Bohusresa nr tre för sommaren

Här kommer ett hopp tillbaka i tiden, ganska precis en månad, när jag och barnen tog tåget - bara vi tre - hela vägen från Falun till Strömstad, för att få de där extra sommardagarna vid sommarstugan och havet som vi behövde, mest jag. Sommaren bara fortsatte så där ljuvligt som den hållit på nästan hela tiden. Och tågresan i sig gick över förväntan, delvis med hjälp av alla paket jag räddhågset inhandlat och slagit in för att klara resan. 


Första heldagen ville barnen så gärna till Daftöland att vi kände att det kunde de väl få ändå. Inte det roligaste stället för vuxna, men liksom trevligt ändå. För att barnen har så kul, och då har man ju själv lite kul av bara farten. Vi kände att vi ville ta Daftöland på en gång, om det ändå skulle göras, så att det var avklarat och vi kunde hav-och-klipp-och-sommarstuge-och-kustby-njuta resten av dagarna. Dessutom var det enda dagen som såg lite molnig ut, vilket var perfekt väder för den här gigantiska lekparken.

Dagen efter kom gammalmormor på besök, med tåget upp från Göteborg. Vi åt god lunch utanför en av fiskaffärerna, den som ligger precis på fiskekajen. Och som underhållning fick vi se en konstig fågel (som vi sedan snokade rätt på borde varit en skarv) som fångat en slingrande ål och kämpade med den ett bra tag. Först mot en mås som ville ha ålen - då dök skarven länge - sedan med att svälja den stora, långa fisken. Det såg inte alldeles behagligt ut. Men den gick ner till slut, och vi körde till sommarstugan för att för-födelsedags-kalas-fika för mig, som fick presenter. Vi hade så mysigt så.

När vi skulle vinka av gammalmormor vid den lilla tågstationen närmast stugan så svishade tåget bara förbi. Och vi insåg så småningom att det inte skulle stanna något tåg där just den här dagen. Då åkte vi vidare in till Strömstad, kväll som det var, för att hon skulle komma på sista tåget därifrån. Samtidigt gick jag med barnen i varsin hand till leksaksaffären där vi hann vara en dryg halvtimme innan de stängde - för att hålla kidsen på bra humör. De fick dessutom köpa varsin liten legogrej, och tågade glatt genom Strömstad via hamnarna med sina påsar i händerna, och hann vinka av gammalmormor en andra gång. Sedan blev det hemfärd och sen middag och lite lek innan vi alla somnade.

Sedan blev det en ny solig dag igen, barnen fick plocka små morötter i det lilla landet, och sedan åkte vi till båten och puttrade ut till en liten strand vi fick syn på. Lullade runt på klipporna, fikade matsäck, spanade in fyren, hittade istidsspår, badade t o m trots att det var väldigt grunt i vår lilla minivik - och rätt mycket rödmaneter - och hade det allmänt trevligt tills det var dags att vända åt andra hållet. Vi körde en vända i kanalen i det nybyggda området vid Strömstad. Det var kul att se, och Vincent pratar fortfarande om att det var bland det roligaste på resan. Några snabba minuter, men de fastnade visst i minnet.

Sista dagen i sommarstugan för vår del (mina föräldrar har just återvänt en vecka nu i slutet av augusti för att stänga igen), och barnen lekte på förmiddagen, sjörövare bland annat - i hängmattan och plommonträdet. Och vi fikade igen, och så plockade vi massor av plommon. Vilken skörd Herman gav i år! Sedan körde vi ner till Fjällbacka där barnen fick leka på den lilla piratlekplatsen så länge de ville, och sedan köpte vi varmkorv till lunch och satte oss på bryggan och njöt. Så körde vi norrut igen och stannade till i Grebbestad för att gå på konditori. Vi strosade utefter bryggan både dit och tillbaka, och satt långa stunder och tittade på vattnet och solen, slickade på låtsasglassar, och följde helt enkelt barnens tempo.
Ja sedan blev det hemfärd, som sagt, som började väldigt harmoniskt och vi hade trevliga timmar på Ikea dessutom, men medan vi var där inne drog regnovädret in. Det bara brakade och smattrade i plåttaket. Och sedan resten av resan hem, jag kan säga så mycket som att jag körde i 35 km/h en låååång sträcka, hu för spöregn, skymning och älgar på små värmländska skogsvägar. 

Men resan blev avklarad och tack för det, jag behövde den där extra dosen Bohuslän, den tredje för den här sommaren. Allt är f ö fotat med mobilkameran eftersom jag minimipackade för den där tågresan i började. Så kvalitén är inte toppen, men det är ju ändå minnena som spelar roll.

Hej lilla bebis!

Säg hej till lilla trean! 

Igår var vi på rutinultraljud och såg vår minsta lilla för första gången. Att det ska kännas så overkligt innan man får se den på bild, som att det inte är någon bebis där inne. Men det är det. En alldeles fin liten bebis som är arton veckor gammal och har beräknat leveransdatum 28 januari 2014. 

Liten viftade med händerna och fingrarna, trampade med de små fötterna, och gjorde akrobatkonster. Underbart med ultraljud! Och skönt att ha det avklarat och kunna pusta ut lite mer. Vincent och Claudia är förväntansfulla. Vincent berättar för mig hur stor mage jag kommer få, Claudia frågar ofta när vår bebis ska komma. Hej lilla bebis!

Claudias rum, ny sovhörna

Idag flyttade jag om i Claudias rum, för att få in hennes nya säng - en juniorsäng från mina föräldrar (tror jag kanske har sovit i den när jag var mindre). Det blev en totalrotation. Andra halvan av rummet är bara jätterörig just nu, så den får ni inte se, men den nya sovhörnan blev riktigt mysig.

Jag berättade för Claudia att hon skulle få en ny säng, och så gick vi ner (den stod på verandan sedan igår) och tittade på den nya, men C ville inte flytta från sin "bebissäng" som hon kallar den - hon har fortfarande sovit i spjälsängen. Men hon gick med på att vi flyttade upp den nya, och så gjorde jag iordning där. När Clauds såg den satte hon sig på sängen och sa "Fåj ja välja vilken säng ja vij vaaja i?" Ja, sa jag. "Ja vij vaaja i den häj!" konstaterade hon då, och la sig ner och somnade efter en liten stund, utan saga eller nåt. Jag satt brevid. Spjälsängen står kvar än så länge, Claudia ska få säga ok till att ta bort den så det inte går för fort för henne.

Hur som helst, så här ser en del av rummet ut nu, med ny säng, nya lakan (köpta för rätt länge sedan men med tanke på när C skulle få en större säng - och nya luckor och lådor till den gamla Ikea-möbeln. Ny matta också, orange med vita prickar, och ny orange lampa. Orange är Claudias favoritfärg, bra val.


Jag har länge haft någon typ av långsiktig plan att ha trädgård (och lite skog) som tema i Claudias rum. För att det verkar kul. Och färgerna ska vara orange, rött, mörkrosa, grönt, brunt, svart - ungefär. Rätt mycket kaniner, eftersom Claudia gillar kaniner och har en älsklingssnutte som heter Kaninis. Lite växter, djur, och så där. Har kommit en liten bit på vägen nu i alla fall. Fortsättning följer. Och sängen blev godkänd.
 

Sensommardag vid gruvan

Igår såg på väderleksrapporten ut att kunna bli en av de sista soliga sommardagarna. Så jag och barnen åt frukost ute på verandan - med färska jordgubbar! Och tog det lugnt. Så satte jag på barnen linnen, bara för att de används så sällan hos oss, sista chansen lite, innan vi cyklade (Vincent på egen cykel, Claudia i stol bak på min) ner på stan till Familjecentralens öppna förskola där vi stämt träff med Sandra och Molly.

Efter en stunds lek (vi hann inte med så mycket eftersom vi segade oss på morgonen), drog vi allihop vidare till Falu ljusstöperi och våffelcafé. Jag har tänkt hela sommaren att vi skulle dit och äta våfflor, men det har inte blivit av, förrän nu. Smarriga våfflor och busiga barn, och skön sol med något höstkyliga vindar. Vi hade en riktigt skön stund. 

Sedan bestämde jag och Sandra oss för att promenera vidare till gruvan. Vi köpte biljetter för att kunna åka det lilla gruvtåget runt hela Stora stöten (ännu en grej jag tänkt göra - även förra sommaren - som inte blivit av än). Barnen hann leka vid den gamla picknick-tågvagnen innan det var minitågdags, som de tyckte var riktigt kul. Sedan strosade vi till Creutz lave för att kika ner i det 208 meter djupa schaktet. Trots dubbla galler pirrade det allt lite i benen, och jag höll hårt i mobiltelefonen. Gallret hade alldeles lagom iPhonestora hål i sig.


Så gick vi in på gruvmuseet och rätt igenom till utegården där de har satt upp små stugor - Lilla gruvbyn - som innehåller olika experiment och saker att lära sig om framförallt olika metaller. Jag tyckte väl vissa saker var bättre gjorda än andra, och alla stugor var inte så intressanta, men barnen tyckte det var kul. Roligt med de små husen att springa runt mellan också. Vincent testade att lyfta 20 kg (flera gånger, gick så bra så!) och att böja en hästsko (gick mindre bra). En kista med skelettdelar i (föreställande Fet-Mats kvarlevor) var också spännande, och en magnettavla där man kunde testa vilka föremål som var magnetiska, bland annat.

Efter experimenterandet var vi allt rätt sugna på fika, så vi gick till Bagarstugan och köpte oss lite ditt och datt. Mollys pappa Daniel mötte upp, och jag och mina barn delade på diverse olika godsaker, innan vi sa hejdå, gick tillbaka till våra cyklar och trampade hemåt, kikade in hos mormor och morfar för att säga hej och berätta om dagens äventur, och vidare till pappan som väntade hemma med middagen. Hemgjorda kebabköttbullar med tunnbröd. Barnen pratade mycket om allt de gjort vid gruvan. Och jag kände verkligen att jag behövde den onsdagen - jag och barnen med vänner på utflykt i ett väldigt lugnt tempo och på barnens villkor, och med sol dessutom. Härligt.
 

Nytt från Me&I

Härom dagen släppte Me&I sin höstkollektion. Jag är inte överförtjust, men jag har nog tröttnat lite på det märket. Eller så känns det lite för barnsligt för mina kiddos, jag vet inte så noga. Lite fint hittade jag i alla fall. Ska inte köpa allt det här, men kanske något av det. Ett par snygga mjukisbyxor åt Vincent kan han behöva t ex. Poliströjorna är Vincents val, de tyckte han var jättecoola. 

 

Kvällsdjur

Idag är barnen på dagis, Pieter jobbar och jag sitter hemma och ska försöka jobba med mitt företag. Att det ska vara så svårt. Jag har för lite tid för det helt enkelt, så igångsättningen blir svår och utdragen. Ska göra mig visitkort idag i alla fall, och lite olika varianter på reklamblad.

Här är mina busar från härom kvällen. Större delen av dagen var de hårslitarjobbiga och bara på varandra, men framemot kvällen (när de ofta brukar vara som värst annars) blev de ena riktiga små hjärtan och lekte söta djur som tassade runt och jamade. Så söta så.


Svängde just ihop någon typ av omelett med råriven potatis och färska tomater i, rätt gott faktiskt. Borde försöka göra rårakor igen snart. Har bara gjort det en gång och det var gott, vad jag minns. På tal om det borde jag skriva den där matveckoplaneringen som jag tänkt börja med i något år eller två. Och sortera alla osorterade receptpapper som dräller i köket. Matordning-och-reda skulle behövas för att hoppa tillbaka på rätt spår igen (utan allt det här sockret). Nej, back to work, dags att öppna InDesign åtminstone.
 

Bloggtorka och höstkollektioner

Jag är rätt usel på att blogga för tillfället, har liksom kommit av mig lite. Det har delvis att göra med att mitt bästa allround-objektiv till kameran är trasigt och måste skickas in på lagning - vilket jag inte riktigt har råd med - och vilket gör att jag fotar mindre. Dessutom är jag rätt trött mest hela tiden. Måste börja äta bättre igen och komma igång med träningen, den har inte varit regelbunden sedan i våras någon gång. Jag blir en stor degpåse när jag inte rör på mig och när jag äter socker hela dagarna. Fy på mig. Snart är semestern slut, senast då blir det nyttigt liv igen.

Jag ska lägga upp kort från vår tredje sommarstugetripp snart, imorgon kanske (men jag lovar inget). Hade inte med kameran då men fotade som vanligt med mobilen. Kvalitén blir inte så bra, men kul att ha ändå.

På det ytligare planet så är det höstkollektionstider hos de fletsa barnklädesmärken just nu. Igår släppte Pomp de Lux sin höstkatalog, och imorgon är det dags för Me&I (jag ska på visning hos en kompis 1 sept). En vecka senare kommer Blingo, och flera märken har redan släppt delar av sina kollektioner, Molo och Mini Rodini m fl. Här kommer några favoriter från Pomp de Lux, efter en första titt i katalogen: