Cirkus

Cirkus Skott är i stan, och igår bjöd oma och opa med barnbarnen på föreställning. Och jag hakade på, har inte varit på cirkus sedan jag var barn, vad jag kan minnas. Den största behållningen är att se barnens stora ögon, och höra dem prata entusiastiskt efteråt.

Elefanterna var fina - en afrikansk och en indisk. Det märks att de är djur som gillar att jobba. Och sjölejonet Roger charmade oss alla. Kul att Falubördige Joan Alderman sjöng genom hela föreställningen, han är bra. Lite gagnam style blev det så klart. Vincent testade att gå på lina innan föreställningen, och Claudia var glad över att få åka ett par vändor i minikarusellen. Och så ville båda få ansiktsmålningar, blåglittriga superhjältemasker, likadana. Kul att se en riktigt bra, stor cirkus, med gott rykte dessutom. Det här kan vi prata om länge.

på resa igen - del 4 - sommarstugan

Fyra heldagar tillbringade vi i sommarstugan. Första dagen var en alldeles perfekt båtdag, solig och vindstilla. Så vi lastade in oss i Julia (som ligger vid inloppet till Strömstad) och for ut för att leta reda på en strand. Vi kom till Syd-Långö, gjorde en lov ut så vi såg öppet vatten, och jag och Lasse fick syn på ett sälhuvud, innan vi la till. 

Barnen och jag - mest jag - samlade strandfynd. Snäckor, stenar, pinnar och en död krabba. Vi tog med oss det mesta hem och kollade upp i böcker vad det var för grejer. Nästa dag laddade vi med trädgårdsfika innan vi for iväg och gjorde vi Resö, en av de närmsta hamnarna. Strosade på bryggan och kollade på fiskebåtar, lunchade på medhavda äggmackor medan solen förbyttes i vindbyar och mörka moln. Men solen stretade emot, och vi avslutade med lyxig fika i trädgården utanför Panget. 

Sedan satsade vi på en stranddag på Rossö. Ordentligt blåsigt var det, men Pieter vågade sig på ett dopp medan vi andra lekte i sanden, klättrade i berg och fiskade krabbor. 

Efter Rossöbesöket körde jag och Annette in till Strömstad för att handla, medan de andra åkte hem. När vi kom tillbaka hade Emanuel och Nina dykt upp, och vi åt middag tillsammans, avslutade med jordgubbstårta. Sommarfirande. Nästa dag fick vi mer besök, av Patrik och hans pojkar. Vincent och Claudia var så glada så över att få besök av sina kusiner, och vattenskjutarna de fick blev poppis. Vi drog iväg allihop för att hälsa på på Raftötången (där jag spenderade somrarna som barn) och min faster och farbror, kusin Lisa och hennes barn - mina barns sysslingar. Ett rejält gäng var vi som promenerade ner till stranden för några timmars bad, fika och fotbollsspelande.
Sedan var det dags för hemresa. Den här gången på ett nytt sätt - Annette skjutsade mig, Pieter och barnen till Åmål (nästan två timmars bilresa) där vi hann med en liten fika i hamnen, och Annette köpte några hattar vid loppisborden brevid. Sedan klev vi på en långfärdsbuss som tog oss hela vägen till Falun. Det var ett helt ok sätt att resa - klart snabbare än att ta tåget från Strömstad till Falun (då måste man söderut först innan man kan vända inåt i landet och uppåt). Jag är inte så förtjust i buss, men helt klart ett alternativ till resväg när vi inte har bil. Det var bra skönt att komma hem till slut. Så var det bara att ladda om över helgen för att sätta igång två veckors jobb (för mig) resp. slut-på-semestern (för Pieter). Sommarens andra bohusbesök avslutat. Samtidigt bestämde jag mig för att ta med barnen dit ner en gång till, så vi reser imorgon igen. Med tåg den här gången. Min sommardos av västkust behöver lite mer påfyllning innan jag klarar vintern.
 

på resa igen - del 3 - Liseberg

Så körde vi från Ulricehamn på morgonen 7/7 och solen bara fortsatte skina och värma hela dagen lång. Sju timmar hann vi med på Liseberg, men vi hade lätt kunnat vara där lika länge till. Barnen fick åkband så att vi slapp tänka på biljetter och vad det kostade hela tiden. Men det var en del köer så klart. Den längsta kön vi stog i var till Kaninlandsbanan - bilarna som kör högt uppe ovanför det nya Kaninlandet (fullt med roligheter för barnen). Det var också Claudias favorit, och hon blev så arrrrg när åkturen var över alldeles för snabbt och vi var tvugna att kliva ur. Det är jättekul på Liseberg, men nog tycker jag barnåkturerna kunde vara lite längre. Speciellt de som folk köar länge till. 

Vi åt plättar och popcorn och köpte kaninöron (barnen fick välja färg själva, kolla in hur bra de matchade sina kläder, haha), åkte karuseller och farfars bilar och båtar och sagoslott och mera bilar och flygplan och lite till. Vincent åkte barnbergochdalbanan Rabalder för andra året. Han gillar lite läskigare åkgrejer, medan Claudia helst åker de lugnaste. 
Vi hade en riktig heldag och avslutade med middag innan vi tog spårvagnen till bilarna och brummade norrut. Barnen somnade (inte så konstigt eftersom klockan passerade åtta där någon gång), och vi kom fram till sommarstugan och bar in barnen och varvade ner med en kopp te innan vi andra föll i säng. Fortsättning följer med bohusdagarna.

på resa igen - del 2 - bröllop

Tidigt på morgonen den sjätte juli klev vi upp efter sista natten i gäststugan i Ekenäs, duschade och klädde oss bröllopsfina. Ett par timmars bilresa stod på schemat, för att komma till Ulricehamn och min kusin Daniels och hans Emmas bröllop. Solen strålade, och vi körde på. Var framme vid kyrkan med gott om tid och satte oss med lunchmackorna. Varmt var det, troligtvis sommarens dittills varmaste dag. Efter en stund kom min mormor, barnens gammalmormor, med färdtjänst hela vägen från Göteborg. Och vi hade en trevlig stund i vid bänken som vi flyttade in i skuggan. Allt fler bröllopsgäster droppade in, och efter ett tag var det dags att bänka sig i kyrkan. Våra barn var inte de lättaste där inne, de klättrade runt och pratade och småbråkade, men höll sig ändå innanför vår kyrkbänksdörr och klarade vigsen med hyfsade betyg. Brudparet var vackra så klart, och alltid roligt med bröllop.

Efter vigseln åkte vi allesammans till festlokalen där det bjöds på god mat och allt sånt som hör bröllop till. Barnen ville inte sitta stilla många minuter. De åt lite kex och bröd men sedan fick de vara på nedervåningen där det fanns rum att leka i. Jag och Pieter hade fullt upp att vara med barnen varvat med äta och hinna lyssna på några tal, så fotograferande fanns det inte tid för. Vi åkte också hem relativt tidigt, efter efterrätten men innan bröllopstårtan. Det är inte helt lätt att gå på bröllop med en femåring och en treåring. Vi sov på samma lilla pensionat/vandrarhem som vi brukar när vi är i Ulricehamn. Där är enkelt men trevligt och alldeles vad vi behöver. Nästa morgon promenerade vi och Emanuel och Nina bort till hotellet där mina föräldrar och mormor hade sovit och åt hotellfrukost tillsammans. Det var en alldeles ljuvlig sommarmorgon, och en bra start på dagen. Efter långfrukosten var det bilfärd igen, mot Göteborg där vi lämnade av mormor hemma hos sig och därefter tog spårvagnen genom tunneln till dagens viktigaste: Liseberg. Det får bli nästa inlägg.
 
På resa igen - del 1 - Ekenäs

Hej jag själv (och mormor ni andra som kikar in ibland)! Jag har inte riktigt hunnit eller orkat blogga sedan förra resan, uppenbarligen. Efter min och barnens förra västkustvända så jobbade jag i två veckor, vi hann fira midsommar hos Tobbe och Lena, och sedan körde vi söderöver igen, tredje juli närmare bestämt. Vi sneddade nedåt genom landet med bil för att dimpa ner hos Emanuel och Nina på hennes familjs sommarställe i några dagar. Jag, som fotat mindre de senaste halvåret än jag brukar, hade ju så klart ändå kameran med och lyckades knäppa av en bunt kort. Här kommer början på resan...


Bilresan ner gick bra. Vi tog hela dagen på oss och stannade så ofta och länge vi kände för. Eksjö var raststoppens stora behållning, en av Sveriges bäst bevarade trästäder (tydligen), en stad vi inte kände till över huvud taget, men som visade sig vara hur mysig som helst. Där gick vi runt och njöt av de mysiga gatorna, och satte oss på en thairestaurang på en bryggveranda i ån och åt middag. Fram till Ekenäs - sommarstället alltså - kom vi på kvällen och hann säga hej till hela Ninafamiljen innan vi bäddade och hoppade i säng.

Första heldagen av två började lite regnig men efter lite duggande blandat med uppehåll så torkade det upp och blev efter hand riktigt varmt. Vi strosade bort till den lilla hamnen och Nina såg till att förse barnen med hovar och hinkar, och så fiskade vi spigg. Nästan så vi vuxna tyckte det var roligast, och var snabba på att norpa hovar av varandra. Claudia var modig och lyfte upp de små fiskarna (som kanske inte mådde jättebra av behandlingen). Hennes tidigare års jätteskrikrädsla för kryp och insekter (framförallt humlor och annat flygande iofs) verkar som bortblåst i år, skönt.

Vid tretiden körde vi iväg med bilarna och stannade först till som hastigast vid en fin liten medeltidskyrka, innan vi brummade vidare till Voxtorpsgården där grissafari var inbokat. Vid det här laget hettade solen och vi slog oss ner i den stora, staketinhängnade trädgården där några barn sålde hembakta kakor i världens minsta kiosk (En för tre kronor, två för en femma), och där både kaniner och kycklingar sprätte runt i små burar. Där fanns en ponny med ledsagare också och båda barnen fick rida varsit varv. Vi kikade in i gårdsbutiken också, medan det samlades allt mer folk. Vi skulle bli uppemot 60 pers, och det var vi nog. Två traktorer dök upp, med flera vagnar var på släp, och en arbetshäst kom också med släp, och så fick vi alla sätta oss. Grissafarin kunde börja. Första stopp var hos de stora, hungriga suggorna där barnen fick hinkar med foder att dela ut till alla skriande grisar. Därefter hoppade vi upp på vagnarna igen (den här gången fick vi den bakom häst) och luffade bort en bit utefter vägen till den stora åker där de flesta grisarna höll hus. Vi fick se hur de flyttade en av grisbostäderna (hus + hage, med bassäng och allt) till nytt, friskt gräs. I vissa hägn fanns mindre kultingar med sina mammor, medan kullarna hunnit bli äldre i andra. Och så fick vi höra lite om att vara eko-grisbonde och hur få (2% i Sverige) som föder upp sina grisar på det här friska sättet.


Det var en riktigt trevlig utflykt att få hälsa på hos grisarna som hade det så bra. Claudia ville gärna klappa kultingarna, men det fick hon inte eftersom personalen varnade för att de gärna nafsar. Så hon fick nöja sig med att peta lite på sidan av en sugga. När vi var klara körde vi tillbaka till stugan och där blev vi bjudna på middag av Ninas föräldrar. Jag somnade när barnen gjorde det, men resten av de vuxna satt visst uppe och spelade spel. Farligt det här med att natta barn.

Nästa dag började soligare och Claudia pratade direkt om att hon ville bada och leka i sanden - på stranden på andra sidan häcken. Så vi hakade på och flyttade några meter bort för några timmar. Barnen lekte på, bland annat visade Nina och Emanuel var på stranden de kunde hitta lera, och sedan fikade vi (praktiskt att bara kunna gå genom grinden för att koka kaffe och värma bullar) innan vi avslutade dagens strandliv, fick i oss lunch och åkte iväg till den engelska trädgården (en stor park i närheten), strosade, och fikade lite mera.

Härifrån har jag inte fotat något mer i Ekenäs, men kvällen avslutades med volleybollspel, dvs grabbarna (Pieter, Emanuel och Ninas två bröder) spelade medan jag satt i en vilstol och hejade på (nåja, fnissade lite åt utklassningen) och Nina gick på promenad. Nästa morgon bytte vi alla om till bröllopskläder och hoppade in i bilarna igen för att köra några timmar upp till Ulricehamn och min kusin Daniels bröllop. Men det får bli nästa inlägg. 

Godnatt med en stooor jäsp!