Decemberresan - del ett

Första veckan i december stod en dubbelresa på schemat - först hela familjen till Stockholm med en övernattning på vandrarhemmet på Skeppsholmen, och sedan några dagar för mig och Vincent i Göteborg hos gammalmormor.

Målet i Stockholm var att se (holländska) Sinterklaas och Zwarte Piet anlända till Slussen, för att sedan haka på till Holländska ambassaden och lite festligheter där. Vi reste på lördagen 30/11 mitt på dagen och kom fram till Stockholm lagom för en tidig middag på Jensens Böfhus. Vi hade fått rabattkuponger dit av mina föräldrar, och efter lite köande fick vi ett bord vid fönstret. Länge sedan vi var på restaurang ihop med barnen, och det gick ovanligt bra tack vare pysselböckerna och kritorna som ingår i konceptet. Plus varsin flygande ballong - som sedan följde med barnen på hela resan, om än allt mer urblåsta. Efter maten tog vi bussen bort till vandrarhemmet, hittade vårt rum - högst upp med utsikt mot Gamla stan - och somnade sött.


Vi började söndagen med frukost på vandrarhemmet. Vincent tyckte det var för högljutt och undrade varför folk skrek så mycket. Lustigt med den icke-existerande självinsikten om hur det brukar låta när han och Claudia drar igång. Vi packade i alla fall ihop oss (satte plåster på mina ömmande hälar som traskade i nyinköpta vinterskor), och promenderade iväg i morgonsolen under klarblå himmel. Vi hade gott om tid på oss att strosa runt vattnet till andra sidan. Gick in i Gamla stan en sväng och tittade i ännu inte skyltsöndagsöppnade skyltfönster, och kom till slut fram till Slussen. Pieter slank iväg för att lämna - ehum, hjälpa Sinterklaas lite med - ett par paket (vid holländska ambassaden), och jag och barnen höll till på kajen, tittade på en staty, åt lite russin och såg allt fler holländsktalande barnfamiljer ansluta. Pappan återvände, barnen började bli otåliga, men till slut blev klockan rätt tid och vi tyckte oss ana Zwarte Pietrar på Djurgårdsfärjan som närmade sig, och visst, där var de, glatt vinkandes! Denna förväntan i barnens ansikten, underbar att uppleva! Alla Zwarte Pietrarna hoppade i land och delade ut pepernoten till barnen, spexade och höll igång. Och Sinterklaas kom också i land och alla började tåga mot holländska ambassaden. Väl framme gick vi in och hängde av oss, upp ett par trappor till en festklädd sal där holländska kakor stod uppradade. Vi tuggade i oss och strax kom Zwarte Piet och Sinterklaas in i salen och drog igång kalaset. Våra barn mest tittade på, men många var med - tävlade och spelade och sjöng. När det närmade sig slutet delades barnen upp efter olikfärgade lappar som vi fått innan, och där en Zwarte Piet stod med en säck och ropade upp barnens namn för att ge dem varsin present. Därefter kunde de som ville gå och sätta sig i Sinterklaas knä, men som vanligt ville våra mest titta på håll. Lika bra så.När festen på ambassaden var slut fick alla barnen varsin godispåse med sig hem (med typiskt holländskt innehåll så klart), och vi promenderade hela Drottninggatan bort (med en allt mer klagande Claudia, som trots allt klarade sig rätt bra i Stockholm utan vagn) för att hoppa på en buss ut mot Tekniska muséet. Dit vi också hade gratisbiljetter. Trevligt det är att kunna utnyttja sådant och spara några slantar. Jag blev inte så där väldigt förtjust i muséet måste jag säga, men barnen gillade vissa delar. Pieter och Vincent gick även på en 4D-film (där det skvätte vatten och stolarna rörde sig bl a) om vulkaner, tror Vincent tyckte den var spännande. När vi gjort muséet fram till stängningstid var det buss till Centralen som gällde. Vi slog oss ner vid ett bort och åt hamburgermiddag innan vi hämtade ut den stora resväskan (som bott i ett skåp i ett dygn) och gick till vår perrong. Jag och Vincent gick på tåget medan Pieter och Claudia stannade utanför och vinkade av oss. Deras tåg gick en halvtimme senare - mot Falun. Och jag och sonen gav oss av på nya äventyr - mot Göteborg!
 
 


 

kommentarer

namn:
spara mig

mejl:


blogg:


kommentar:

trackback
RSS 2.0