En gul klänning

Det känns som om alla mina inlägg just nu handlar om barnkläder. Jag vet inte vad det beror på riktigt faktiskt. Det är någon kombination av att jag är så trött och less, att det känns som om jag jobbar hela tiden, att jag varken hinner eller orkar hålla på med mina andra intressen (barnkläder är ju väldigt lättvindigt att ägna sig åt), och att jag mest plockar fram kameran en liten stund på kvällen när alla andra aktiviteter är avklarade - för att bara dokumentera något plagg lite snabbt. Som om jag inte vill avbryta det riktiga livet med att fota.

Som den här kvällsstunden när barnen i tur och ordning fick prova Claudias nya Villervalla-klänning...


Jag vet att många väntar på efter-bilder på badrummet, men det måste tyvärr dröja en liten stund till. Vi behöver köpa småattiraljer som krokar, handdukshängare och duschdraperi, och så fixa till den lilla inbyggda garderoben. Dessutom är det några småsaker som badrumsfirman har kvar att finputsa, men de verkar inte så intresserade av att göra det. Jag är lite trött på det hela just nu och vill bara vara. Och så har vi nog inte riktigt varken råd eller tid med det där sista köpandet och fixandet.

Det känns som om orken är lite utspilld för tillfället. Kanske är det en ordentlig vår som måste till. Fast på tal om plusgraderna och snösmältningen som håller på nu så är jag sur för att jag inte lyckats åka längdskidor mer än en gång i år. Igen. Samma visa varje vinter, max en gång lyckas jag. Förstår inte. Jag funderar allvarligt på att anmäla mig till Tjejvasan nästa år för att ha någonting som gör att jag måste ut i spåren.

Jag funderar ofta på om jag ska skriva om lite mer seriösa och djupare tankar här på bloggen, men kommer varje gång fram till att jag varken orkar eller hinner. Som med det mesta helt enkelt. Så tills vidare får det vara lite för mycket barnkläder här varvat med tråkig viktstatistik. I helgen kommer vi i alla fall ha det riktigt fint. Mer om det efteråt. ;)

PS. Det är skottdagen idag. Var bara det.

Finger in the nose + Mini Rodini

Det får gärna vara vinter ett liiitet tag till. Lagom länge för att jag ska hinna åka skidor en gång till. Lagom länge för att mina barn ska kunna åka hundrametersslingan i Barnens Skidspel om ett par veckor och passera drickalagningen halvvägs. Lagom länge för att mina lungor ska få andas några fler andetag av krispigt kylig luft. 

Men sedan vår! Och då kan jag ju inte låta bli att sucka habegärligt över de här fina färgerna (gula manchesterbyxor liksom!) och tröjorna som jag vet att mina blekarmade barn skulle älska att springa runt på gatan utanför vårt hus och jaga varandra i.


Tröjorna är från prydligt busiga Finger in the Nose och byxorna från mina just-nu-favoriter Mini Rodini (lite tjatig jag är va?). Och allt finns att köpa hos Oii barnkläder om man snabbar sig, för de går nog åt som snö i vårsol.

Sommarkläder provas

Innan läggdags fick barnen prova lite sommarkläder. Vincents linne och båda paren byxor är köpta till halva priset på Spillevinkens rea, och är alltså från tidigare kollektioner. Claudias vallmolinne är nytt Molo.


Byxorna är babybyxor och medvetet köpta i väldigt små storlekar så att de ska fungera som knickers. Claudia på ca 86 cm har babybyxor i stl 68 och Vincent som är ca 103 cm lång har babybyxor i stl 80. Claudias linne är 98/104 (köpt för att passa båda barnen) och Vincents linne är stl 110/116. Allt av märket Molo förutom äppellinnet som är Småfolk.

Första bilderna på prinsessan Estelle

Nyss dök de första bilderna på vår nya lilla prinsessa - fyra dagar gammal - upp på Hovets hemsida. Toksöt och galet lik sin mamma säger jag, eller vad säger ni?


Foto: Kungahuset.se

Här är lilla kronprinsessan Victoria 1977:

Voor onze nederlandse familie: De twee photos boven zijn de eerste van de nieuwe prinses Estelle! En dit laatste is Kroonprinses Victoria vijfendertig jaar geleeden.

En liten Blixten McQueen-tårta

Den här lilla (småhysteriska) Blixten-tårtan har jag levererat i helgen åt en liten grabb som fyllde fem. Ryktet säger att han blev alldeles stum när han fick se den, hihi. Tårtan är så här liggande, ifall någon känner sig lite sjösjuk av bilden. Innehållet är hemlagad vaniljkräm och jordgubbsmousse.


Jag hade inte jättemycket tid för tårtfixande så därför lovade jag ingen avancerad tårta. Fast så kan jag ju inte göra den simplaste versionen, det går liksom inte, så det fick bli en semisimpel Blixten. Min andra någonsin. Den första fick Vincent på sin tvåårsdag, kika in här för att se på den!

Lite lustig blandning jag har i den här kategorin på bloggen (tårtor / mat / recept) just nu - GI-recept mixat med tårtor. Aningen udda kanske.

Storleksdjungeln

Det är liksom inte som att ett barn har precis en storlek på alla kläder. Det är ungefär så här svårt att få det rätt:


Med det vill jag väl mest säga att det inte är helt lätt att köpa barnkläder, även om det är roligt. Det gäller att veta ungefär hur ett visst märke brukar vara storleksmässigt jämfört med andra, att ha lite koll på det senaste, om något märke blivit större eller mindre på sistone, vilken längd ett visst märkes klänningar brukar vara, om de har stora byxor och små tröjor eller tvärtom, om strumporna är ovanligt små. Dessutom behöver man så klart veta hur ens eget barn växer, om det är långbent eller kortbent, har stort huvud, tjocka armar.

Fast å andra sidan så är det väl bara att köpa och se. Det är ändå sällan som det blir helt fel.

Venus plus månen

Igår var månen och Venus väldigt fina! Månen lyste med en klar skärva och resten av cirkeln syntes också lite svagt. Och Venus stod alldeles brevid. Och så en bit ovanför fanns starka Jupiter (om jag nu fick planeterna rätt). Barnen tittade fascinerat när morfar pekade ut åt dem.

Jag tog ut mitt teleobjektiv och stativet för att fota lite. Så klart är det nästintill omöjligt att fånga stjärnor med en vanlig kamera, det ser liksom aldrig ut som det gör live. Men här finns i alla fall Venus med som en liten prick nere i vänstra hörnet...


Så här är det skarpaste jag kan få månen med mitt 75-300-objektiv till Canonkameran. Roligt att man ser strukturen med berg och dalar.

Resultat vecka åttaI'm back! Den här veckan har jag vägt, noterat och skrivit ner allting jag ätit. Kaloriräknarvecka delux. Det tar ju rätt mycket tid och ork måste jag säga, efter att nästan hela veckan har gått (idag räknar jag också). Men det är inte bara dåligt eftersom jag har tänkt efter några extra vändor innan jag stoppat något i mig. Eftersom varje liten ostskiva, cashewnöt och köttbulle hamnar på papper så är det lite lättare att välja bort det.

Samtidigt skulle jag inte orka hålla på så här ett längre tag. Men jag känner nog att jag har fått lite mera kunskap i vilka livsmedel som är ok att äta och hur stora portioner bör vara för att vara ok. Plus att jag ju tycker det är rätt roligt att föra statistik. Jag är en listoman, tycker om att spalta upp och göra listor. Så vi får se hur det blir nästa vecka. Jag har inte riktigt bestämt mig men det är möjligt att jag kör på en vecka till, medan motivationen fortfarande finns...

Jag har ätit en semla den här veckan, den på förväg inplanerade Fettisdagssemlan, som blev en vaniljsemla (vanliga år vill jag ha minst en vanilj och en vanlig). Den var gohooood! Mums. Fast tog ju rätt många av den dagens kalorier.

Jag tror jag gör någon typ av kaloriräknarsammanställning efter idag, kanske, om jag orkar. Kanske är lite kul att spara. Nu ska jag dricka kaffe.

Äventyraren och eftersläparna

I dag på eftermiddagen fick Vincent gå alldeles på egen hand hem till mormor och morfar. Eller ja, jag stod och vinkade när han gick ner för gångvägen från vårt hus, och när han kom ner till korsningen så såg han mormor längst bort på nästa gata. Lagom äventyrligt för en inte-riktigt-fyraåring. Med sig hade han en hel del packning, bland annat sin piratväska med skattkarta som han tog med för att kunna hitta. Upprymd gav han sig av.När Pieter cyklat iväg till jobbet i halkan och Vincent dragit till mormor och morfar och Claudia sov sin middagsvila... då tog jag mig lite tid för veckans tårtprojekt. Det ska bli en liten Blixten McQueen åt en kompis systerson. Ska dekorera ikväll... hm, bäst jag sätter igång nu då. Hur som helst, när vi var klara med vårt görande och icke-görande, jag och Claudia, så strosade vi efter i Vincents spår.


Claudia var lite ledsen en stund efter att hon halkat och drattat på rumpan. Fast då pratade vi bara lite mer om att vi skulle till mormor och morfar och då blev hon glad igen "Hehe, då ti momo å mofa! Joojit, haha!"

Lillprinsen och storprinsen

Jag har ju ett par prinsar hemma också, lucky me!Ta en sväng till tillfälliga Spillevinken!


Min favorit-barnklädesbutik Spillevinken håller alltså till i Dukas gamla lokaler i Bergstrums galleria just den här veckan, på tillfällig visit. Så ni som bor i stan och vill handla märkeskläder till bra priser kan passa på nu eftersom de säljer ut en hel del från lagret. Plus att där finns massor av fina nyheter att dregla över. Shoop shoop!

Prinsessa!

En kunglig prinsessa föddes tidigt i morse. Lycka och glädje! Här är min alldeles egna sessa, den finaste i världen:


Jag undrar vad den nya medborgaren ska heta, kanske Alice eller Vilhelmina? Hedda skulle vara fint och lite ursvenskt. Kanske Märta eller Astrid. Kanske Sofia, Eleonora, Cecilia? Det tycker jag är kungliga namn. Eller så kan de ju alltid slå till med Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta. Eller är det upptaget?

Kunglig lycka och sessdress

En liten sessa, kan man tänka sig! Lycka. Jag är ingen royalist men jag tillhör dem som gillar kungahuset och kungligheter generellt. Deras ekonomiska ställning kan diskuteras, men jag är övertygad om att vi behöver enande förebilder i vårt land som inte är politiska, inte valda av den ena eller andra gruppen, som står liksom lite utanför och ovanför. Som en samlande kraft som kan representera oss som folk och land, och som kan sprida lite sagoglitter över den grå vardagen.

Och när det hålls kungligt bröllop eller en liten prins eller prinsessa föds, då är det inte bara lycka för föräldrarna utan för ett helt land. En enande bebislycka. Någonting som är allas vårt. 

Lite lustigt är det i alla fall hur olika nyheten kan presenteras...Skvallerpress är inte min grej, jag gillar inte paparazzis och jag tycker inte det är ok med den kändisförföljelse som finns överallt. Jag har inte sett kronprinsessan Victorias mage på bild förrän idag, för jag har glatt mig utan att vältra mig. Jag tycker Kommunikén från Riksmarskalkembetet trycker på precis rätt knappar, så - lite mystiskt sagoaktigt storartat - tycker jag att kungliga nyheter ska presenteras. Inte så som Expressen gör.

Men till saken. Välkommen lilla människa den den stora vackra, hemska, stora, nya världen!

Och eftersom barnkläder är ett stort intresse för mig så kan jag ju inte låta bli att sätta ihop en liten outfit som Oii barnkläder borde skicka till den lilla:


Oii:s facebooksida kan man tävla idag fram till kl 16.30 genom att sätta ihop sin egen prinsessdress.

Ibland


Finaste mönstren från Molo

Jag lovar att det blir lite mer personligt på bloggen snart igen, men jag jobbar och då blir det mest förgjorda och/eller förinställda inlägg. Som mina vårfavoriter från Molo. Kolla bara vad mycket fint...


Vallmolinnet ligger redan hemma bland sommarkläderna, och de prickiga leggingsen är bokade sedan länge. Får se när de dyker upp hos favoritbutiken Spillevinken, som för övrigt är nere på stan i Dukas gamla lokaler (i Falun alltså) den här veckan. Får bli mer om det senare.

Villervallavår

Fina färgglada ljuvliga Villervalla...

Den gula klänningen med vita ränder högst upp till vänster är på väg hem till dottern min. Schyyy säg inget!

Dagens kalorier

Hoppas ni inte blir allt för uttråkade nu, men då får ni bara låta bli att läsa det här inlägget. Jag måste skriva ner det här för min egen skull. Kaloriräknandets första dag gick bra, och nu har jag köpt en hushållsvåg att ta med till jobbet (så nu vet ni att det finns en sådan där, kära kollegor). Målkaloriintaget på 1610 kcal är beräknat på att jag ska gå ner ca 0,5 kg/v. Hur som helst, dagens:

mål: 1610 kcal
ätit: 1708 kcal
tränat: -791 kcal


I träningen ingår en timme på gymmet på lunchen + lätt cykling till jobbet och cykel hem från jobbet via dagis.

En erfarenhet jag redan gjort är att min frukost knaprade för mycket av dagskalorierna. För mycket nötter uppenbarligen. Så här fördelade sig kalorierna under dagen:

frukost: 713 kcal (varav 422 från mina blandade torrostade nötter, resten fil & en skiva LCHF-bröd)
mellanmål fm: 118 kcal (10 mandlar + kaffe m mjölk)
lunch: 463 kcal (kycklingsallad)
mellanmål em: 90 kcal (1 ruta 86%-ig choklad + kaffe m mjölk)
middag: 182 kcal (hade inte så mycket kvar av dagens, åt keso, kalkonskiva & grönsaker)
kväll: 142 kcal (åt lite mer keso när barnen somnat + kaffe m mjölk)

Träningen var ju rätt nödvändig för att få bra resultat (och hamna på minus i kaloriräkningen). Målet är 2-3 träningstillfällen/vecka och nu hoppas jag att jag får vara frisk så att det håller.

Härmed har jag misslyckats med hälften av dagens uppgifter. Sitter med datorn  i knät och klockan passerade just 22.00... Men man kan ju inte lyckas med allt. Jag tycker i alla fall att det är rätt kul att räkna kalorier, jag vet ju att jag bara behöver göra det en vecka. Och för en listnörd som jag är det nog faktiskt bara kul med alla siffror och tabeller. Men nu blir det i alla fall godnatt!

PS. Räknade ut att jag behöver gå ner 2.2 kg för att komma ner på ett BMI som inte är "överviktig" utan istället "normalviktig". Det betyder 80,1 kg. Närmsta delmål är att komma under 80-strecket. Kommer kännas hur bra som helst. Heja mig. =)

Veckans utmaning

Veckans utmaning är som sagt att räkna kalorier. Jag är inget stort fän av det sättet att reglera kosten (känns alldeles för bundet och tanke- & tidskrävande för min smak), men jag måste få bättre koll på vad jag äter och vad jag kan äta. Så en vecka får jag fixa.

Jag har ingen smartphone och kan inte ladda ner någon app (det verkar finnas många bra annars), men det finns en hel hög med hemsidor att använda sig av för att registrera vad man äter och få hjälp med kaloriberäkning mm. Frågan är bara vilken som är bäst. Dessa har jag fått tips om hittills:

Matdagboken
Shapeupclub
Matkalkyl
Viktpejl
Piggelino
Dumbbell

Så vilken ska jag välja?

Dagens to do


Idag måndag 20 februari
är det nya friska tag som gäller. Här mina uppgifter till mig själv:

- Gå och träna på lunchen och ge gärnet!
- Väg och notera allt jag äter (veckans stora utmaning har börjat)!
- Datorfri kväll (jo det går)!
- Gå och lägg mig i tid, senast kl 22.00 under täcket!

Middag, musik och skridskor

Jag tänker börja bakifrån. Idag har vi nämligen gjort en sväng på isen på Runn vid Främby udde. Vi har haft Ålänningsbesök i helgen i form av Milla med pojkvän Jocke. De sov över från lördag till söndag (tänk att vi har ett kontor slash gästrum numera!), väldans trevligt. Innan vi vinkade adios så spenderade vi några timmar här:


Jag, Pieter och barnen höll oss vid strandkanten, medan de andra två körde ett par vändor på långfärdsskridskor. Jag hade med mina hockeyrör och åkte några varv i den lilla "rondellen" bara för att få lite is under dojjorna. Körde några varv med Vincent bakom också, det var visst helskoj. Claudia var lite mer skeptisk. Mest lekte barnen i lekstugan och piratskeppet, gungade och åkte pulka.

Igår kväll hade vi ännu fler middagsgäster när Tobbe, Lena och Alexander plus Josefin och Saga anlände. Vi körde rejäl salladsbuffé (och det där besöket till affären som föregick matlagningen får den som vill fråga om, en fin historia). Barnen lekte och stojade. Vi pratade, åt och spelade en hel del musik. Det blev till och med livekonsert med gamla Passion Play-konstellationen. Finfin kväll. 


Vi avslutade idag med middag hos oma och opa i sällskap av fabbe Frank och tante Karro, mycket trevligt det med. Och det var den helgen.

Resultat vecka sju

Nej det här duger verkligen inte. Okej min förkylning går inte över men jag äter hyfsat (kanske lite för mycket mellan-målen-snacks) och plus på vågen. 

Måste komma igång med träningen, tänker gå till gymmet imorgon på lunchen. Och så behöver jag någon typ av push, något nytt. Motivationen planar ut. Det är egentligen inga problem att hålla mig ifrån kolhydrater och godsaker, det går bra. Det är storleken på portionerna och småätandet som är på väg tillbaka. Äta det där lilla på kvällen, några bitar mörk choklad (om än bara 86%-ig) på jobbet, några för många nävar mandlar, en extra ostbit.

Jag har tänkt ta en vecka någon gång och räkna kalorier (eller rättare kcal). Väga och mäta allting jag stoppar i mig, och skriva ner precis allt. Det är ingenting jag kommer göra en längre tid, men det skulle vara bra (och intressant) att få bättre koll på vad olika mat innehåller. Och hur mycket jag kan äta på en dag. Så jag har nästan bestämt mig för att det är dags nu, att imorgon börjar kaloriräknarveckan. Bara att packa ner hushållsvågen i väskan.

Tjejen i brallorna

Claudia har vuxit i Vincents gamla fina Villervallabyxdress. Trallala. Och hennes hår har vuxit in i tofsstadiet. Dvs det är så flygigt att det nästan kräver att sättas upp, även om jag föredrar två pippilotter framför en. Kanske ska testa att fläta någon dag, haha.


Den här bestämda unga damen har för övrigt lagt till ett nytt standardord i sitt vardagspratande: "nnNU!" Hon använder det i princip i varje mening. "Wi ha nänin NU!" (=Jag vill ha välling NU!) "Mamma pom, titta boijompa NU!" (=Mamma kom, jag vill titta på Bolibompa NU!). Hon gillar också att säga meningen "Nej wi ja itte!" som betyder "Nej det vill jag inte!" Den körs frekvent här hemma. Envisa sötnöt. Dessa kombineras dessutom gärna: "Nej wi ja itte nu!"


En liten affär

Vincent samlade ihop och tog ner det mesta som fanns på hyllan som sitter uppe på Claudias vägg, den som sitter för högt upp så att inga barn ska nå. Men det gör barn om de klättrar på lådor och rävar. Och vill leka affär.


Jag lät dem hållas så klart, under mild övervakning. Vill inte att den där spelande snurrnallen ska åka av till exempel. Och glasbjörnarna lyckades jag avstyra så de fick bo kvar på hyllan. Resten var till salu i barnens lilla affär. Det är alltid kul när Vincent införlivar Claudisen i sina lekar. Och jag la ner kameran och shoppade stenar och hjärtan istället.

Nymalda kaffebönor

Har jag sagt att vi har en ny kaffebryggare? Det har vi i alla fall. Vår perkulator gick sönder (andra eller tredje i ordningen...) så nu blev det att prova något nytt. Det här är som en vanlig bryggare fast bara lite mer avancerad. Den kan mala bönor (men det går också att hälla i färdigmalet kaffe), man väljer hur grovt de ska malas. Och så ställer man in styrka och antal koppar, häller i vatten och trycker på start.


Ingen espressomaskin, men en lite trevlig variant på bryggare. Och det doftar så ljuvligt när kvarnen sätter igång att mala kaffebönorna. Najs najs.

Mera Molo

Jag vill ju inte tråka ut er med för mycket barnkläder, men alltså... Det är ju så fiiiiint, kolla in de här nya från Molo:


Något enstaka av dessa är förbokad hos Spillevinken (bästa gårdsbutiken), och vallmolinnet ligger redan i sommarlådan. Typiskt att man inte har råd med (eller användning för) allt.

Rabatt hos WeWalkers.se

Ser man på, mycket trevligt! Kila nu in och shoppa barnskor hos WeWalkers.se och få lite rabatt med hjälp av koden "wwfriends"!

Mycket trevligt.

Vill-ha-skor

Den ovanligt trevliga barnsko-webshopen WeWalkers.se (ljuvliga skor för små mjuka fötter!) kommer få in ett nytt svenskt märke nu i vår - Mina shoes. Jag kan meddela att det är total vill-ha-varning på de här fina...

Helt underbara sommarskor med retrofeeling, riktiga färgklickar dessutom. Undrar just om min tös kommer traska runt i sådana vid havet i år. Kanhända.

My boy

Bara för att han är så fin.

Alla hjärtans dag ja

Vi är inte precis de mest romantiska människorna i världen, men nog har jag allt den bästa pojkvännen ändå. Löv jo Pieter! Vi firar tolv år tillsammans i år. Så här såg vi ut för halva den tiden sedan... 


Fin resa det där, tillsammans med Anders och Tobbe. Får nog köra en revival på den någon gång snart, eller vad säger ni vänner? Med frugor och barn och allt.

Fyrtio minuters VAB

Tisdag och onsdag i förra veckan var jag hemma och vabbade eftersom Vincent hade sådan rosslig hosta. Vi hade ett par lugna sköna dagar hemma, jag och barnen. Tog fram kameran en stund och det här är lite av vad de hann med i tisdags under fyrtio minuter... 


Det är inte så svårt att förstå att barn är sådana kunskapssvampar när man inser hur mycket de tar för sig av världen, hur de upptäcker, provar, frågar, testar, leker och studerar. Tänk att ett vardagsrum och en hall kan rymma sådana möjligheter till äventyr.

Sextioårskalas för mormor 120212

Idag har vi firat mamma/mormor Annette som fyllde sextio! Vi började redan igår med trerätterssupé för att vaka in tolvslaget och födelsedagen. Fortsatte idag med födelsedagsfrukost tillsammans och på eftermiddagen fint kalas med ett bord fyllt av hembakat och besök av min morbror och moster. Och Emanuel och Nina har varit i stan över natt också. Trevligt familjefirande helt enkelt. Och till det kanonväder med strålande sol och bara någon minusgrad. Och jag som fick äta onyttigt som omväxling. Fin dag!


Grattis på födelsedagen Annette! Fint datum, 120212.

Resultat vecka sex

Där kom plusset! På en mycket väntad dag. Igår kväll inledde jag nämligen mitt dygnslånga uppehåll från alla matregler. Min mamma fyller 60 idag, och vi började firandet igår med supé. Det innebär att jag åt sent på kvällen utan tanke på vad och hur mycket. Vilket också ledde till +0,7 på vågen imorse. Jag är inte förvånad. Det är helt enligt planen (hehe).Dessutom har jag varit sjuk med halsont och tunga lungor och därmed knappt rört på mig på hela veckan. Jag är nog mest glad över att jag inte gick upp mer, framförallt att jag inte passerade förra veckans resultat igen fast åt fel håll. 

Idag har det varit stora kalasdagen och jag har äntligen fått äta goda hembakta bullar, tårta, petit chouxer och annat smarrit, mackor också! Mums! En rejäl ätardag alltså. Jag gissar att kroppen inte blir så glad, men det blir intressant att se vad som händer. Om den suger åt sig alla kolhydrater. Om den blir uppsvälld och arg. Om den lägger på sig tillräckligt för ett nytt plus nästa vecka. Jag hoppas på att kunna jobba igen den här dagen lagom till nästa söndag. Är inte helt frisk än men ska försöka komma igång med träningen ändå. Faktiskt sugen på att röra på mig, jag behöver det ju.

Samanfattning: Sjuk vecka avslutad med gott gotti gott gott och plus på vågen med risk för mer. Men jag är glad, och jag behövde den här dagen. Och imorgon blir det skönt att återgå till det nyttiga livet.

Bokvulkan

Igår gjorde Vincent som så ofta - rev ut alla sina böcker ur bokhyllan. Den här gången byggde han en bokvulkan och satte sig sedan för att läsa. Han påstod själv att han skulle läsa ALLA böckerna och att det var därför han tog ut dem. Nåja, en hann han med i alla fall. Sedan fick vulkanen utbrott och det började rinna ner lava på golvet.


Idag firar vi min mamma Annette som fyller 60 år, hurrahurra!!! Hela långa soliga fina dagen. Så på återseende!

Två GI-middagar

Här kommer två av veckans middagar som båda är GI och dessutom otroligt smarriga.


Örtbakad kyckling med squashtagliatelle
4 portioner

4 kycklingfiléer
1 kruka färsk basilika
1/2 kruka persilja
50 g parmesan
25 g valnötskärnor
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
salt & vitpeppar
basilikablad & valnötter till garnering
en bit halloumiost

Squashtagliatelle
4 squashfrukter
1 tsk salt
ca 1/5 dl god olivolja
rivet skal & saft av en citron
1/5 kruka persilja
50 g grovt riven parmesan
salt (gärna flingsalt) & svartpeppar

Skölj squashen och hyvla strimlor med potatisskalare. Lägg strimlorna i ett durkslag och blanda med salt. Låt stå och vätska sig medan du gör i ordning resten av ingredienserna.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingfiléerna i en smord ugnsfast form. Kör basilika, persilja, parmesan, valnötskärnor och vitlök i en matberedare till en smulig massa. Blanda crème fraiche med örtblandningen och smaka av med salt och peppar. Bred blandningen på kycklingfiléerna och strö lite halloumikuber över. Stek i mitten av ugnen i ca 30 min.

Lägg över squashtagliatellen i en skål. Häll på en god olivolja och skal + saft av en citron (eller helt enkelt olivolja med citron som jag gjorde, plus lite citronjuice) och blanda. Tillsätt hackad bladpersilja, riven parmesan, salt och peppar. Servera kycklingfiléerna med den kalla squashtagliatellen och garnera med basilikablad och lite valnötter. Jag serverade lite färsk röd paprika till för färgens skull (och för att jag älskar paprika).

Utlåtande: Mums! Röran som man lägger på kycklingarna är to die for - supergod. Fungerar lätt som t ex dipp om man vill kvällsmysa med grönsaksstavar. Squashtagliatellen gjorde jag för första gången och den var verkligen över förväntan. Riktigt behaglig konsistens, lite fast så där som man inte tror (trodde den skulle vara sladdrigare). Och den höll sig så även som matlåda ett par dagar senare.

Nästa rätt...


Köttfärsbiffar med aprikoser och fetaostkräm
ca 3 portioner

500 g köttfärs
2 ägg
1/2 dl grädde
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
4 torkade aprikoser
1 knippe bladpersilja
salt & svartpeppar
smör till stekning

Fetaostkräm
150 g fetaost
1 dl crème fraiche
svartpeppar

Börja med fetaostkrämen. Mosa fetaosten med crème fraichen och krydda med svartpeppar. Ställ kallt till servering.

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg köttfärsen i en bunke och blanda ner ägg, grädde och dijonsenap. Pressa ner (eller finhacka) vitlöken. Hacka aprikoserna och persiljan och vänd ner i köttfärsen med salt och peppar. Forma till avlånga biffar och stek några minuter tills de är klara (jag vände runt dem så att det blev som tre stekytor).

Servera med fetaostkrämen och valfria grönsaker, t ex körsbärstomater och squashskivor skurna till stjärnor (för att tilltala barnen).

Utlåtande: Riktigt goda biffar! En annorlunda smaksättning med aprikoser i som fungerar väldigt bra. Kul med en annan form också, inte bara vanliga biffar eller köttbullar. Vincent dissade dem tyvärr eftersom det var "sallad gaaah!" i (alltså persilja) men jag och Pieter tyckte de var helsmarriga. Fetaostkrämen är också yummie och passar bra till, friskt, salt och såsigt. Claudia är jättesvår med mat men hon gillar ost och fetaostkrämen slevade hon i sig och bad om mer flera gånger.

Två rätter till mitt pågående receptsamlande. Målet är mer struktur i mattillvaron och fler rätter att välja mellan så att det inte blir panik-vad-ska-jag-laga-idag-då-middagar lika ofta. Allt under GI-flagg dessutom.

Klädleverans! Japps, Me&I igen.

För ovanlighetens skull tänkte jag blogga lite om barnkläder. ;) På eftermiddagen idag hämtade jag ut Me&I-beställningen och så här fina blev mina kids. Vincent uttryckte det fint när han gladeligen drog på sig alltihop helt själv (vilket är ovanligt för den här totalt klä-på-sig-ointresserade grabben): "Jag och Claudia ska leka att det är sommar!"


Superfina kläder verkligen! Och storlekarna blev kanon trots att det är rätt mycket mix'n'match. Vincents shorts är i 98/104, medan t-shirt och sweatjacka är 110/116. Claudias knickers är 86/92, tunikan 98/104 och summersuiten (med cirkusmotivet) i 86/92 - som tyvärr är största storleken för det plagget, och just i år har Me&I krympt sina storlekar rätt så rejält. Den sitter jättebra på henne nu men jag hoppas verkligen hon kan ha den i sommar också. Några cm till kan hon i alla fall växa i den. 

Jättetack till mormor och oma som givit några av plaggen till barnbarnen, det uppskattas verkligen!

Syskon

De tar varandras saker, slår varandra, skriker, morrar, surar högljutt på grund av varandra. Men de leker också racerbana med bilarna, gör en liten affär som säljer stenar och dalahästar, hoppar, springer och går knäppt med armarna bakom sig rätt upp i taket, häller ut mjölkmuggarna i sina tallrikar och skrattar tillsammans, bygger kojor, dansar på bord. Och ibland till och med kramas de. Syskonen.


Oumbärliga. (Så här såg de ut idag när de själva valt huvudbonader, tur för mammasjälen att sonen bar rosa och dottern blått. I alla fall.)

Nyaste namntavlan

Den här gjorde jag åt kompissonen Alexander som döptes härom veckan. Det senaste tillskottet i namntavelsamlingen. Åt det senaste tillskottet i kompiskretsen. 

Den ligger inte uppe på hemsidan än, men vill du kika på resten av tavlorna så gör du det här: mollybob.se/namntavlor.htm

Att namna kläder

Namnlappar i hundratal går åt om man som jag inte gillar att skriva kluddiga namn i alla barnens kläder. När Vincent började dagis köpte jag stryka-på-lappar som jag gillade då. Men när jag testade samma igen inför Claudias dagisstart så bara åkte de av. Så nu har jag köpt hem nya namnlappar återigen men den här gången med taggits.

Jag har haft en stoooor att-namna-låda ståendes full med kläder i väntan på bättre tider. Äntligen inträffade de tiderna eftersom jag har vabbat en rosselhostig Vincent idag (och dessutom själv varit ännu krassligare än i helgen). Så när Claudia middagssov passade jag och Vincent på...


Att en sådan vardags-måste-göra-syssla kan bli en så trevlig mamma-son-pyssel-stund. Mycket välbehövligt på flera sätt.

Vårnytt från Polarn & Pyret

Jag gillar Polarn och Pyret framförallt pga klädernas kanonfina kvalité. Till vardags är stilen nog lite för tråkig för min smak, eller helt enkelt inte riktigt min. Men ofta har de i alla fall något jag gillar. Och i vissa kollektioner klart mer än i andra.

Det dyker upp vårnyheter hos Polarn just nu (kika t ex här: Vårkollektion SS12) och där finns en del i min smak hittills:


Det var dagens barnklädesspaning det. På lördag blir det för övrigt Blingo-visning hemma hos Sandra, trevligttrevligt.

Resultat vecka fem

Den här veckan visste jag inte alls hur det skulle gå, stort minus eller stort plus? Eller nolla på vågen? Jag har tränat en del och åkt slalom i helgen men även fuskat lite med intagen när jag var borta med jobbet. Fast rätt duktig var jag ändå. Belöningen:Ser man på, jag är halvvägs. Fortfarande är det ju första veckan som dominerar och jag har fortfarande att nå mitt första delmål - under åttio. Men jag närmar mig.

Skidhelg i dunderkyla

Nu är jag hemma igen efter en långhelg i Idre med jobbet. Vi hade ca 32 minusgrader som kallast där uppe på fjället, inte helt behagligt alltså. Fast det var vindstilla och strålande sol så trots kylan var det rätt ljuvligt.

På fredagen hade jag tänkt åka längdskidor med ett par kollegor men när jag såg folk swischa ner för backarna så blev jag så otroligt sugen på att ge mig ut i backarna. Så jag ändrade planerna och gick till skiduthyrningen istället. Hade en riktigt fin slalomdag med avbrott för lunch (viltbiffar) och värme i nya toppstugan. Kolla in bara:


På lördagen promenerade jag och några till upp för skidbacken "Dalarnas längsta" och hade kamerorna med oss (korten har jag inte lagt över till datorn än, det ovan är från mobilen). Och så har vi ätit smarrig mat, lekt lekar (jag vann ett tokfint pris, yey!) och haft det allmänt trevligt. Men nu är det skönt att vara hemma igen.

Ikväll har jag lekt med barnen, kramats och läst saga tills jag själv somnade. Nu tittar vi på Så ska det låta och Äkta människor och jag uppdaterar mig på vad som hänt i datorvärlden sedan sist. Imorgon jobb igen. Gäsp!

Summertime

Sommarkänslor, någon?! =)


Det här är ett förinställt inlägg. Jag brukar göra så rätt ofta, fixa ihop några inlägg och tidsinställa dem så att de ploppar upp någon gång ibland på bloggen. Om någon nu reflekterat över hur det kan dyka upp inlägg klockan sju på morgonen, t ex. Jag kan lova att jag inte sitter vid någon dator den tiden på dygnet. =)

Och visst, det kommer bli ljuvligt med sommar igen. Men först tänker jag njuta av vintern. Den får gärna pågå in i mars och sedan vill jag ha en fin och ganska lång vår innan det är dags för sommar igen.

Nu drar jag till Idre!

Det blir en långhelg i fjällen för mig för i eftermiddag åker jag med jobbet upp till en stuga i Idrefjäll. Jag har tänkt åka längdskidor en dag och slalom nästa. Ryktet säger dock att temperaturen sjunker och det ska bli svinkallt, närmare -30 än -20 om man säger så. Brhrhrrr.

För fem år sedan (hjälp vad tiden går!) var jag, Pieter, min bror Emanuel och hans tjej Nina i Idre. Det var senaste jag var dit (när vi var yngre var vi ofta i Idre). Då var det också ruggiga temperaturer och vi var såhäääär vackra (fotat med min gamla mobiltelefon):Kan man tänka sig något liknande i helgen kanske? =)) Hur som helst, även om jag kommer sakna barnen och att inte få träffa dem på flera dagar (och Pieter så klart) så blir det nog kanontrevligt. Man behöver socialisera sig lite med sina kollegor emellanåt.

För ett år sedan

Så här såg det ut hemma hos oss för ett år sedan...


Finaste!

Udda och fint från Modéerska huset

Ett lite udda inslag i barnklädersdjungeln är Modéerska huset. Jag som är en ritare själv (har alltid ritat med blyerts och bläck mycket hellre än målat med pensel) tycker det här är riktigt charmigt.


En hel sagovärld på en liten tröja, tänk va! De här svenskdesignade dyrgriparna finns bara i några få butiker (även utomlands i t ex Australien, Finland och Schweiz) men även här hos välsorterade webshoppen Oii barnkläder.