Bohusresa nr tre för sommaren

Här kommer ett hopp tillbaka i tiden, ganska precis en månad, när jag och barnen tog tåget - bara vi tre - hela vägen från Falun till Strömstad, för att få de där extra sommardagarna vid sommarstugan och havet som vi behövde, mest jag. Sommaren bara fortsatte så där ljuvligt som den hållit på nästan hela tiden. Och tågresan i sig gick över förväntan, delvis med hjälp av alla paket jag räddhågset inhandlat och slagit in för att klara resan. 


Första heldagen ville barnen så gärna till Daftöland att vi kände att det kunde de väl få ändå. Inte det roligaste stället för vuxna, men liksom trevligt ändå. För att barnen har så kul, och då har man ju själv lite kul av bara farten. Vi kände att vi ville ta Daftöland på en gång, om det ändå skulle göras, så att det var avklarat och vi kunde hav-och-klipp-och-sommarstuge-och-kustby-njuta resten av dagarna. Dessutom var det enda dagen som såg lite molnig ut, vilket var perfekt väder för den här gigantiska lekparken.

Dagen efter kom gammalmormor på besök, med tåget upp från Göteborg. Vi åt god lunch utanför en av fiskaffärerna, den som ligger precis på fiskekajen. Och som underhållning fick vi se en konstig fågel (som vi sedan snokade rätt på borde varit en skarv) som fångat en slingrande ål och kämpade med den ett bra tag. Först mot en mås som ville ha ålen - då dök skarven länge - sedan med att svälja den stora, långa fisken. Det såg inte alldeles behagligt ut. Men den gick ner till slut, och vi körde till sommarstugan för att för-födelsedags-kalas-fika för mig, som fick presenter. Vi hade så mysigt så.

När vi skulle vinka av gammalmormor vid den lilla tågstationen närmast stugan så svishade tåget bara förbi. Och vi insåg så småningom att det inte skulle stanna något tåg där just den här dagen. Då åkte vi vidare in till Strömstad, kväll som det var, för att hon skulle komma på sista tåget därifrån. Samtidigt gick jag med barnen i varsin hand till leksaksaffären där vi hann vara en dryg halvtimme innan de stängde - för att hålla kidsen på bra humör. De fick dessutom köpa varsin liten legogrej, och tågade glatt genom Strömstad via hamnarna med sina påsar i händerna, och hann vinka av gammalmormor en andra gång. Sedan blev det hemfärd och sen middag och lite lek innan vi alla somnade.

Sedan blev det en ny solig dag igen, barnen fick plocka små morötter i det lilla landet, och sedan åkte vi till båten och puttrade ut till en liten strand vi fick syn på. Lullade runt på klipporna, fikade matsäck, spanade in fyren, hittade istidsspår, badade t o m trots att det var väldigt grunt i vår lilla minivik - och rätt mycket rödmaneter - och hade det allmänt trevligt tills det var dags att vända åt andra hållet. Vi körde en vända i kanalen i det nybyggda området vid Strömstad. Det var kul att se, och Vincent pratar fortfarande om att det var bland det roligaste på resan. Några snabba minuter, men de fastnade visst i minnet.

Sista dagen i sommarstugan för vår del (mina föräldrar har just återvänt en vecka nu i slutet av augusti för att stänga igen), och barnen lekte på förmiddagen, sjörövare bland annat - i hängmattan och plommonträdet. Och vi fikade igen, och så plockade vi massor av plommon. Vilken skörd Herman gav i år! Sedan körde vi ner till Fjällbacka där barnen fick leka på den lilla piratlekplatsen så länge de ville, och sedan köpte vi varmkorv till lunch och satte oss på bryggan och njöt. Så körde vi norrut igen och stannade till i Grebbestad för att gå på konditori. Vi strosade utefter bryggan både dit och tillbaka, och satt långa stunder och tittade på vattnet och solen, slickade på låtsasglassar, och följde helt enkelt barnens tempo.
Ja sedan blev det hemfärd, som sagt, som började väldigt harmoniskt och vi hade trevliga timmar på Ikea dessutom, men medan vi var där inne drog regnovädret in. Det bara brakade och smattrade i plåttaket. Och sedan resten av resan hem, jag kan säga så mycket som att jag körde i 35 km/h en låååång sträcka, hu för spöregn, skymning och älgar på små värmländska skogsvägar. 

Men resan blev avklarad och tack för det, jag behövde den där extra dosen Bohuslän, den tredje för den här sommaren. Allt är f ö fotat med mobilkameran eftersom jag minimipackade för den där tågresan i började. Så kvalitén är inte toppen, men det är ju ändå minnena som spelar roll.

kommentarer

namn:
spara mig

mejl:


blogg:


kommentar:

trackback
RSS 2.0