Marius tio månader

 

Julvisit i Göteborg

Förra helgen tors-sön åkte jag och mina två äldsta barn tåg till Göteborg ihop med Annette (mor/mormor). Vi mötte även upp halvvägs (vid Katrineholms-tågbytet) med bror Emanuel och Oskar. Och så tuffade vi vidare allesammans till Göteborg och hem till mor / mormor / gammalmormor /gammalfarmor. Tre nätter stannade vi i vår andra hemstad. Första heldagen spenderade vi mestadels på stan med Kronhusbodarna, julklappsshopping, konditori, och saluhallen. Nästa dag började vi med lekplatslek med min kusin och familj, följt av barnens stora höjdpunkt på resan - Jul på Liseberg. Det är tradition numera, den här november/december-resan till Göteborg. Jag brukar göra den bara med Vincent, men det blev lite annat upplägg den här gången. Kameran släpade jag med, som vanligt. Det svåraste var Claudia, som ju inte pratar alls bland folk hon känner förutom närmsta familjen. Så det blev rätt tysta dagar. Vi försökte smita iväg små stunder i alla fall, och så fort hon kom utom hörhåll från de andra så kom rösten tillbaka. Det är rätt tungt med hennes sm (selektiv mutism), men vi håller på att nysta i den på olika sätt och hoppas kunna ta oss igenom den och komma ut på andra sidan relativt hela. Sova igen fick jag inte direkt heller på resan, som jag hoppats (utan en nattvaknande Marius), för dels hade vi nattvaknaren Oskar med oss, och dels la vi oss sent och gick upp tidigt. Men i slutändan var det ändå en riktigt trevlig resa. Och en bra igångkickare av julfeelingen.
 

Hasselnötsgubbarna

Hejhej! Här är hasselnötsgubbarna som jag och Claudia pysslade ihop i måndags när vi för en gångs skull fick hela två timmars mor-och-dotter-tid vid pysselbordet medan Vincent var i skolan och Marius sov.Claudia hittade nötterna i en lösviktskorg i affären. Hon tycker inte om att äta nötter, men jag såg att hon blev förtjust. Höll dem i händerna och ville inte riktigt släppa dem. Så jag föreslog att vi skulle köpa några att pyssla med. "Jaa!" sken hon upp. Sagt och gjort, hem till pysselbordet. Här ovan är vår familj, från vänster till höger: Claudia, Vincent, Pieter, Emma & Marius. 
 
 
 

Bohuslän och Göteborg - del 2

29 juli var det dags att fira födelsedag, eller åtminstone en halv sådan. Marius fyllde halvår, och vi firade med tårtkalas (med baddare från Kungälv), paket, familjefoto och strandhäng. Härlig dag, söt unge.Vi var till stora badplatsen på Rossö. Den är en av tre stränder vi åker till när vi vill bada, och inte varje år vi kommer till alla. Men det här var den första vi upptäckte, och den är mysig. Finns mycket plats, vindskydd, och är långgrunt och barnvänligt. Vi vadade ut till ön och gick runt innan vi vadade tillbaka igen. Det här ljumma vattnet alltså, man hade ju velat bada konstant!


En kväll gjorde jag och Pieter vår traditionella biokväll på Park, komplett med god biopizza och promenad genom Strömstad för att köpa godis, och tillbaka igen. Vi såg Till apornas planet 2, bra film. Jag gillar den där biografen.

 
Och så gjorde vi Daftöland, för det vill de däringa barnen så väldans mycket. Inte jättekul som vuxen, fast roligt att se barnen trivas så bra. Så det har väl också blivit tradition vid det här laget, en gång per år Daftöland.

 
Sedan hade vi en kanontrevlig dag, min favoritdag blev det till. Vi åkte hela gänget (vår familj med mormor och morfar) till hällristningarna i Vitlycke vid Tanumshede. Tittade på hällristningarna, och på bronsåldersbyn, och inne i muséet. 

 
Sedan körde vi vidare till Grebbestad där vi först kikade in på bageriet och köpte bröd. Sedan strosade vi på bryggan (jag älskar att strosa på bryggor), lekte på lekplatser, och hittade bryggläge på en pizzeria där vi för en gångs skull denna sommar var helt förskonade från getingar, i havsbrisen. Wonderful! Vi gick till bryggans slut för att kanske bada, men bara Annette trotsade halvstormen och vågorna. Till Vincent började slåss mot dem och i glädje till slut druttade i han med. Vilket inte förstörde hans humör det minsta. Sådana ögonblick man minns.

 
Sedan strosade vi åter på bryggan (strosa brygga!) i den helt underbara kvällssolen. De andra försvann iväg aningen mer kvällsstressade medan jag och Annette tog det lugnt och njöt. Som man vill en sommarkväll i Bohuslän.

Och där var det slut på del 2, men det kommer mera. =)
 
 

Bohuslän och Göteborg - del 1

Det är lustigt att det är samma sak varje år. Jag tänker att i ååår ska jag vara snabb med att blogga om sommaren, för annars går det ett halvår igen. Och alltid går det för lång tid, igen. Men nu är vi här, sommarens sista bohusresa i massor av bilder...
 
Den här gången åkte vi hela familjen, efter ett par vändor utan Pieter. Vi gick upp i ottan och promenerade till busshållplatsen med väskor och vagn. Bytte till tåg, och allt var frid och fröjd. Byte i Örebro som vanligt och sedan blev det problem. Tåget vi satt på stannade, orsaken var visst brand i ett elskåp någonstans, och vi var fast på ett stekhett tåg i nästan 30-gradig värme (att gå ut hjälpte liksom inte) i en timme med tre ungar. Som tur var hade vi små fläktar med oss, och vatten. Fick även extra vatten utdelat. Till slut kom vi iväg och kom fram till Göteborg.Väl framme i sommarstaden klev vi på den vanliga spårvagnen och åkte... bara för att upptäcka att vid sista svängen så körde den rakt fram istället. Spårarbeten. Och vi hoppade av och fick gå sista biten upp för backarna. Resa med oflyt. Humöret var ändå helt klart godkänt på alla ungar (och föräldrar) genom resan. Men det var skönt att komma hem till mormor / gammalmormor till sist, äta middag och sova efter en lång dag.

Nästa dag var det dags för Universeum. Vi har bara varit där en gång förut. Det är ju inte billigt direkt. Men nu kände vi att det var dags, ville låta barnen se de rörliga dinosaurierna (framförallt Vincent som pratat så mycket om det). Inne var lika varmt som ute, och så lite regnskogsfuktighet på det så mådde vi fint. =)) Dinosaurierna var rätt fina, och barnen var uppspelta och gömde sig, nästan så de var rädda på riktigt, eller om det bara var på lek. Någonstans mittemellan. Barnen fick följa med på en liten guidad rundvandring, och Vincent var riktigt uppspelt, frågade och berättade sånt han visste. Roligt. 

 
Vi lyssnade även på en guide som pratade om hajarna i det stora akvariet. Vincent och Claudia pratar fortfarande (nu en bit in på höstvintern) ibland om Herman, den största hajen som allt såg bra läskig ut. Och så såg vi tukaner (som Vincent brukar säga: "Men åh det är ju tukaner öööveraaallt nu för tiden!"), och var in på rymdutställningen och rätt mycket av vad Universeum hade att bjuda på.

Vi hade en kort men trevlig Göteborgsvistelse hos gammalmormor och på Universeum. Och nästa dag innan vi tog sena eftermiddagståget upåt var vi till Slottsskogen med fler vänner - inklusive Plikta-lekplatsen, klappa djur i barnens djurhage, och rida häst.

 
Sedan var det dags att ta tåget norrut utefter kusten till sommarstugan. Vi lunchade på bussterminalen - halv special åt äldste sonen, som sig bör när man är i Göteborg. Vi hade ersättningsbuss första biten, vår reseotur höll i sig, och barnen åt lördagsgodis på bussen, innan vi fick byta till Bohuståget för att kliva av på vår lilla station i Överby, strax innan Strömstad. Möttes upp av mormor och morfar, och så var vi där. I stugan igen. Härligt!


Vincent fick åka med i Miatan för första gången, och var upprymd (om än på det milda viset) och lite högtidlig när han åkte iväg där brevid morfar med öppet tak. 
 


Marius smakis-åt
och älskade allt, och sov gott ihop med morfar. Och lite spel blev det spelat, och mycket lek lekt. Och det var varmt och barnen bar mest linnen och shorts, härlig sommar. Det var så ljummet i vattnet, varmare än någonsin, och inte en enda manet. Ljuvligt var ordet!

Slut på del ett, fortsättning följer snart!