Två GI-middagar

Här kommer två av veckans middagar som båda är GI och dessutom otroligt smarriga.


Örtbakad kyckling med squashtagliatelle
4 portioner

4 kycklingfiléer
1 kruka färsk basilika
1/2 kruka persilja
50 g parmesan
25 g valnötskärnor
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
salt & vitpeppar
basilikablad & valnötter till garnering
en bit halloumiost

Squashtagliatelle
4 squashfrukter
1 tsk salt
ca 1/5 dl god olivolja
rivet skal & saft av en citron
1/5 kruka persilja
50 g grovt riven parmesan
salt (gärna flingsalt) & svartpeppar

Skölj squashen och hyvla strimlor med potatisskalare. Lägg strimlorna i ett durkslag och blanda med salt. Låt stå och vätska sig medan du gör i ordning resten av ingredienserna.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingfiléerna i en smord ugnsfast form. Kör basilika, persilja, parmesan, valnötskärnor och vitlök i en matberedare till en smulig massa. Blanda crème fraiche med örtblandningen och smaka av med salt och peppar. Bred blandningen på kycklingfiléerna och strö lite halloumikuber över. Stek i mitten av ugnen i ca 30 min.

Lägg över squashtagliatellen i en skål. Häll på en god olivolja och skal + saft av en citron (eller helt enkelt olivolja med citron som jag gjorde, plus lite citronjuice) och blanda. Tillsätt hackad bladpersilja, riven parmesan, salt och peppar. Servera kycklingfiléerna med den kalla squashtagliatellen och garnera med basilikablad och lite valnötter. Jag serverade lite färsk röd paprika till för färgens skull (och för att jag älskar paprika).

Utlåtande: Mums! Röran som man lägger på kycklingarna är to die for - supergod. Fungerar lätt som t ex dipp om man vill kvällsmysa med grönsaksstavar. Squashtagliatellen gjorde jag för första gången och den var verkligen över förväntan. Riktigt behaglig konsistens, lite fast så där som man inte tror (trodde den skulle vara sladdrigare). Och den höll sig så även som matlåda ett par dagar senare.

Nästa rätt...


Köttfärsbiffar med aprikoser och fetaostkräm
ca 3 portioner

500 g köttfärs
2 ägg
1/2 dl grädde
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
4 torkade aprikoser
1 knippe bladpersilja
salt & svartpeppar
smör till stekning

Fetaostkräm
150 g fetaost
1 dl crème fraiche
svartpeppar

Börja med fetaostkrämen. Mosa fetaosten med crème fraichen och krydda med svartpeppar. Ställ kallt till servering.

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg köttfärsen i en bunke och blanda ner ägg, grädde och dijonsenap. Pressa ner (eller finhacka) vitlöken. Hacka aprikoserna och persiljan och vänd ner i köttfärsen med salt och peppar. Forma till avlånga biffar och stek några minuter tills de är klara (jag vände runt dem så att det blev som tre stekytor).

Servera med fetaostkrämen och valfria grönsaker, t ex körsbärstomater och squashskivor skurna till stjärnor (för att tilltala barnen).

Utlåtande: Riktigt goda biffar! En annorlunda smaksättning med aprikoser i som fungerar väldigt bra. Kul med en annan form också, inte bara vanliga biffar eller köttbullar. Vincent dissade dem tyvärr eftersom det var "sallad gaaah!" i (alltså persilja) men jag och Pieter tyckte de var helsmarriga. Fetaostkrämen är också yummie och passar bra till, friskt, salt och såsigt. Claudia är jättesvår med mat men hon gillar ost och fetaostkrämen slevade hon i sig och bad om mer flera gånger.

Två rätter till mitt pågående receptsamlande. Målet är mer struktur i mattillvaron och fler rätter att välja mellan så att det inte blir panik-vad-ska-jag-laga-idag-då-middagar lika ofta. Allt under GI-flagg dessutom.

kommentarer
av: Monia - med bulle i ugnen ♥

Vet du , jag har tävlingar i bloggen som kan passa dig som småbarnsförälder :)



Bland annat ett presentkort från hejbaby.se det hittar du här: http://moniasundgrenjansson.blogg.se/2012/january/vinn-presentkort-hos-hejbabyse.html



om 9 stycken till är med och tävlar så kommer ÄNNU ett presentkort att lottas ut :)



Sen kan du också vinna en body med värmeindikator som signalerar när ditt barns kroppstemperatur överstiger 37.5 grader, fiffigt va? Det hittar du här:



http://moniasundgrenjansson.blogg.se/2012/february/vinn-thermobaby-body-med-varmeindikator.html



Och till dig själv då? Du kan vinna presentkort på prylshoppen runns.se om du klickar här:



http://moniasundgrenjansson.blogg.se/2012/february/tavlingsdags-igen-runnsse-erikasgarde.html



Kom ihåg: tävlar man inte kan man inte vinna! ;)



Ha en fortsatt trevlig dag :)

2012-02-12 @ 00:37:27
URL: http://moniasundgrenjansson.blogg.se/

namn:
spara mig

mejl:


blogg:


kommentar:

trackback
RSS 2.0