Årskrönika 2011 del 2 - juli till december

Jaha ja, det hann ju bli mars och nästan april t o m innan jag lyckades ta tag i del två av årskrönikan. Men strunt samma, jag vill göra den ändå. Här följer andra halvan av 2011!Juli var en fin månad och vi njöt av att bo i hus och kunna ha dörren öppen, leva lite mittemellan inne och ute. Vi hade semester och var bl a några dagar i en stuga som Pieters föräldrar hyrt i Rog (en bit utanför Falun)...Och sedan tog vi
tåget ner till min familjs sommarstuga på västkusten för den obligatoriska veckan där (jag måste ha en bit av mitt Bohuslän på sommaren!)Claudia ställde sig upp
från plan mark några gånger och damp direkt ner på rumpan igen. Första steget låg i luften. Men det sparade hon tills vi kom hem. 17 juli stod hon för första gången helt själv en längre stund, och gallskrek för att det var så läskigt.Samma dag passade vi på att locka henne till att ta några steg, och rekordet första dagen hamnade på 5. Hon tyckte inte om det, men hon gick! Det blev mycket
badande och vattenlekande både på vår tomt och vid diverse sjöar inom cykelavstånd.Plask plask.Boysen Beach med vänner...Jag var med i en fotoutmaning på bloggen som innebar ett foto per dag på något visst tema. Lite kul att få tänka lite mer kring fotandet och lyckas genomföra specifika uppgifter, som att fota vad jag är beroende av...Vi drog igång med en rejäl satsning på att få Vincent blöjfri. Ca två veckor hade vi på oss hemma mellan Bohuslän och kommande Italien-resan. Vi ryckte blöjarn, Vincent kissade på sig konstant, men när vi satte oss på flyget var han blöjfri (dagtid). Det behövdes bara ihärdiga föräldrar, en någorlunda samarbetsvillig son och så en bra idé - Klistermärkeshuset.Ett klistermärke för varje gång han var på toaletten, och när hela huset var fyllt fick han välja sig något i leksaksaffären. Finemang!

Jo och så lektes det rätt mycket i sandlådor och smutsades ner en hel del barn...Och Claudias fjun blev tillräckligt långt för att sättas upp i en första tanig men söt liten tofs.


Sedan blev det...


Min semester blev delad i år. Tre veckor i juli, två veckor jobb och så två veckor ledigt till i augusti. Rätt bra upplägg även om jag inte vill göra så varje år. Vi inledde månaden med att Vincent fyllde sitt gå-på-toa-hus med klistermärken och valde sig en stor bilbana i belöningspresent.Vi fick besök från Holland av Pieters kusin Sophie med pojkvän Jelle.Och sedan var det dags för årets stora resa. Mina svärföräldrar firade 30-årig bröllopsdag och bjöd med sina två söner med flickvänner och barn på en långvecka i Italien! På min födelsedag reste vi så det blev flygplansmat att fira med. Vi hade trettio grader och sol hela resan. Vi turistade, badade, åt massor av god mat, njöt av omgivning och atmosfär. Hade en toppensemester helt enkelt. Hemma igen och jobb igen. Jag beställde rätt mycket tyger......och sydde några plagg åt barnen som jag blev väldigt nöjd med.
Jag plockade fram gatukritorna som jag köpte när jag jobbade på leksaksaffär i Strömstadstrakten för hundra år sedan (eller åtta eller så). Äntligen kom de till användning! Den varma asfalten är härlig att sitta på och utnyttja kvällens sista sol en fin augustikväll.Vincent lärde sig cykla på sin nya riktiga cykel, 3 år och 4 månader gammal. Tack springcykel för den balansen!Och så såg vi till att träffa våra vänner som bor i Australien så mycket vi kunde under de månader de var i stan. Vi ser redan fram emot nästa besök!Sedan blev det...Och jag fick till den här roliga jämförelsen mellan Claudia och mig själv. Fotade på (i princip) samma plats och i samma byxor och så gott som samma ålder:Vi var till Bondens marknad tillsammans med Annette (tradition!).Hängde lite på Familjecentralens öppna förskola där vi trivs finfint, ett av det bästa som hänt Falun under senaste året att kommunen satsade på en egen öppen förskola med utbildade pedagoger och tanke bakom allt.Saknade badkar och laddade för att dra igång badrumsrenovering.Så fyllde min pappa Lasse år och jag var lite pysslig med en av presenterna.Vi badade på äventyrsbadet Aqua Nova i Borlänge.Grillade korv och lekte i Åsbo med vänner och vänners vänner i härligt höstväder.Pieter byggde ett bilgarage åt barnen av spillvirke, reservdelar till en trälåda och en gammal kraschad leksaksspis. Vi tog med oss lunch och vänner upp till Stångtjärn och njöt av ännu mer finfint höstväder, lite skog och lite sjö.Och så en av höjdpunkterna, vi var till Orsa björnpark tillsammans med mina föräldrar, min farbror + sambo och ett par indiska vänner till mina föräldrar. Första gången för mig sedan jag själv var liten. Vädret höll sig regnfritt ända tills vi hoppade in i bilarna igen, djuren var magnifika, och när vi tittat oss mätta på majestätiska rovdjur blev vi bjudna på smarrig utewokad mat på min farbrors lilla gård i Våmhus.Så fick vi en ny månad igen.


Jag tog med min mamma och min dotter och besökte en barnloppis för första gången. Mängder av billiga begagnade barnkläder i stora högar, och sol och fika i Vika.


Bakade lite tårtor...Barnen lekte på min gamla lekplats som är vår närmsta numera, bara en gata bort.Så flög jag och Pieter iväg på en långhelg till Amsterdam för oss själva, för att gå på Pieters kusin Daans bröllop. Vi på att minisemestra lite också medan Vincent och Claudia var hemma med mormor och morfar.En hel hög vårlökar petade Vincent och jag ner i jorden i vår lilla rabatt. I hopp om en fin vår. Och Claudia hjälpte mig städa krukväxter. Trädgårdspyssel light.Vi hade en cirkus på besök...Deltog i samfällighetens höststädning och fick lite fint inför vintersäsongen på allmänna platser. Avslutade med korvgrillning på grusplanen i backen (precis som när jag växte upp).

*

Filip hälsade på i Falun själv en hel helg! Han är min halvbror Patriks äldste son och nyligen tretton år fyllda. Flög upp för att hälsa på sin morfar (min pappa alltså) och resten av oss. Vincent blev väldigt förtjust i honom och har pratat om sin kusin Filip ända sedan dess. Bland annat besökte vi Framtidsmuséet tillsammans. Filip och Lasse i bakgrunden på översta kortet...Och det blev mer korvgrillning i Åsbo, den här gången tillsammans med Tobbe, Lena och lilla Alexander (då dryga månaden gammal) som sov sig igenom det hela.Avslutade en fin höstmånad med att baka pizza tillsammans med morfar.Vintern närmar sig...En dag tidig november lekte vi hemma hos mormor och morfar en hel dag. Sedan gick tre av oss (jag, Vims och Annette) på bio och såg Nalle Puh. Det var Vincents andra biobesök, första när jag var med.Sinterklaas anlände med sin ångbåt till Holland, som vanligt tre veckor innan femte december, och vi följde händelsen hemma hos holländska vänner (med holländsk tv) till oma och opa.Vi var på Halloweenkalas hos en dagiskompis ute i Sundborn, med spindelnät och häxa och en liten tomte som gömde godispåsar under ett träd. Och allt. Myspys.Äntligen tog vi tag i badrumsrenoveringen och äntligen drog byggfirman in och la ut löparbanor i papp och rev ner alla fjärilsprydda väggar i badrummet.


Ingen snö i sikte än, men frosten spred sig. Vinter, typ.Vi "satte skon" åt Sinterklaas och Zwarte Piet en gång per helg inför det stora Sinterklaasfirandet. Både hemma och hos oma och opa. Sjöng sedvanliga sånger och la knäckebröd och morötter i våra skor. Ropade lite. Och fick små presenter nästa morgon.Enter årets sista månad...
Bakade mormors mormor Daisys pepparkakor som vanligt, tradition smakar bäst.Julmarknad vid gruvan är ett måste, och i år träffade vi gruvtomtarna också. Så var det dags att fira Sinterklaas, årets första julafton! Det har inget med jul att göra egentligen, men är årets paket-mys-familje-kväll med Pieters familj.Jag ville gärna ner till Göteborg för att hälsa på min mormor, träffa lite vänner, gå på Liseberg och se min andra hemstad en stund. Så jag tog med mig min son och tog tåget söderut medan Pieter och Claudia stannade hemma. Både roligt att spendera tid med ett barn och nyttigt för vår pappiga son och mammiga dotter.


Vincent var toppen att resa med. Han promenderade långa sträckor dessutom eftersom vi reste utan barnvagn (så fort den är med orkar hans ben ingenting). Han tyckte det var jätteroligt att träffa gammalmormor (som vi också bodde hos som vi brukar) och den stora höjdpunkten Liseberg blev verkligen riktigt kul, trots ett regnigt och stormande väder. Vi var välklädda och glada i varandras sällskap.

Sedan var det dags att köpa julgran!Julafton... En av årets höjdpunkter för mig. Underbara, superdupermysiga, smarriga, fina julafton.Dags att avsluta året med en lugn och enkel men samtidigt högtidlig nyårsafton hemma.Och det var 2011 det. Och nej jag lyckades inte med det här innan mars var över, men nu är det gjort. Roligt att se tillbaka på året som varit, och samtidigt ha ett helt nytt år här att njuta av. Om bara några dagar firar vi en fyraåring i familjen, galet och roligt.

kommentarer

namn:
spara mig

mejl:


blogg:


kommentar:

trackback
RSS 2.0