Tre gånger fyra månader

Jag tycker det här är lite för roligt för att kunna låta bli, haha. Nästa månadsjämförelse mellan mina tre bebisar, här kommer de fyra månader gamla:


Från vänster till höger: Vincent, Claudia, Marius.
 

Fyra månader

Marius fyra månader - En liten kille som gillar att umgås. Det bästa han vet är när man pratar med honom. Han flirtar med de flesta, gillar glasögon och färgglada leksaker. Han börjar få rätt bra styr på sina händer. Kan underhålla sig själv rätt långa stunder om han är på humör. Men han har också dagar när han mest är missnöjd, även om de nöjda dagarna är fler. Sova på dagen gör han inga längre stunder om det inte rör sig - men i vagn i rörelse eller i bil kan han sova länge. Vi går på babysim och det gillar han, vatten och andra barn är mysigt. Fortfarande är ljus och kontraster väldigt tilldragande, och är tv:n på dras hans blick dit som en magnet. Ytterligare ett tv-barn har vi fått, vad det verkar. Marius sover natt mellan ca åtta och sex-sjutiden på morgonen, men ammar varannan till var tredje timme på natten. Han tycker väldigt mycket om sina syskon, och de tycker oftast om honom. Marius är stadig, kan stå om man håller honom i händerna, och nacken är inte alls vobblig längre. Det här med att rulla från rygg till mage är en helt ny färdighet som han håller på att utforska - inte det lättaste vid blödbyten. Han sitter också hyfsat bra i barnstol nu, också skönt. Det är roligt att se hur han upptäcker världen. 

Rygg till mage, check!

Härom dagen (måndag 26 maj) lyckades Marius att rulla runt från rygg till mage. Prickar in det i fylla-i-boken och konstaterar att han var nästan exakt lika gammal som sina syskon. Lyckades fånga rullandet på bild igår (onsdag):


För dagen inflyttad i sin första Hatley-pyjamas. Mitt favoritpyjamasmärke.
 
 

En som gått på dagis för sista gången

Idag gick jag och barnen upp någon timme efter att Pieter gått till jobbet, som vanligt. Jag lika trött som jag brukar, men idag hade vi det ändå hyfsat ostressigt. Klädde på oss, åt frukost (som barnen fixade delvis själva), och sedan gick Vincent och Claudia ut och hade springtävling runt sandlådan och gav varandra Pieters Blodomloppet-medalj från härom dagen (han sprang en mil på ca 45 min). Jag ammade och sedan fick vi mot dagis. För Vincent för sista gången, någonsin. Nu har barnen sommarlov, och till hösten börjar min äldsta i förskoleklass. Det är stort det.


Tur jag har två till barn som kommer göra dagis i många år till. Och tur att Vincent bara flyttar till andra sidan staketet nästa år. Jag var förresten med honom när han tillbringade dagen i förskoleklassen igår. Kul att se var de kommer vara, och vilka barn som kommer börja där. Sju av tio sexåringar från vårt dagis går till samma klass, det är en stor trygghet för Vincent. Och en av fröknarna är en förskollärare från vårt förra dagis, en trygghet för mig.

Medan de stora gjorde förskolan så var Marius och jag på babysim ihop med Sandra och Milla. Näst sista gången och idag fick bebisarna bland annat prova att flyta runt i flytväst.


Mysigt med babysimmet, och det känns verkligen nyttigt, framförallt för mig.
 
 

Påsken (lite i efterskott)

Har äntligen fått ihop lite foton från påsken, någon månad sent bara. Emanuel, Nina och Oskar var kvar över påsk vilket var trevligt, och vi firade Påskafton ihop hos Annette och Lasse. Med äggfärgning, mormors Gullefjunsteater, sol, och buffé som intogs ute i trädgården. Något kyligt men härligt väder. Pieters föräldrar var bortresta (i Spanien för att fira svärfars 60-årsdag) så vår traditionella Påskdagsfrukost hos dem, med äggletande i trädgården, flyttade hem till oss istället. Och sedan hade vi kaffegäster.


Marius trivdes bra i hängstolen på altanen.
 

Tre barn...

 
Trebarnschockförmiddagen för en vecka sedan - När jag är ensam hemma en hel dag med alla tre, och tre barn skriker samtidigt - mellanbarnet i 1,5 timme utan avbrott. Anledningen: att hon ville se på när storebror klär på sig, men han ville göra det utan publik. Mamman försökte med allt - förståelse, ilska, resonerande, kramar, jättargvrål, avledande manövrar (man är desperat när man börjar göra äppelpaj mitt i det ändlösa skriket), allt resultatlöst. Hon: " Jag... kan... inte... sjuta... skjika... Kan... inte... sjuta tänka på det..." Den här donnan alltså, en tanke som satt sig i hennes huvud släpper inte taget i första taget. Inte i andra och tredje heller. Till slut somnade hon av utmattning, hulkandes bredvid mig. Vaknade glad fem minuter senare.


Mariuspausbild

Ska se om jag hinner blogga lite mer snart, tills dess - lite Marius så klart. 

 

Marius namntavla - och två till

Här är namntavlan jag gjorde åt Marius! Och även de två senaste innan den, som gavs åt vänners dotter - och åt min brorson - vid deras respektive dop. 

De finns även i webshoppen, kika gärna in och jag tar mer än gärna emot beställningar! Man blir inte fet på föräldrapenningen, haha. Här hittar du mina namntavlor (och fler är på gång): Mollybob.se/namntavlor

Jämförelse mellan tre tremånaders


De var rätt jämnstora om man kikar i BVC-korten:

Vincent 6600 g, 53 cm
Claudia 5640 g, 52,5 cm
Marius 5610 g, 53,5 cm
 
Hur de var som personligheter har jag svårt att minnas. Kanske måste gå tillbaka i mina dagböcker och kika. Fast tremånaders är väl som tremånaders är mest. Som Marius: Mitt uppe i att lära sig behärska sin kropp, han håller på att börja få styr på händerna. De rör sig i alla fall rätt så i rätt riktning. Han älskar att konversera, och att ställa sig upp med hjälp. Kan illkoncentrera sig på en leksak han vill få tag på, spänna hela kroppen, puta med munnen och sparka med benen. Följer människor som rör sig med jämn blick och jämn huvudrörelse. Och vill helst vara med, har börjat sitta i bumbon på köksbordet ibland när vi äter. Skrattar åt hur vi stoppar saker i våra munnar. 
 

Marius välkomstceremoniIgår välkomnade vi Marius till världen och till vår familj med fest och vår numera traditionella ceremoni. Morfar Lasse - som är officiant - höll i det hela, och berättade bland annat om Marius namn, och presenterade gudföräldrarna (morbror Patrik och faster Karro). Vi tände ljus för namnen (opa Jan-Dirk, gudfar Patrik, och gudmor Karro fick tända varsit), det lästes dikter (morbror Emanuel) och sagor (mormor Annette), sjöngs barnramsor (oma Marilou), spelades och sjöngs fina låtar (Pieter började det hela med Led Zeppelins "Bron-Yr-Aur", och han och Karro sjöng senare "Vart du än går" av Niklas Strömstedt). Farbror Frank, moster Nina och kusin Oskar var också med, och kusinerna Filip och Melvin, och så syskonen och mamman och pappan så klart. Vi avslutade med att plantera ett fint litet persikoträd åt Marius - Nu håller vi tummarna för att det bär frukt.Efter de högtidligare inslagen var det dags att äta. Jag hade gjort smörgåstårtor á la club sandwich. Till kaffet bjöds det på omas smarriga äppelkaka och Karros delikata kakor. Det var bara läckerheter rätt igenom. 

 
Marius fick fina presenter, tack så hemskt mycket! Av oss fick han (förutom persikoträdet) en namntavla som jag gjort tidigare i veckan. 


Här är dagens charmiga lilla huvudperson, som var nöjd med sitt firande, även om han sov sig igenom delar av den (och passade på att spy hela ceremonin igenom, något mindre charmigt). Jag fotade honom även innan vi började, i de fina kläderna från Newbie.


Tack alla som var med, som gav oss ord, musik, tankar och kärlek, och alla som har skickat hälsningar av olika slag! Det här är vårt sätt att välkomna en ny liten människa till oss, ett sätt som känns fint, viktigt, och äkta.

Vincents Lego Movie-kalas

Vincent skulle ha Lego Movie-kalas och det var bara att acceptera. Han har inte ens sett filmen, vilket är lite lustigt, men han kan en massa om den ändå. Och så var det faktiskt lite kul med legotema. Dessutom innehåller Lego Movie alla möjliga olika figurer (batman m fl) så det fanns mycket att klä ut sig till. Han själv var riddare, och Claudia var drottning. Jag bakade en legobitstårta och legohuvuden i form av kristyrdoppade marschmallows. Doppade även en del i vit choklad och strössel. Sockret de var nedstuckna i var populärt att nalla av i förväg (Claudia kunde inte hålla fingrarna i styr), även smartiesarna som huvudena stod i. Men först bjöd vi på varmkorv från den lilla pappkiosken.


Vincent var riktigt nöjd med sitt kalas efteråt. Han fick nästan bara legopresenter dessutom. Och så hade barnen riktigt roligt. Det blev aldrig för rörigt. Barnen lekte fritt mest, både nere och uppe och ute. En liten skattjakt hade vi. Pieter hade gjort en liten film med legogubbar som i slutet berättade att de grävt ner en skatt i sandlådan, så barnen sprang ut och grävde upp den - vilket inte tog många minuter. I skatten (en plastlegolåda) låg godispåsar åt alla.

Jag klurar som bäst på hur man ska lyckas göra kalasen mindre sockerhaltiga. Det känns nästan omöjligt. Det var iaf bra att ha ett lunchkalas och börja med varmkorv så barnen får nåt annat i sig och förhoppningsvis blir aningens mätta. En månad kvar tills Claudia fyller år nu, och hon ska ha sagokalas, det har hon bestämt sedan länge.