. Har sms:at upphittaren igen men inget svar. Skäms de? Tog de henne med någon baktanke men släppte henne igen när de märkte hur jobbig hon var? De visste uppenbarligen att det var en bengal de fått tag på. Får se om jag får några svar. Hur som helst. Hon är hemma. Och vi har bunkrat upp med ett lager katthalsband.

Födelsedagen

För vissa av er verkar det nog som jag fotar lite väl mycket kan jag tänka. Och visst, jag tar många kort när jag väl har kameran uppe, ibland lite för många. Det är konstnären i mig som vill fånga det där riktigt fina fotot. Men sedan lägger jag bort kameran och bara är (jag övar på att lyckas ännu mer). Det gäller att välja sina stunder. Som i morse.

Jag ville inte ha med mig kameran när vi gick upp för trappan och sjöng Ja må han leva och väckte vår förstfödde. Han var ganska svårväckt så vi sjöng om tre gånger sittandes på sängkanten. Med sömndruckna ögon och yrvaket litet leende blåste han ut de fyra ljusen och öppnade sitt första paket för den här födelsedagen. Och det var ett ögonblick jag verkligen tog in. Ett ögonblick som behövde vara kamerafritt. Och Claudia fyllde också fyra år, berättade hon.

Nere i köket hade vi dukat fint med ballonger och paket och serpentiner och krona. Där knäppte jag några kort i gryningsskumrasket och barnen öppnade paket från oss och från gammalmormor. Och Vincent fick första biten av tårtan som var så behagligt enkel att göra. Boston Cream Cake som jag åt som barn, med rakt igenom köpeingredienser. Jag ville inte lägga en massa timmar på tårta, vara uppe halva natten och inte orka med morgonen. Så tårtan blev snabb och god.

Sedan jobbade jag medan Pieter och barnen var hemma och lekte med de nya leksakerna. På kvällen kom våra föräldrar och firade barnbarnet. Vi åt tacos, sedan blev det mera paketöppning (ett helt torn byggde Vincent upp!), mycket trevligt nytt att leka med.


Och det var den födelsedagen för nu sover pojken djupt uppe i sitt rum. Och jag ska också sova. Och nu blir det sockerfritt ända till söndag när vi ska ha barnkalas här hemma. Jag funderar som bäst på hur jag ska dra ner på sockermängden då. Tårta måste det vara och Vincent kräver fiskdamm, men kanske byter jag ut kakorna mot något nyttigare och kanske blir det bara lite godis i fiskdamspåsarna. Vi får se vad jag hinner med och lyckas hitta på. Har ni tips så ja tack!

Resultat vecka fjorton

En lite meningslös invägning, men jag är ju varken på topp eller äter särskilt bra hela tiden. Försöker hålla mig på mattan däremellan så därför känns det ok att hålla på och harva här runt 79. Skulle gärna hamna under 79-strecket nästa vecka dock. Jäjä.



Och tänk liksom...

...att det här är snart fyra år sedan...



Fyra år med en fyraårings långa ben


Idag fyller älskade Vincent fyra år. För första gången blev den ordentlig födelsedagsmorgon när vi gick sjungandes till den sovande Vincent, med tårta med fyra ljus i och ett paket att öppna direkt. Fler paket väntade nere i köket. Från oss och från gammalmormor Maj-Britt i Göteborg. Allt blev han så glad för (och Claudia nöjde sig nästan med sina två tröstpresenter även om hon påstod att "JAA fyye ååå!"

Igår kväll var det han som själv släckte lampan och skulle sova för idag blir han ju fyra. Fyra! Han visade stolt sina långa fyraåringsben och stora fyraåringsfötter vid frukostbordet. Idag är Pieter ledig så han och barnen kan leka hela dagen lång (medan jag jobbar för brödfödan), och ikväll kommer far- och morföräldrarna och grattar.

Grattis min gos!

Påskafton

Igår var det påskafton och vi firade en gata ner som vi brukar. Hade det så här trevligt:


Idag är det påskdagen som vi firar hos svärföräldrarna. Jag är hemma och hämtar lite grejer (och bloggar lite som hastigast) men nu ska jag tillbaka. Full rull i ett alldeles lagom lugnt tempo.

Årskrönika 2011 del 2 - juli till december

Jaha ja, det hann ju bli mars och nästan april t o m innan jag lyckades ta tag i del två av årskrönikan. Men strunt samma, jag vill göra den ändå. Här följer andra halvan av 2011!



Juli var en fin månad och vi njöt av att bo i hus och kunna ha dörren öppen, leva lite mittemellan inne och ute. Vi hade semester och var bl a några dagar i en stuga som Pieters föräldrar hyrt i Rog (en bit utanför Falun)...



Och sedan tog vi
tåget ner till min familjs sommarstuga på västkusten för den obligatoriska veckan där (jag måste ha en bit av mitt Bohuslän på sommaren!)



Claudia ställde sig upp
från plan mark några gånger och damp direkt ner på rumpan igen. Första steget låg i luften. Men det sparade hon tills vi kom hem. 17 juli stod hon för första gången helt själv en längre stund, och gallskrek för att det var så läskigt.



Samma dag passade vi på att locka henne till att ta några steg, och rekordet första dagen hamnade på 5. Hon tyckte inte om det, men hon gick! 



Det blev mycket
badande och vattenlekande både på vår tomt och vid diverse sjöar inom cykelavstånd.



Plask plask.



Boysen Beach med vänner...



Jag var med i en fotoutmaning på bloggen som innebar ett foto per dag på något visst tema. Lite kul att få tänka lite mer kring fotandet och lyckas genomföra specifika uppgifter, som att fota vad jag är beroende av...



Vi drog igång med en rejäl satsning på att få Vincent blöjfri. Ca två veckor hade vi på oss hemma mellan Bohuslän och kommande Italien-resan. Vi ryckte blöjarn, Vincent kissade på sig konstant, men när vi satte oss på flyget var han blöjfri (dagtid). Det behövdes bara ihärdiga föräldrar, en någorlunda samarbetsvillig son och så en bra idé - Klistermärkeshuset.



Ett klistermärke för varje gång han var på toaletten, och när hela huset var fyllt fick han välja sig något i leksaksaffären. Finemang!

Jo och så lektes det rätt mycket i sandlådor och smutsades ner en hel del barn...



Och Claudias fjun blev tillräckligt långt för att sättas upp i en första tanig men söt liten tofs.


Sedan blev det...


Min semester blev delad i år. Tre veckor i juli, två veckor jobb och så två veckor ledigt till i augusti. Rätt bra upplägg även om jag inte vill göra så varje år. Vi inledde månaden med att Vincent fyllde sitt gå-på-toa-hus med klistermärken och valde sig en stor bilbana i belöningspresent.



Vi fick besök från Holland av Pieters kusin Sophie med pojkvän Jelle.



Och sedan var det dags för årets stora resa. Mina svärföräldrar firade 30-årig bröllopsdag och bjöd med sina två söner med flickvänner och barn på en långvecka i Italien! På min födelsedag reste vi så det blev flygplansmat att fira med. Vi hade trettio grader och sol hela resan. Vi turistade, badade, åt massor av god mat, njöt av omgivning och atmosfär. Hade en toppensemester helt enkelt. 



Hemma igen och jobb igen. Jag beställde rätt mycket tyger...



...och sydde några plagg åt barnen som jag blev väldigt nöjd med.




Jag plockade fram gatukritorna som jag köpte när jag jobbade på leksaksaffär i Strömstadstrakten för hundra år sedan (eller åtta eller så). Äntligen kom de till användning! Den varma asfalten är härlig att sitta på och utnyttja kvällens sista sol en fin augustikväll.



Vincent lärde sig cykla på sin nya riktiga cykel, 3 år och 4 månader gammal. Tack springcykel för den balansen!



Och så såg vi till att träffa våra vänner som bor i Australien så mycket vi kunde under de månader de var i stan. Vi ser redan fram emot nästa besök!



Sedan blev det...



Och jag fick till den här roliga jämförelsen mellan Claudia och mig själv. Fotade på (i princip) samma plats och i samma byxor och så gott som samma ålder:



Vi var till Bondens marknad tillsammans med Annette (tradition!).



Hängde lite på Familjecentralens öppna förskola där vi trivs finfint, ett av det bästa som hänt Falun under senaste året att kommunen satsade på en egen öppen förskola med utbildade pedagoger och tanke bakom allt.



Saknade badkar och laddade för att dra igång badrumsrenovering.



Så fyllde min pappa Lasse år och jag var lite pysslig med en av presenterna.



Vi badade på äventyrsbadet Aqua Nova i Borlänge.



Grillade korv och lekte i Åsbo med vänner och vänners vänner i härligt höstväder.



Pieter byggde ett bilgarage åt barnen av spillvirke, reservdelar till en trälåda och en gammal kraschad leksaksspis. 



Vi tog med oss lunch och vänner upp till Stångtjärn och njöt av ännu mer finfint höstväder, lite skog och lite sjö.



Och så en av höjdpunkterna, vi var till Orsa björnpark tillsammans med mina föräldrar, min farbror + sambo och ett par indiska vänner till mina föräldrar. Första gången för mig sedan jag själv var liten. Vädret höll sig regnfritt ända tills vi hoppade in i bilarna igen, djuren var magnifika, och när vi tittat oss mätta på majestätiska rovdjur blev vi bjudna på smarrig utewokad mat på min farbrors lilla gård i Våmhus.



Så fick vi en ny månad igen.


Jag tog med min mamma och min dotter och besökte en barnloppis för första gången. Mängder av billiga begagnade barnkläder i stora högar, och sol och fika i Vika.


Bakade lite tårtor...



Barnen lekte på min gamla lekplats som är vår närmsta numera, bara en gata bort.



Så flög jag och Pieter iväg på en långhelg till Amsterdam för oss själva, för att gå på Pieters kusin Daans bröllop. Vi på att minisemestra lite också medan Vincent och Claudia var hemma med mormor och morfar.



En hel hög vårlökar petade Vincent och jag ner i jorden i vår lilla rabatt. I hopp om en fin vår. Och Claudia hjälpte mig städa krukväxter. Trädgårdspyssel light.



Vi hade en cirkus på besök...



Deltog i samfällighetens höststädning och fick lite fint inför vintersäsongen på allmänna platser. Avslutade med korvgrillning på grusplanen i backen (precis som när jag växte upp).

*

Filip hälsade på i Falun själv en hel helg! Han är min halvbror Patriks äldste son och nyligen tretton år fyllda. Flög upp för att hälsa på sin morfar (min pappa alltså) och resten av oss. Vincent blev väldigt förtjust i honom och har pratat om sin kusin Filip ända sedan dess. Bland annat besökte vi Framtidsmuséet tillsammans. Filip och Lasse i bakgrunden på översta kortet...



Och det blev mer korvgrillning i Åsbo, den här gången tillsammans med Tobbe, Lena och lilla Alexander (då dryga månaden gammal) som sov sig igenom det hela.



Avslutade en fin höstmånad med att baka pizza tillsammans med morfar.



Vintern närmar sig...



En dag tidig november lekte vi hemma hos mormor och morfar en hel dag. Sedan gick tre av oss (jag, Vims och Annette) på bio och såg Nalle Puh. Det var Vincents andra biobesök, första när jag var med.



Sinterklaas anlände med sin ångbåt till Holland, som vanligt tre veckor innan femte december, och vi följde händelsen hemma hos holländska vänner (med holländsk tv) till oma och opa.



Vi var på Halloweenkalas hos en dagiskompis ute i Sundborn, med spindelnät och häxa och en liten tomte som gömde godispåsar under ett träd. Och allt. Myspys.



Äntligen tog vi tag i badrumsrenoveringen och äntligen drog byggfirman in och la ut löparbanor i papp och rev ner alla fjärilsprydda väggar i badrummet.


Ingen snö i sikte än, men frosten spred sig. Vinter, typ.



Vi "satte skon" åt Sinterklaas och Zwarte Piet en gång per helg inför det stora Sinterklaasfirandet. Både hemma och hos oma och opa. Sjöng sedvanliga sånger och la knäckebröd och morötter i våra skor. Ropade lite. Och fick små presenter nästa morgon.



Enter årets sista månad...




Bakade mormors mormor Daisys pepparkakor som vanligt, tradition smakar bäst.



Julmarknad vid gruvan är ett måste, och i år träffade vi gruvtomtarna också. 



Så var det dags att fira Sinterklaas, årets första julafton! Det har inget med jul att göra egentligen, men är årets paket-mys-familje-kväll med Pieters familj.



Jag ville gärna ner till Göteborg för att hälsa på min mormor, träffa lite vänner, gå på Liseberg och se min andra hemstad en stund. Så jag tog med mig min son och tog tåget söderut medan Pieter och Claudia stannade hemma. Både roligt att spendera tid med ett barn och nyttigt för vår pappiga son och mammiga dotter.


Vincent var toppen att resa med. Han promenderade långa sträckor dessutom eftersom vi reste utan barnvagn (så fort den är med orkar hans ben ingenting). Han tyckte det var jätteroligt att träffa gammalmormor (som vi också bodde hos som vi brukar) och den stora höjdpunkten Liseberg blev verkligen riktigt kul, trots ett regnigt och stormande väder. Vi var välklädda och glada i varandras sällskap.

Sedan var det dags att köpa julgran!



Julafton... En av årets höjdpunkter för mig. Underbara, superdupermysiga, smarriga, fina julafton.



Dags att avsluta året med en lugn och enkel men samtidigt högtidlig nyårsafton hemma.



Och det var 2011 det. Och nej jag lyckades inte med det här innan mars var över, men nu är det gjort. Roligt att se tillbaka på året som varit, och samtidigt ha ett helt nytt år här att njuta av. Om bara några dagar firar vi en fyraåring i familjen, galet och roligt.

Påskafton för två år sedan

För två år sedan var Claudia inte född men min mage var rätt så gigantisk. Och Vincent var så här liten och go:


Idag har Claudia samma hängslebyxor på sig och Vincent är dubbelt så gammal. Vi är redo för att dra till nästa gata och fira påsk hela långa dagen.

Igår fick min kusin Tobias och hans Karoline en liten flicka. Och jag fick mitt första kusinbarn på mammas sida. Måste bara skriva att det verkligen är jättekul! Grattis!!!

Påskhare plus påskkärring = Skärtorsdag

hej påsk! Skärtorsdag idag och barnen gick utklädda till dagis. Vincent var påskhare vilket han kom på igår kväll så jag fick spontansy ett par halvsnygga haröron. Han var nöjd och det är viktigast. Inför nästa år måste jag nog vara ute i lite bättre tid om jag ska sy något.

Jag slutade jobba vid halv två och cyklade upp till barnen och tog oss vidare hem till vänner för att påskpyssla lite, fika lite och så dra iväg och påska för närmsta grannarna.


Det var den torsdagen och nu ska jag sätta mig med en namntavla. Yey!

Färga ägg med lökskal och persilja

Så här färgar vi våra ägg varje år, och har gjort så länge jag kan minnas...



använd:

okokta ägg
lökskal från gul och röd lök
färsk persilja
okokt ris
vatten
gummisnoddar
aluminiumfolie

Doppa det okokta ägget i en liten skål med vatten. Doppa sedan i en skål med ris. Vira valfria lökskal runt ägget och lägg persilja emot. Trä ev. runt en eller fler gummisnoddar. Dessa har tillkommit på senare år, de ger skarpa ränder på äggen. Riv en lagom stor bit aluminiumfolie (eller börja med det och håll ägget i folien medan du jobbar) och rulla in ägget helt. Vrid gärna till något mönster av folien så du ser vilket ägg som är ditt. Koka alla ägg tillsammans i en stor kastrull, längre än normal tid, typ tio minuter.

Fem små apor

Syskonen Kooistra på öppna förskolan Familjecentralen i fredags: 



Claudia började "sjunga" på den ramsan bara samma morgon eller om det var dagen innan. Barnen lär sig massor från dagis, sånt man inte har en aning om att de kan förrän de kommer hem och visar upp sina färdigheter. Här kommer några bilder också, slängde av några mobilfoton bara för att det sitter så djupt i mig att fotografera. Jag kan nästan inte riktigt låta bli. Övar på det.


Finingarna mina. Den här veckan har börjat med ögoninflammation för den minsta så Pieter har varit hemma måndag och tisdag. Får se om det blir min tur imorgon eller om hon är bra nu.


PS. Hittade en annan kaka jag vill baka! Chocolate chip cookie dough cakepops! Yuhum! Det känns ju väldigt barnkalasigt måste jag säga. Och så några små kaniner till påsk?! De här chokladiga verkar ju smarriga också.

Tjutvå

Grattis på tjugotvåmånadersdagen Claudia! Bara två månader kvar till två år.



12-04-03 är datumet.

Jag fick telefonsamtal från Claudia på lunchen:

jag: "Hallå?"
Claudia: "Hej! ... Hej!"
jag: "Hej Claudia!"
C: "Hej! Ja hete Daia!"
jag: "Ja du heter Claudia"
C: "Jaa!"
jag: "Är du hemma?"
C: "Jaaa... e hemma! E ... obbet?"
jag: "Vad sa du?"
C: "Du e obbet?"
jag: "Ja jag är på jobbet!"

Det tar sig, det här med telefonpratandet.

Mitt brödrecept

Jag har visst lagt upp receptet på mitt smarriga bröd här på bloggen tidigare, närmare bestämt 24/9 2009, mitt femte blogginlägg någonsin. Lustigt! Klicka: 
Min mammas bröd

Nu senast jag bakade så hade jag bara ca 2-3 dl vetemjöl och resten grovt mjöl och massor av frön av olika slag. Det mesta fungerar, bara att experimentera!


PS. Jag älskar den italienska kaffe- och mascarponeefterrätten Tiramisú! Det har jag gjort sedan jag åt den första gången på en restaurang i Rom, inrymd i ett gammalt fängelsevalv. Bilder på väggarna visade att Britt Ekland och Peter Sellers varit där någon gång. Samtidigt var Britt Eklands pappa en av våra resekompisar på den chartrade bussresan runt klassiska Italien. Påsken 1996 (om jag minns rätt) och en resa så proppad med otroligt fina minnen att få resor kommer slå den. Dags att göra egen tiramisú snart igen.

Här finns ett recept på tiramisú från m.ade b.y m.ary. Och sen vill jag laga den här mintchokladtårtan från Bara en kaka till. Och så skulle jag gärna testa att göra macarons, om så bara en gång. Skulle vara lite kul.

Fått lite trädgårdsgrejer!


Vänner till mina föräldrar har sålt sitt hus och vi har fått överta lite trädgårdsgrejer av dem. I motprestation gjorde jag ett häfte åt dem med bilder på trädgården till visningen. En skottkärra, en handgräsklippare, lite trädgårdsredskap och det här rejäla planteringsbordet har flyttat hem till oss!

Resultat vecka tretton

Det går dåligt nu. Jag hittar glimtar av motivation men tappar den hela tiden. Känner mig trött och småledsen och kan inte riktigt hitta tillbaka. Ny måndag imorgon och ny chans. Får bara hoppas att jag slutar vekna och släppa in småätaren hela tiden. 



Det blir test på gymet imorgon igen. Hoppas jag känner mig tillräckligt stark för att komma igång igen nu, för det behöver jag. Vet inte hur jag ska äta, få någon bra struktur på ätandet just nu. Fantasin är på all time low.

Barnfritt

Igår eftermiddag promenerade jag över barnen till deras mormor och morfar, och gick hem igen för en kväll och natt och morgon helt BF - barnfritt alltså. Skönt, som omväxling. Vi passade på att äta middag länge i lugn och ro. Storstädade huset också, och på kvällen blev det soffan med gott tilltugg och så Friends som vanligt, för kvällen kompletterat av levande ljus i samklang med Earth Hour.


Och nu kom barnen hem igen och jag ska inte sitta här vid datorn längre. Har f ö planen att dra ner mitt datoranvändande. Vet inte hur än, men något typ av schema måste till, och datorfria dagar. Det tar för mycket tid det här. Så nu släcker jag ner och ansluter familjen på övervåningen. Sedan blir det presentshopping på stan med Vims, dagiskompiskalas och oma- och opamiddag resten av dagen.

Tänk om jag lyckades sätta mig med papper och mina promarkers-pennor ikväll...