Glad påsk!


Svenska skidspelen 2013

Förra helgen var jag och barnen på Svenska skidspelen på Lugnet här i Falun, och precis som förra året fick vi gå in med VIP-biljetter eftersom far/morfar Lasse är vice ordförande i kommunfullmäktige. Mycket trevligt, och det innebär att vi får äta god lunch i vip-tältet och kan välja att se tävlingarna från vip-läktarna på andra sidan stadion. Skönt att ha lite lugnare alternativ när man är där med barnen. På lördagen följde Emanuel med, som hälsade på över helgen och dessutom ju passade på att fylla år samma dag. Och på söndagen var Lasse med. Det var strålande vinterväder och en riktig publikfest. Riktigt härligt! Själva skidtävlingarna var inte så värst spännande, men att se åkarna svischa förbi så där live är ju något annat än att sitta hemma i tv-soffan. Här kommer en väldigt massa foton från helgen, jag öser på:


Bror på födelsedagsbesök

Helgen som gick var Emanuel och Nina på besök. Väldigt trevligt, och eftersom bror fyllde år mycket lägligt så slog vi till med födelsedagsfrukost i lördags. Pieter har jobbat natt och sovit om dagarna, men jag och barnen traskade bort till mina föräldrar så fort vi vaknat, så att vi kunde vara med och sjunga på sängen. Sedan blev det tårta och paket och alltihop.


Strax innan lunch åkte jag, Emanuel, Vincent och Claudia iväg till Svenska skidspelen, men det får bli ett eget inlägg.

Barnens skidspel 2013

Idag började med att vi åkte till Borlänge för att fira Frank (fick smarrig smörgåstårta), och sedan direkt vidare till Barnens Skidspel med oma där vi mötte upp med morfar för en repris från förra året medan Pieter åkte och jobbade. Det var soligt och fint på Lugnet och mängder med barn på skidor och deras påhejande föräldrar. Tre spårlängder som vanligt - 200 meter, 600 m, och 1200 m. Vincent ville inte ha ansiktsmålning i år men Claudia ville, en flagga på var kind fick det bli. Vims drog iväg med Lasse in på 200-metersspåret medan jag och Marilou kämpade med att spänna på Claudia de gamla skidorna. Sedan var hon också pigg på att skida iväg. Det höll nästan halva loppet i mycket sakta mak innan hon tröttnade men med lite pushning och draghjälp tog hon sig fram till drickalangningen halvvägs där hon stod länge och drack mjölk medan både Oskar, Molly och Vincent svishade förbi. Vims hoppade av halvvägs och tröttnade så efter bara 1,5 vändor i kortaste spåret var det slutåkt. Claudia fick bärhjälp och åkte något motvilligt sista biten in i mål för att få sin medalj.

Det är inte världens mest engagerade skidåkare jag har till barn. De börjar positivt men tröttnar oerhört fort. Får se om det vänder något år snart, för jag skulle gärna ha barn som gillar att åka skidor så vi kan ge oss iväg på familjepicknickar. Det kanske kommer, who knows. I år Ville Vincent inte heller krama någon Bubo, vilket varit det viktigaste för honom tidigare år. Och ingen ansiktsmålning heller som sagt. Det där med stora folksamlingar är inte riktigt hans grej. Väl hemma igen avslutade dagen lite sisådär med att barnen hällde schampo över badrumsgolvet och jag tokskrek åt dem så att jag fortfarande har ont i halsen. En rätt värdelös eftermiddag/kväll efter en i övrigt hyfsat trevlig dag. Man är inte direkt alltid världens bästa mamma. Vi läste i alla fall flera sagor på kvällen och småpratade och hade det riktigt mysigt. Det behövs ett sådant avslut på en dag som bara gått utför.

Igår var för övrigt en ovanligt trevlig och lyckad helgdag ur mitt perspektiv. Förra helgen blev jag så less av att inte lyckas få till något alls - varken umgås med barnen på något vettigt sätt, göra något produktivt, fixa något med hemmet eller ens få nog med sol. Skit känns det då. Igår var riktigt bra (trots att Pieter jobbade). Jag spelade tennis med en kompis medan Vincent lekte hemma hos hennes son (med far) och Claudia var hos mormor och morfar. Sedan bytte barnen av och Vincent var hos mormor (medan morfar tecknade kroki) och jag och Claudia gick på prinsesskalas till hennes dagisbästis Nova. Vi hann handla på vägen hem och jag lagade en rätt god middag och Pieter kom hem lagom så att barnen kunde leka ute en stund medan jag fixade mat. Det flöt på liksom. Det är så det ska vara om jag får önska. Kvalitétstid både med barnen (gärna var för sig) och med mig själv, och lagom mycket äventyr. Så vi orkar och hinner med. Livet är lite knepigt.

Tvåveckorsprojekt på Fornby

Veckan som gått och även nästa vecka på skolan har vi en gästlärare som heter Kelvin Sommer och som de elver som gått mer än den här terminen pratat massor om. Och han är bra, vad jag hunnit märka än så länge. Uppgiften under de här två veckorna är att göra uppemot tjugo verk på ett och samma tema (som kan vara figurativt eller ha med formspråk eller någon känsla eller vad som helst att göra), ett tema som vi själva får komma på. Efter en hel del velande kom jag till slut fram till att köra på tema "TRÄD". Jag är så oerfaren som målare (total nybörjare) att jag inte kan måla ur huvudet, jag behöver bilder att gå efter. Lustigt är att den här uppgiften känns inspirerande. Kelvin har pratat massor och det är nog det som gjort det. Plus möjligheten att planera konstverken lite mer från början, att ha tid att testa och göra många. Här är vad jag åstadkommit hittills, nästa vecka hoppas jag vara lite mer produktiv.


Två av tavlorna är samma motiv målat på samma sätt, som synes. Nyttigt att göra om samma grej (jag klarar sällan det eftersom det är så tråkigt, men bäst är om man kan jobba med samma motiv väldigt många gånger). I det undre målade jag fram en räv som syntes på en tidigare version av den första varianten. Tredje tavlan föreställer svarta stammar med vit snö, fjärde är kladd som jag experimenterade med innan jag bestämt tema - och sedan målade in en gran i, femte är solljus silat mellan träden och den sista föreställer vedceller i närbild. Dem har jag hittat massa bilder på så det kommer säkert bli fler vedcellsmålningar i nästa vecka.

Pomp de lux -party

Igår hade jag Pomp de lux-visning hemma, med en säljare som visade upp alla fina barnkläder. Flickkläderna är helt underbara. Jag var rätt stressad och lite sur dagen innan när en efter en bokade av sig och många inte hörde av sig alls, men det löste sig till slut och vi blev alldeles lagom många. Hade jättetrevligt och fick dessutom god mat fixad av Pieter. Och Vincent fick två kompisar att leka med hela kvällen. Claudia hängde mest med oss och provade kläder.


Några plagg blev det shoppat (jag har väntat ett helt år på mera av ljuvliga Pomp). Bland annat koftan som Claudia provar på bilden. Den gula klänningen var också jättefin, men väldigt trång att dra på (fanns bara på småbarnssektionen så största storleken var 98, lite för litet för C). Resten får ni nog se när de dimper ner i brevlådan.

Marsvinter

Den senaste veckan eller två eller så har det varit strålande vinterväder med många minusgrader och klarblå himmel. Om det bara inte varit för att den här perioden startade med riktiga smältgrader vilket gjort att vägarna här inne i bostadsområdet är isgator. Och att skidspår och pulkabackor inte är nå värst roliga. Om bara all den där snön som föll strax innan plusgraderna hade fått ligga kvar, då hade vi kunnat vinternjuta till fullo.

Hur det nu än är med allt det där så är det underbart med sol! Och jag hör inte till dem som tjatar om vår, jag tycker det ska vara vinter så länge det är vinter. Våren kan gott vänta lite till, i april får den anlända med dunder och brak och värmebölja. Lagom till Vincents födelsedag om jag får önska, tack!

Här är lite kort på barnen från senaste veckan. Har ni sett en sötare kanin? Skulle inte tro det va. =) Och jag klippte äntligen ner julgranen som bott på altanen sedan januari - i sann Lasse-anda. Jag gör som min pappa alltås, klipper ner granen i smådelar så att den går att packa i påsar. Hade tänkt köra den till tippen men det blev bara inte av.


En gigantisk istapp (med några till i nästan samma klass) hängde utanför vårt altantak men utom synhåll från oss, så jag bröt av en och gav till barnen. Lyckliga började båda tugga på den. De är ena riktiga is- och snöätarmonster de där två.

Två gånger den här vintern har altantaket täckts av ett tjockt snölager som sedan under många plusgrader halkat ner och bildat en ridå ut mot trädgården. Tror inte det hände en enda gång förra vintern. Det har varit väldigt upp och ner i år, men en helt ok vinter ändå jämfört med förra årets katastrofalt snöfattiga (vilket ändå var skönt eftersom vi cyklade med cykelvagn till dagiset på andra sidan stan hela den vintern).

Snart helg igen, yey!

Pieter live

Förra veckan premiärspelade Pieter med (halva) sitt nya band i Säterdalen. Jag filmade en liten snutt, så här får ni en smyglyssning. 

 

Förhoppningsvis blir det spelning i Falun någon gång snart.

Modellmålerivecka

Veckan som gick hade vi modellmåleri på schemat, med gästlärare och med samma modell som när vi hade kroki och lera. Jättesvårt, jag som är så ovan vid färger och penslar. Och första målningen blev inge vidare (den är överst här under) även om jag gillar benen, men nästa blev jag hyfsat nöjd med. På torsdagen var jag så trött att jag inte riktigt orkade fokusera, då blev det den rödgula tavlan föreställande ett knä och en fot. Fredag förmiddag var det självporträtt som gällde, mitt blev tja, rätt så ok men jag vill kunna bättre. 

På fredag eftermiddag besökte vi en konstutställning under hängning på Borlänge bibliotek. Trevligt att vi får göra små utflykter också.

Jag tror inte jag visat något från våra kollagemåleriveckor?! Det får bli en annan gång, kanske. Imorgon börjar första veckan av två med en annan gästlärare som mina kursare pratar mycket om. "Bildmekanik" står det på schemat, mycket nyfiken på vad jag ska få vara med om. 

Snart blöjfri

Snart har vi två blöjfria barn här hemma hoppas jag. Dagtid i alla fall. Vi kör på med Claudia nu, har låtit henne vara utan blöja större delen av den senaste veckan. Det har gått både bra och dåligt. Hon säger inte till själv men kan hålla sig, har ofta torr blöja på morgonen och när vi varit ute (då sätter vi på den för att slippa tvätta overallen stup i kvarten), och kissar ofta på toaletten.

Härom dagen fyllde hon sitt andra papper med klistermärken (hon får ett när hon kissat på toa/potta) och fick välja sig en present (från leksakshörnan på mataffären blev det den här gången). När jag frågade vad hon skulle välja svarade hon "en blå pesent!" och det gjorde hon också - hon hittade en liten blå hund som hon ville ha.

Nu har hon börjat på ännu ett klistermärkespapper och nu fylls det upp fort. Idag var också första dagen hon fick vara utan blöja på dagis. Jag frågade en av fröknarna om det var ok att hjälpa till med träningen, och det var det. Och Claudia kom hem med samma byxor hon kom dit med, så det måste ha gått bra. Bara att köra på nu då. Snart fattar hon nog grejen på allvar, hon är på god väg.

Mina designer hos Väggdekor.se

Wohoo! Här kommer en riktigt rolig nyhet! Jag har ett samarbete med Väggdekor.se och nu ligger de första av mina designer uppe. Kollakollakolla, klicka på bilderna för att komma rätt!


Lilla Ugglis:Bebisparkering väggtext:


Pingviner:
Räkna tills du sover:


Kaffepaus:


Lejon:


Så in och shoppa med er nu med det samma! Och jag tar mer än gärna emot tips och förslag på nya texter och figurer ni vill ha på väggarna.