Ett extra barn i familjen

I natt sover Saga över hos oss. Hon är här ett dygn ungefär. Det är trevligt, Vincent dyrkar Saga och gör allt precis som hon gör det. Lustigt det där (fast inte så konstigt egentligen) att större/äldre barn nästan alltid blir någon form av idoler. Claudia ser upp till Vincent, Vincent till Saga. Det är väl så man lär sig mest av vad livet har att bjuda på. Just nu ingår mest bus i den undervisningen.

Förresten: Oj vad björkarna fick fart i påskhelgen! Nu är världen så där ljusgrön som när den är som allra finast.



Vincent somnade alldeles nyss, här ute i soffan hos oss, efter klockan tio. Han somnar vid åtta i vanliga fall. Inte helt lätt för honom att ha en kompis i rummet alltså. Det började med att båda kom ut ungefär en miljon gånger, fnissandes och smygandes. Till slut somnade ändå Saga, men då var Vincent så övertrött att han bara inte ville. Men nu bar Pieter in honom till sängen i alla fall. Får väl hoppas att de sover länge (dvs till minst kl sex).

Och de där obetalda räkningarna ligger fortfarande här brevid mig. Och jag har ont i halsen men vägrar bara bli förkyld igen. Te te te. Imorgon är det visst Valborg, och min bror kommer på halvspontant besök. Riktigt trevligt!

Dags för flytt

Flytt av våra verktyg! I morse genomförde vi den här sedan länge nödvändiga flytten - från min kära gamla lilla verktygslåda till en bra mycket större.



Jag fick frågan härom veckan (i ett spel vi spelade under Theres födelsedags-middag) om vilken present jag blivit allra gladast för. Den jag kunde komma på i stundens hetta var just min verktygslåda. Minns hur glad jag blev när jag kände tyngden på det där paketet, slet upp papprerna och insåg att det var just det - en verktygslåda. Hur gammal var jag? Högstadiegammal kanske.

Man kan tycka att jag borde blivit snickare, men det är väl inte för sent än. =) Möbelsnickeriutbildning here I come?

Galaklänningen har anlänt

Här är den! Inte så gala-ig kanske, inte på det där prinsessbalaktiga sättet. Men jag trivs i den, den sitter bra, och trots att den är rätt svart så är den samtidigt liksom färgglad. Och den är lång och bekväm och jag känner mig fin i den. Gillar!



Det kom fem klänningar i paketet jag hämtade upp idag, men den jag hoppades allra mest på var inte med. Slutsåld. Snyft. Jag intalar mig själv att den säkert hade sett jättekonstig ut på mig. I alla fall, tre av de fem skickar jag tillbaka. Ytterligare en klänning stannar i min garderob, en kort strand/sommarklänning.

Nu kan jag äntligen leta skor. Har nämligen inte ett enda par i min ägo som duger som finskor. Jag är ingen skomänniska, köper ett par ibland och har dem i flera år. Min skogarderob innehåller just nu ett par vinterkängor, ett par walking/gympaskor (som fungerar som höst- och vårskor) och ett par Ecco-sandaler (som är bra utslitna vid det här laget och behöver bytas ut till sommaren). Finskor lyser alltså med sin frånvaro. Nu ska det bli ändring på det. I alla fall något.

Sen är det ju smycken också. Skulle vilja ha ett riktigt stort halsband, silver i flera lager eller så. Någon som har något förslag eller åsikt eller tips?

Min "galaklänning" kostade förresten 249:-. Ett pris helt i min smak. Om bara en liten dryg vecka kliver jag, Theres och Sandra på tåget och lämnar våra barn och män hemma. Tror vi kommer få det riktigt trevligt, det känns i hela kroppen. Godnatt!

Det egna valet

Vincent fick på sin födelsedag en peng av sin gammalmormor så att han själv skulle kunna välja en present. Idag gick vi till leksaksaffären och Vincent gick stolt runt med sin peng och tittade på både det ena och det andra. När han hittade ett fiskespel så var saken klar. Han tog det under armen och tågade mot kassan. Sen ville han bara hem så att han kunde få börja fiska.



Det står "från fyra år" på förpackningen, och visst var fisket lite svårt för Vincent (inte helt lätt för mamman och pappan heller) men med tvåhandsfattning så drog han upp flera fiskar! Dessutom fick en bil bada och snurra runt i sjön, så klart.

Nu sover båda barnen, och jag sitter med obetalda räkningar som jag fortfarande inte hunnit öppna. Man fastnar så lätt i annat när det ligger räkningar på hög, men kanske dags att ta tag i dem nu då. Eftersom det är Pieter som är föräldraledig nu så blir det jag som får den stora högen, hå hå ja ja.

Bokstäver i tyg

Igår kväll hade jag pysselstuga efter att barnen somnat. Sydde ihop de två tygbokstäverna som jag klippte till i förrgår, och fyllde med kuddstoppning som jag köpte på Åhléns på väg hem från jobbet. De blev bra, och iii vad roligt det var!




Och för att visa storleken, Vincent som leker att duplohästen Raffe gömmer sig i Batman-grottan:



Mot jobbet! Uj vad solen skiner. Härligt att åka cykel en dag som idag.

På önskelistan

Den här skulle stå fint brevid min vanliga symaskin i min nya syhörna (som inte finns än):



Det här är en overlockmaskin, en Husqvarna Viking Huskylock s25 för att vara exakt. Den är inte gratis direkt. Och bara utseendet är ju skrämmande - Vad är det här för monster och är det ens möjligt att bli kompis med den?

Men ooo vilka sömmar jag skulle kunna sy.

Salong Mamma har haft besök



Igår kväll plockade jag fram saxen och satte Vincent framför Peter Pan. Inga som helst problem att klippa grabbens hår längre. Det gick rätt bra sist också - för lite mindre än ett år sedan. Medan han var helt omöjlig de första gångerna.

Det här var Vimses fjärde besök hos Salong Mamma. I början gick han en gång i halvåret, men nu var det som sagt nästan ett år sedan sist. Jag gillar omväxling i frisyren. Tycker han är jättefin i långt hår. Men när det blir för risigt för ofta så är det dags att klippa. Blir skönt inför sommaren också. Söt är han i allt, min lilla gos.

Matilda Salmén

Idag hittade jag tillbaka till en gammal favoritblogg. Insåg att det var länge sedan jag kikade in när hon både hunnit vara gravid och få en dotter som blivit flera månader gammal. I alla fall så blir jag tokinspirerad av hennes yrke - barnboksillustratör. Fint tecknar hon också. Jag blir riktigt avis, hon lever liksom drömmen. Och så är hon till råga på allt så där trevlig och snygg och inspirerande som bara vissa människor kan vara.

Kika in hos Matilda Salmén! Klicka:



Jag är bara tvungen att beställa ett armband av henne, för sådana tillverkar hon med. Kolla in i shoppen. Det var dagens hyllning det. =)


Blöjor blöjor blöjor

Det är lite sisådär med mamma- och pappamotivationen när sonen inte bryr sig det minsta om att han sitter i en stor pöl i ett par dyngsura brallor. Nu lockar vi med guldstjärnor om något hamnar i toastolen, men än har det inte gett resultat. Tips på hur vi får treåringen blöjfri mottages mycket tacksamt!

Man undrar lite hur många hundra paket till vi ska behöva bära hem. Mycket skulle bli bättre om storbarnet bara kunde tänka sig att sitta på toaletten istället. Det skulle kanske inte utgöra direkta stordåd för ekonomin eller våra trötta axlar, men tänk bara på miljön. Inte utan att man känner sig som en värsta sortens miljöbov ibland när femte blöjan för dagen slängs i soporna. Och då har vi bara räknat ena barnets.

Härlig påskhelg

Helgen har varit fylld av påsklugn i ljuvlig harmonisk vårvärme tillsammans med våra familjer. På Påskafton promenerade vi hem till mina föräldrar vid tiotiden. Vi fick en liten påskpjäs om Gullefjun när vi kom fram, och sedan färgade vi ägg så som vi alltid gör - med lökskal, persilja, ris och vatten. 

Åt smarrig påsklunch ute (så klart) och medan barnen sov lunchvilan högg vi in på kaffe och efterrätt. När Vincent vaknade fick han ett godispåskägg och ännu en present... en försenad treårspresent - en cykel! En riktig fin med trampor, utan stödhjul. Vincent provcyklade genast ute på gatan (trampa kan han inte än). Den är lite stor än, men kommer bli fin att växa över till från hans lilla röda springcykel.



På eftermiddagen tog vi med oss saft och satte oss att fika vid sandlådan utanför vårt nya hus. Kände in det och kollade tomten på fram- och baksidan. När vi var där senast låg snön tjock. Det kändes kul att vara där och bara vara lite.

Efter en väldigt trevlig heldag hos mina föräldrar gjorde vi ännu en hos Pieters. Påskdagen är nämligen den stora dagen hos dem. Vi började med att leta ägg i trädgården - kokta, färgade ägg, följt av en riktig påskfrukost. Pieters bror + flickvän var också med.



Och det här vädret vi har just nu alltså, helt otroligt, i april! När barnen sov var Pieter uppe i Stångtjärn och sprang medan vi andra vilade. Jag satt och läste Mama i solen, ljuvligt. 

Senare var jag och Vincent över till grannarna vars son går på Vincents dagis. Grabbarna lekte glatt med dinosaurier och allt möjligt medan jag fick en trevlig pratstund. Känns kul att känna lite folk med barn som bor hyfsat nära vårt blivande hem. 

Dagen avslutades med goda pajer till påskmiddagen och promenad hem genom stan. Barnen kom inte i säng förrän framemot tio, men vissa dagar känns det helt enkelt okej.

La ni förresten märke till Claudias skor på allra första bilden? Första gången som hon har skor på fötterna. Än så länge går hon ju inte (mer än utefter saker) men lite skovana kan alltid vara bra att ha. De här fyndade jag till 70% rea när en skoaffär i stan skulle stänga, tidigare i år.



Vi har njutit fullt ut av den här långa påskhelgen. Idag har också bjudit på trevliga ögonblick, men nu är det bäst att jag klickar iväg det här inlägget och går och lägger mig. Bob Dylan sjunger på tv:n, men jag ska upp och till jobbet imorgon.

Så nu säger jag hej då till all god mat och godsaker för ett tag igen. Imorgorn börjar allvaret på de flesta plan. Glad påsk!

Studiofotografering med barnen

Det är lyx att ha en vän som Emelie som fotar så bra, som har en egen fotostudio hemma, och som dessutom frågar om hon kan få fotografera mina barn. Jaaa tack!

Så i morse packade jag ihop barnen och drog iväg genom den soliga och harmoniska långfredagsmorgonen. Den lilla hade jag på ryggen för att göra plats i syskonvagnen åt diverse rekvisita. Jag fick mig en riktigt skön promenad bort till ett av Faluns fina gamla kvarter.

Sedan jobbade Emelie, jag och barnen järnet i ett par timmar för att få till fina kort på mina vildingar. De var duktiga. Inte helt samarbetsvilliga, men inte helt motvilliga heller. Resultatet blev kanon! Så, stort tack Emelie!

Emelie aka E.Langer jobbar just nu på en ny hemsida som troligtvis kommer upp i nästa vecka. Håll koll på www.elanger.se framöver (annars kommer jag ändå påminna er)!

Och när jag klev innanför dörren hemma igen vid lunchtid så hade Pieter storstädat i lägenheten. Vilken start på dagen!

Glad påsk!

Mina fräkniga små söta påskkärringar...



Igår var det Skärtorsdag. Jag jobbade halvdag, påskkärringpyntade sedan barnen och drog med dem till öppna förskolan på familjecentralen - den lilla i bärsele på ryggen. Där lekte och fikade vi en stund bland påskkycklingar och fräkniga påskkärringar.


Efter en stund blev vi upplockade mormor Annette och körde ut till Sågmyra för vårjackeshoppingen, och på kvällen fick jag för en gångs skull ge mig av ut på stan på egen hand - för att fira Theres födelsedag på kinarestaurang. Riktigt trevligt. Bra dag.

Vårjackan

Igår blev det en ny vårjacka åt Claudia, en lila Villervalla. Vincent fick också lite nya fina kläder (från Maxomorra), och så blev det en mössa åt Claudia - en tunn med snören eftersom hon drar av sig det mesta hon får på huvudet för tillfället. 



Väldigt nöjd med alla inköp, och så hade vi en trevlig stund i Sågmyra tillsammans med mormor Annette. Lyckad utflykt helt enkelt.

LCHF, kilon och påskpaus

I tre veckor har jag ätit enligt LCHF, GI, Atkins eller vad man nu vill kalla det - väldigt kolhydratfattig kost. Det innebär inga mackor (och jag älskar mackor), ingen potatis/pasta/ris, inga godsaker. Det är skittråkigt. Fördelen är att jag får äta, bara jag håller mig ifrån det där. Naturella cashewnötter är gott! Jag fuskade på Vincents födelsedagskalas och åt en bit tårta både på lördagen och söndagen, annars har jag varit duktig.

Jag har inte hunnit träna så mycket som jag skulle vilja (eller ja, som jag borde, vill vill jag väl inte för det är sååå tråkigt att träna) men det har ändå blivit några vändor till gymet, bl a två gånger på Body Combat som jag tycker är förhållandevis roligt.

Resultatet nu då: Ner ca 4 kg från 86 till 82, vilket betyder att jag ligger på samma vikt som jag hade när jag blev gravid med Claudia. Helt ok resultat. Målet är (nu) 75 kg, dvs vikten jag hade när jag blev gravid med Vincent. Så det är en bit kvar.

Men nu blir det paus i dieten för nu är det PÅSK! Om jag inte har något att se fram emot så har jag riktigt svårt att hålla någon typ av vettig kost. Så nu tänker jag äta både påskgodis och påsktårtor och smarrig påskmat. En bra grej med den är visserligen att det är mycket ägg och lax, dvs bra mat utifrån LCHF-tänket. Och jag ska försöka vara måttlig, inte proppa i mig av godiset utan äta lugnt och städat.

På tisdag blir det återgång till dieten. Så då kommer jag bli sur igen, för det är vad jag känner mig när jag inte får äta ens en ljuvlig liten smörgås. Sur och arg och ilsken. För att jag inte får äta något gott över huvud taget (som det känns). Men i påsk kommer jag vara sprudlande. Eller Emmavarianten av sprudlande för just det ordet har nog aldrig passat in på mig. Det ska bli sååå gott, yum!

Det förresten roligt när man kommer hem från jobbet och hittar nya kort i kameran! Så här kul har de det hemma när morsan sliter på jobbet:



I eftermiddag ska jag måla fräknar på barnens kinder, ta på dem varsit huckle och dra med dem till öppna förskolan på Familjecentralen, och efter det hämtar mamma/mormor upp oss och så kör vi ut till Sågmyra. Ska kika runt lite och bl a se om jag kan hitta en vårjacka åt Claudia. Barnbutiken Calimero som ligger där har nämligen Villervalla-outlet. Fina grejer det.

Bloggen goes skvallerpress

Nu måste jag bara vara lite så där fånigt skvallerblaskig och visa upp ett par kungliga tvillingar! Det är danske kronprinsparet Frederik och Mary som döpt sina minstingar. Namnen: Josephine och Vincent! Tänk va, vilken ypperlig kunglig smak.


(officiell pressbild)

Jag läser inte skvallertidningar, men läser det mesta som involverar bebisar, så de här sötingarna har jag inte missat. Jag kan inte låta bli att tycka det är helt otroligt gulligt med ett kungligt tvillingpar med en prinsessa och en prins. Deras fullständiga namn är: Josephine Sophia Ivalo Mathilda och Vincent Frederik Minik Alexander. Här är lite mer om dem (på danska).

Nog med ytligheter för idag, nu måste jag snabbfika lite innan fikarasten är över!


Och så kan man rösta

Jag är nominerad i kategorin "Bästa pyssel/mat/bak bloggen" till Mammabloggalan i maj. Jättekul! Bäst att jag drar på för fullt med pysslandet/ matlagandet/ bakandet helt enkelt, haha.

Om du vill så kan du rösta på mig (sitamoia.blogg.se), det gör du här, i Kategori 7 "Bästa pyssel/mat/bak bloggen": Mammagala/rösta. Jag finns också med i den stora samlingen i Kategori 1"Bästa mammabloggen" där alla som ska delta i galan är nominerade.


Tur att jag i alla fall jag har inspiration kvar, hihi. Vill hem och dona!


Gårdagskvällens resultat

Igår kväll sydde jag för glatta livet, när barnen var nattade och sambon stuckit ut för att springa. Kantband är grymt svårt har jag insett, blir liksom aldrig riktigt bra (iofs första gången jag kantar så här mycket, och bara andra gången totalt). Men i stort blev jag riktigt nöjd. Det är så roligt att sy när man så snabbt får resultat! En tårta tar bra mycket längre tid, bara som jämförelse.

Det jag har sytt är alltså - ett par hängslebyxor åt Claudia! Efter ett mönster ur boken "Sy till barnen 0-4 år" (längst ner till vänster i det här inlägget) som jag fått av min mamma. Byxorna är rätt stora men tack vare muddarna (som jag la till själv eftersom jag gillar muddar så mycket) kan hon ha dem ändå, lilltjejen.



Muddarna sydde jag helt rätt den här gången, listade ut hur man får skarven på insidan - inuti mudden alltså, vilket jag inte hade på de två paren byxor jag sytt tidigare (Vincents bruna & Claudias blå). Där hamnade skarvarna in mot benen. Tur att man blir visare av sina erfarenheter.

Knapphål har jag heller aldrig gjort förut, och de blev väl sådär. Fast förhoppningsvis håller de ihop i alla fall. Och sen insåg jag ju efter att tyget redan var utklippt att det är uppochner, fast det gör inte så mycket i det här fallet. Inget man direkt tänker på.

Tips om hur man syr snygga kantband mottages mycket tacksamt. Eller en privatkurs! =) Nästa projekt blir nog en solhatt åt den lilla kanske, eller en klänning. Möjligtvis hängsleshorts åt Vincent, kanske ett linne. Vi får se.



Jag och barnen imorse när Vincent var på väg mot dagis med Pieter och Claudia hade manekängat klart framför min kamera.


Vad är det jag syr?

Kan ni se vad det här ska bli? =)



Och så insåg jag just att jag vänt tyget upp-och-ner. Så kan det gå. Det är i alla fall lika på båda sidorna, så noggrann lyckades nybörjar-jag i alla fall vara. Tänkte förresten ge er en bättre bild på mönstret också, bara för att det är så förvirrande:



Jag hoppas hinna med att sy en del ikväll. Fast först måste jag ta itu med lite mindre lockande saker - betala räkningar och fylla i skattepapper. Roligare kunde man ju ha. Nu iväg på cykeln till jobbet, vädret ser lika strålande ut som det varit i helgen! Typiskt att man ska sitta inne hela dagen.

Vi såg en cykel

Den här stackaren hade någon dragit upp ur Faluån igår när vi traskade förbi...



Man undrar vem hon har tillhört. Och vem som till slut räddat henne. Ur vårflod och allt.

Sytajm

dsc03249 (MMS)

Har just klurat ut vilka streck jag ska rita av. /Bloggat från mobilen


Klänningsbeställning

Jag ska ju på gala om några veckor, och klänningsproblemet är faktiskt rätt mycket av ett problem. Faktum är att jag väger mer än jag vill och magen är så klart inte vad den har varit. Det har jag två graviditeter att tacka för. Och jag hittar ingen klänning som passar, som jag ser bra ut i. För jag ser gravid ut i många av dem, och det är inte roligt när jag inte är just det.

Ett par vändor på Kupolen och på stan har inte gett något resultat i klänningsjakten. En trevlig grej är klänningen som jag fått skickad till mig av en tjej jag hittat på via andra som syr barnkläder på Facebook. Den klänningen är fin, men sitter inte helt bra på mig. Och så är den svart, och jag är liksom sugen på lite gladare färger. Den är iaf min backup-plan just nu.

Men nu så har jag lagt in en beställning på en hel radda klänningar hos Bonprix.se och så håller jag tummarna så de vitnar för att någon av dem är MIN KLÄNNING, the one. Ingen av dem är direkt galaaktig, men jag hoppas att min klänning finns bland dem och att jag känner mig tillräckligt uppklädd i den. Här är fyra av några fler som dimper ner med posten om någon vecka (jag är lite småkär i den vänstra så jag hoppas allra mest på den):


Hur går det för er andra som ska på Mammabloggalan? Har ni hittat era klänningar, hur ser de ut och har ni en eller två (för dagen resp. kvällen)? Och finns det någon som varit på galan tidigare och vet ungefär hur alla morsor brukar se ut, hur uppklätt det är?

Nu ska jag ut i solen och sedan in igen på gymmet. Hu.

Vårpåfyllning för mammahjärtat

Jag har jobbat min första fulltidsvecka (dvs 80%-iga) och känt mig heeelt slut. Inte nog med det, jag har saknat barnen och dessutom sorgset sneglat på den klarblå varma himlen utanför jobbfönstret. Så ska jag jobba extra imorgon (söndag) ovanpå det.

Men så - idag! Idag var riktigt härlig, jag behövde verkligen idag. Pieter som festat med jobbet igår fick sovmorgon idag. Det innebär att jag skuttade (nåja) upp med barnen på morgonen strax innan sex, fick i oss frukost, klädde barnen och traskade iväg med den limegröna faran (vagnen that is). Planen var oklar men innebar en stunds utevistelse i solskenet och sedan mataffären.



Dagen visade sig bjuda på bra mycket mer än så, och innan jag rullade in vagnen i hissen hemma igen hade klockan hunnit slå sex igen. Och däremellan fick jag all den där barn- och utetid jag saknat på sistone. 



Älskar när ån svämmar över vilket händer nästan varje år. Häftiga vatten! När vi följt ån uppströms nästan ända till Kålgårn hittade vi riktigt lustiga små isflak - vinterns sista? - som när man knackade på dem föll isär i stavar.



I Kålgårn mötte vi upp med Annette (det är min mamma det) och lekte i den allt varmare luften. Claudia gungade (för andra gången i livet) och skrattade, hon gillar det! Vincent var alltid likgiltig när han satt i en gunga under sina första år, först nu har han börjat uppskatta det. Så det känns lite ovant men väldigt kul med en bebis som tycker gungan är rolig. Vincent röjde järnet!



Promenad hem till mormor och morfar via mataffären för att köpa lunchingredienser. Sedan dukade vi upp i deras trädgård. Riktigt skönt att sitta ute för första gången i år, i bara tunntröja med den värmande solen som sällskap. Barnen åt (den stora som vanligt snabbare än den lilla) och sedan var det lek i trädgård och sandlåda för hela slanten. Claudia i en solhatt jag hade som liten - som inte gjorde mycket nytta eftersom hon drog av sig den hela tiden. Medan Vincent fick låna mormors hatt.



De kom i säng för lunchvilan bra mycket senare än normalt, men så får det vara en dag som den här. Och under tiden vilade vi vuxna i soffan, drack te och pratade. Man behöver verkligen den där timmen eller två mitt på dagen när båda småttingarna sover. Vincent får gääärna fortsätta dagsova länge till.

Mellis, promenad tillbaka in till stan, en sväng på Ica för middagsshopping inför morgondagen, och så hem till väntande barnafader som kilade till vår kvarterspizzeria och hämtade upp en Vesuvio åt sig själv och en kebabsallad (utan bröd för en stackare på diet) åt mig. Vincent fick som vanligt lite av bådas.

Kvällen har jag ägnat åt datorn (framförallt åt det här blogginlägget) och nu hoppar vi i säng medan klockan bara är strax efter 22. Här behövs sömn för min del. Imorgon som sagt, extra arbetsdag, på en söndag och allt. För övrigt är jag småpurken (men även rätt glad) över att lördagskvällen bjuder på veckans sämsta tv-utbud.

Färgklicken

Var tvungen att köpa den här grafiska glada tröjan åt sonen min, när han dessutom själv tyckte den var fin och ville prova den på stört (från PoP). Kalsongerna är Blixten McQueen (från Lindex) - blöjavvändningen går hittills katastrofalt dåligt. Svårt när unge herrn inte verkar bry sig om att han blir plaskblöt.



Skulle ju vara skönt om vi lyckades få honom att använda toan i hyfsad tid innan vi flyttar ifrån våra plastgolv och in i ett hus fullt av parkett.

Blöjfritt? Nu kör vi!

Idag var första dagen av vår Vincent-sluta-med-blöja-satsning. Efter att ha lagt ner blöjavvändningsförsöket i nästan ett år är det dags igen, och nu på allvar. Sonen visar noll intresse och vill inte alls sitta på toa eller bli av med blöjan. Men är man tre så är det dags.



Först var det panik, totalvägran, uppspärrade ögon, sparkande kropp och falsettskrik. Efter en återhämtningspaus så gick han till slut med på att låta sig mutas med ett kinderägg. Blöja av, dinosauriekalsonger på. Vi hann igenom tre par kallingar under kvällens entimmeslånga blöjavvänjning. Får se hur lång tid det här kommer ta. Intresset hos Vincent är än så länge fast förankrat någonstans runt noll.

Fågat tänder på bild

Det är inte lätt, men ibland kan man ändå få en glimt av dem - tänderna. Och med hjälp av matstunden kunde jag t o m fånga dem på bild. De är fortfarande två till antalet.


Några treårspresenter

Tänkte visa några av Vincents presenter. Det är både jättelätt och jättesvårt det här med presenter tycker jag. Lätta att komma på massor av saker som barnen skulle bli glada över. Svårt att hitta sådant som inte bara fyller på leksakshögen utan att tillföra så mycket.

Rätt nöjd med mina dinosaurier. Vimse har visat en del dinointresse på sistone och så hittade jag de här kanonfina hos ABC Leksaker. De har fler så det kan nog bli lite påfyllning av dinoflocken framöver. Beskåda Tyrannosaurus Rex, Spinosaurus och Pteranodon. De två stora har munnar som kan öppnas och stängas.



Ett par väldigt uppskattade presenter i bilväg var den här välgjorda i trä med tillhörande husvagn och familj...



...och så klart den här favoriten:



Vincent blev bortskämd av nära och kära, som en treåring ska bli. Här är de flesta av presenterna (fotade innan söndagens barnkalas):



Och just det, en väldigt uppskattad och välgenomtänkt present, en som Pieter jobbat med - han har rippat Vincents favoritfilmer till datorn och plockat ut favvolåtarna ur dem och gjort en skiva av dem.


Det var den här månadens födelsedag. Nästa fyller Pieter, och därefter är det Claudias tur. Ettårskalas, ojoj.

Nu får det räcka

...med jobb för idag. Jag drar hemåt så jag hinner träffa mina små gosfisar innan de somnar för kvällen. Det är inge kul att jobba hela dagarna och aldrig hinna träffa dem.



För övrigt så har Pieter varit med Claudia till BVC idag. Hon var 9370 gram och 74,5 cm stor, lite drygt tio månader gammal. Vi har måttat Vincent också eftersom han fyllt år (tre stycken), och han tangerade 15,4 kg och 98 cm. Att det ska vara så roligt med dessa siffror. =)


Påkläderskan

Hon har ett nytt intresse, min lilla Claudia - kläder. Ofta kryper hon fram till lådan i hallen som innehåller alla Vincents mössor, plockar ur dem och försöker sätta en och annan på huvudet. Hon lyckas enstaka gånger fast oftast inte. Häromdagen försökte hon sig på ett par hängslebyxor, aningen svårare. 



Jag gissar att den här unga damen lär sig att klä på sig samtidigt som Vincent gör det, haha. Vi är lite för bra på att hjälpa honom med påklädningen, både jag och Pieter. Det går snabbt och man slipper (allt för mycket) tjat. Kanske dags att sluta hjälpa honom snart.

Byxorna är förresten de nya från Me&I som jag tänkt visa upp ett bra tag men bara inte hunnit. De sitter verkligen bra. Jag föredrar egentligen velourvarianten, men de här (lite mer frottéliknande) är ändå riktigt mysiga och fina. Och så är jag lite svag för färgkombinationen turkost/rött.



Nu är Relocation Relocation (eller Husjägarna som det heter i Sverige) slut så nu blir det sängen för mig. Jag jobbar min första långa arbetsvecka sedan föräldraledigheten. Har just gått upp från 50% till 80% och det känns i kroppen. Gääääsp. Godnatt!

Ridstövel goes tårta

Här kommer förra veckans andra tårtprojekt! Eller ja, jag gjorde den före Vincents drake. Den här var åt en kollega som sysslar med westernridning, och så klart fick det bli en boot till tårta, en rejäl sådan dessutom - den var bra tung kan jag säga.



Fler bilder och mer om tårtan finns på tårtbloggen: Tårthumlan!



Vincents draktårta

Här är draktårtan som Vincent fick på födelsedagen, bland vänner på vår familjs allra första barnkalas. Den innehåller hemgjord gräddvaniljkräm och jordgubbsmos i kardemummabotten.



Mer om tårtan och fler bilder kommer lite senare på min tårtblogg Tårthumlan, men just nu måste jag rusa iväg (per cykel) till jobbet.

Så här såg vi ut...



Då var Vincent två och Claudias ålder räknades fortfarande i minustal. Min duktiga kollega Emelie fotade oss. Uj vad tung den där magen var, och ändå hade den ett bra tag till på sig att växa.

Oops

Hur lyckas man skicka iväg två likadana inlägg? Jaja, någon gång ska det väl hända så varför inte nu. Och ni har ju varit söta nog att kommentera på båda så jag har inte hjärta att plocka bort något av inläggen.

Vincent 3 år!

Igår 10 april fyllde Vincent tre år, stora lilla killen. Vi firade redan i lördags med våra familjer, alla föräldrar + våra bröder med flickvänner. Vi hade riktigt trevligt och Vincent njöt av att öppna en massa paket och att umgås med alla de människor han tycker bäst om i världen. Mormor bidrog med den smarriga gräddtårtan, och Vincent blåste ljus.



På själva födelsedagen firade vi Vincent direkt på morgonen med frukost tillsammans och paket från oss. På eftermiddagen hade vi barnkalas för vänner med barn i Vincents ålder - sex barn sammanlagt (plus två bebisar). Det kändes som att Vincent hade sina bästa vänner runt sig, och alla var glada (och sockerstinna efter tårta och fiskdamm). 



Till det här kalaset bakade jag en draktårta (mer om den senare). Födelsedagsbarnet tyckte den var helfin. Han åt inte så mycket av den, fast lika bra var det.

Dagen avslutades mindre kul med att både jag och Vincent blev magsjuka, så med lite otur har vi lyckats smitta alla våra närmsta släktingar och vänner. =P Typiskt verkligen, men för Vincents skull är jag ändå glad att vi hann fira honom. Och nu har vi i alla fall en treåring här hemma, en helt underbar liten en.

Storgos

Tänk att den här charmknutten fyller tre år på söndag. Vilding och gose och allt däremellan. Kalas kalas kalas!


I mina kläder

Ikväll fick sladdälskaren Claudia på sig mitt gamla nattlinne.



I väntan på dagens favoritmål välling dög en flaska vatten som underhållning.

Lördagsgodisets vara

Vi har liksom infallit i användandet av lördagsgodis. En dag bara blev det så, på gott och ont. För att det behövdes starkare tyngd bakom svaren till sonens "men varför då då"-frågor angående varför han inte kan få godis hela tiden och när som helst. Plötsligt blev svaret "Du får vänta till lördag!"



Den mindre braiga sidan av myntet är så klart att det numera krävs godis varje lördag. När Vincent frågar "vad är det för dag idag?" och svaret ofrånkomligt är "idag är det lördag" så skiner hela hans väsen upp och han utbrister i ett lyckligt "Jaaaaaaa!!! Idag får jag gooodiiis!!!" Så blev vi med lördagsgodis även i den här familjen.

En tävling för mig

Jag deltar inte ofta i bloggtävlingar, hinner liksom inte. Men idag snubblade jag över en trevlig blogg - Santapola.blogg.se - med en tävling som jag blev inspirerad av. Kanske det kan bidra att Delicato är delaktiga (mums!) men något potentiellt storartat poppade i alla fall upp i mitt huvud. Alltså måste jag bara vara med. Hem och fota!

(klicka på bilden så kommer du till tävlingen:)


Om jag vinner den fina dammsugarbagen full med godsaker lär jag nog stoppa innehållet direkt i frysen. Jag går ju på diet liksom, på obestämd tid. Fast hålla mig ifrån delicatobollar för all framtid har jag inte den minsta tanke på. Bagen blir perfekt att ta med till gymmet!

En bit vägg

På väggen strax brevid vårt köksbord hänger dessa två foton som jag aldrig lyckas få att hänga riktigt rakt. Tror nog att alla tavlor i detta hem vinglar lite hit eller dit, vissa mer andra mindre.



Vem som är vem på bilderna får ni själva lista ut. Hur som helst så får jag nog ta och styra upp tavelupphängningsanordningarna (fint litet ord) när vi flyttat till huset, för det finns inte mycket som irriterar i det lilla så mycket som lätt snedhängda tavlor.

Tårtbottenbak pågår

Kan inte kalla idag för en ledig dag riktigt, förutom början på den - sovmorgon. Pieter, barnen och deras morfar åkte till badhuset, och när jag vaknade strax efter tio så satte jag igång med dagens första tårtbottenbak.



Frukost blev en tallrik fil med frön, nötter och kiwi + en moccachokladshake. Nu är det lågkalorikost som gäller i kombination med LCHF-tänk. Familjen kom hem, åt lunch och barnen sov middag. Jag cyklade iväg till gymet för en timmes träning. Bara femte passet i år - skandal.

Efter träningen gick jag in till Underverket - stans underklädesaffär, något jag velat göra väldigt länge men inte riktigt kunnat med på grund det här: Idag har jag spenderat 3036:- på fyra nya BH:ar och en baddräkt. Gaaah vad det är dyyyrt, men det var klart värt det.

Hem till middagen, sedan ut med Vincent som fick cykla en vända runt de närmsta kvarteren på sin springcykel. In igen, blöjbyten, pyamasar, välling. Barnen i säng. Ny tårtbotten ihopsvängd och in i ugnen. Och DÄR ringde klickan, dags att ta ut bottnen. Ska värma mjölk till en ny kopp kaffe. På tv: En unge i minuten.

Summan av kardemumman:
träning - jobbigt och dyrt
shoppa kläder - jobbigt och dyrt
inte få äta gott - skittråkigt
baka tårtbotten - skulle hellre sitta i soffan

Men nu är dagens arbete avklarat. Imorgon väntar det gamla vanliga jobbet.

En tårta åt Anton

Igår bakade jag en tårta! Nu var det några månader sedan sist, igen, så det var roligt. En Oso-tårta var beställd, föreställande Disneyfiguren Specialagent Oso som är en färgglad animerad björn. Jag har lyckats missa Oso, men lustigt nog såg Pieter och Vincent ett avsnitt för första gången i morse. Kika in på min tårtblogg Tårthumlan om du vill veta vad den innehöll.



Tårtan följde med oss till Lindesberg till kalas för Anton som fyllt tre. Barnen klarade bilresan bra förutom att Vincent åksjukegnällde en liten stund innan han somnade (hemfärden gick helfint). Vincent hamnade i paradiset på Antons bilfyllda rum - det är alltid roligt att komma bort och leka med någon annans saker. Och Anton blev nog glad för sin Oso-tårta och lekkamratsbesök. Claudia drog runt på golvet, snackade med katten och drog ut kokböcker. Verkade trivas hon med.


Det blev ett par timmars fikande, lekande och trevligt småprat innan vi vände hemåt igen. Middag bjöd Macedonken i Ludvika på. Jag har börjat med diet och satsade på hamburgare goes GI -  plockade bort brödet och åt morötter och äpple istället för pommes frites. Får se hur länge jag lyckas hålla i. Support tack!

Tio månader bebis

Så här ser en tio månader gammal bebis ut:



Dagen till ära har hon vuxit i sin alldeles underbara nya Molo-pyamas inhandlad hos Spillevinken.

Den här tiomånaderstösen sover allt oftare hela nätter nu, tack och lov! Hon kryper snabbare och går obehindrat utmed och mellan möbler. Hon står gärna och pysslar med saker vid någon bänk, alldra helst med cd-skivorna, men bollar är på väg upp på favvotoppen verkar det som. Sortera, pussla och lägga ihop saker gillar hon annars, vackraste coolaste Claudia.

Den värsta gnäll- och klängperioden har planat ut och vi har en gladare liten tjej hemma hos oss igen. Hon gillar fortfarande att vara bland människor, flirtar, ler med hela ansiktet när hon får kontakt, och lägger huvudet på sned mot mammas eller pappas trygghet, fortfarande sneglandes mot "främlingen".



Vi får riktiga skratt nu, tjutande glada. Blöjbyterna går bättre igen (hon snor inte runt på tre röda som för ett par månader sedan), kinderna är inte lika torra (vilket vi tackar plusgraderna för), och i underkäken har de två första tänderna brutit fram på samma gång.

Det börjar dyka upp fragment av ord. Det är som om hon sa "titta" och "titta där", "mjau", "katten" och "namnam". Fast inget av det är fastslaget än, det gäller att ha fantasi. "Mamma" däremot, säger hon utan problem. Hon sjunger och gungar när hon hör musik, sjunger gärna med när vi sjunger. Jag gissar att hon och brorsan bildar band om några år.


Claudia skulle ha blivit mätt och vägd på BVC i fredags men det glömde förvirrade morsan bort så klart. Får se om vi kan få en tid till veckan. Vid det senaste besöket hade hon minskat i vikt efter några veckors matvägran, och efter det har hon varit magsjuk. Fast hon har också hunnit få tillbaka aptiten med råge och gapar stor, slukar det mesta och vill ändå ha mer. Så nu borde vikten öka igen.

Två månader kvar till ettårskalas! Just som sommaren slagit ut för fullt. Härligt.

Plockat upp en ny favvo ur lådan

Idag fick Claudisen på sig den här kanonfina byxklänningen för första gången! Köpt någon gång tidigt i höstas på något erbjudande som jag inte längre minns vad eller var det var. Den matchade otroligt bra till de randiga favvo-strumpbyxorna från PoP som hon redan använt i något halvår (stl 62/68 - gotta love strumpbyxor). 



Dressen är av det holländska klädmärket Kikkid som jag gillar starkt. Har flera favoritplagg från dem, bland annat den här lila bodyn (hittade inget bättre kort i bloggen), den här gröna klänningen, och den här petrolblå velouroverallen.

Gamla mönster för barnkläder

Jag har ju min nya sy-barnkläder-hobby (som inte hunnit längre sedan de tre första plaggen, än). Det har både min mamma och min faster Eva uppmärksammat, och av dem har jag fått gamla mönster som de använde när deras barn (jag bland annat) var små. Riktigt roligt! Jag hoppas få tid att ge mig hän åt något snyggt 70- eller 80-talsmönster snart. Det kliar faktiskt lite i fingrarna!



De här ovan har jag fått av min faster, och de som följer nedan är från min mamma (pärmen innehåller utklippta mönster):



Visst blir man inspirerad! Det finns en hel del bra råd i böckerna också. Sytips blir knappast omoderna, och även om de flesta mönstren är just det så har nog varvet slutits rätt bra nu och de har blivit moderna igen. Det är en salig mix just nu av olika stilar, från alla möjliga årtionden (och århundraden). Klädstilen är väldigt bred och tillåtande, kanske framförallt för barnkläder.

Svårare är det att hitta en klänning som jag kan ha på mig på mammabloggalan i maj. Allt i affärerna är bara laxfärgat och osmickrande för figuren. Vet inte hur jag ska lösa den här nöten... Sy något åt mig själv kanske? Fast DET känns som ett för stort projekt. Vet inte ens var jag skulle börja.

Den här jackan

Titta mormor, här är din gamla jacka! Jag fick ju den för rätt många år sedan nu, och Pieter är den som har använt den. Den passade honom bäst redan från början. Det är roligt hur modern den känns, trots att den har många år bakom sig. Minns du historien bakom jackan? När köpte du den och när och till vad använde du den då? 

Nu har den plockats fram igen för säsongen, när luften börjat bli mildare igen och våren är på gång.