Lussebak, Sinterklaas och Lucia

5:e december började med besök av Emanuelfamiljen. Annette kom också över med en lussekattsdeg, och Marius och Oskar var entusiastiska russinätare / russinitryckare och äggpenslare. Efter Marius middagssovning åkte vi upp till oma och opa, peppade för Sinterklaasfirande. Vi sjöng, och så ringde zwarte Piet och berättade att paket var lämnade i källaren. Barnen fick dagens glädjeryck och rusade ner. Sedan öppnade vi paket, tog oss igenom ovanligt många surpriser (mycket trevligt) och åt god älggryta till middagen. När barnen väl somnat satt vi vuxna uppe och provflög Vincents nya radiostyrda helikopter innan vi också nattade oss. 

 
På dagis firades dagis inne i år. Barnen satt i ring och sjöng, och vi vuxna satt utanför dem. Jättemysigt. De flesta låtarna sjöng de och tecknade till samtidigt, och Claudia var med och tecknade alla låtarna, så himla fint att se. Det är så bra att de satsar så mycket på teckenspråk nu, både för Claudias skull och för andra barn som kan ha det kämpigt med språket på olika sätt, nyanlända från andra länder, eller barn som är sena med talet. Guld! Marius satt också med i ringen och kom inte springandes till mig som storasyskonen gjort sina första luciafiranden. Han ville absolut vara lucia - som storasyster - så vi fick nödfixa den gamla trasiga kransen (från när jag var barn), så att i alla fall ett ljus lyste i kronan, och barnet var nöjd.


På söndagen blev det riktiga lucia och Annette hade hunnit skaffa en till krona åt barnen, så att både C och M fick vara lucior. Vincent var tomte. Och vi traskade ner till mormor och morfar där vi tände tredje adventsljuset och lussefikade.


Vi hade fin frost i några dagar, innan värmen smälte bort den igen.

Julstämningspåfyllnad i Göteborg

Sista helgen i november - tillika första första advent - åkte jag, Vincent, Claudia och Annette tåg till Göteborg och gammalmormor. Vi sov tre nätter. Vädret var lite blandat. Plusgrader, lite regn och lite uppehåll. Julstämning fick vi i alla fall. Både hemma hos gammalmormor där det var julpyntat och vi tände första (batteridrivna) adventsljuset, och på Liseberg där det var fullt julpyntat, med fejksnö och allt. Och där slapp vi regn, vilket var skönt. Lördag eftermiddag/kväll var vi där. 

Söndag morgon började vi med adventsfrukost. Sedan strosade vi ner till boservice där det bjöds på julfika. Och efter lite vila hemma igen promenerade vi till Haga där vi mest gick i leksaksaffärer, men även hann luncha och kika lite på julmarknaden. Sedan mot stan, och så hem igen och sista kvällen hos gammalmormor.


Några dagar som gick snabbt över innan det var dags att åka hem igen. Men det var trevligt att träffa gammalmormor / mormor / mamma och att få en dos Göteborg igen. Det behövs. Vårt tåg hemåt gick inte förrän efter lunch, så vi hann gå till Ahlströms konditori allihop och fika, och dessutom tog vi en liten extra sväng förbi godisbutiken vid Kronhusbodarna - innan det var dags att hoppa på tåget till Falun. Hem kom vi strax efter sju. Välkomnade av glada familjemedlemmar (Lasse, Pieter och Marius) som hållit ställningarna i hemmen. Tack mormor för ett trevligt och juligt besök! Vi ses snart igen!
Vintern knackar på

Jag är för dålig på att blogga, vill ju spara mina minnen. Men här kommer iaf en uppdatering. Först ett par kort från november, och strax kommer vår göteborgsresa...

Första snön för vintern kom 19 november. Lite fjun som inte stannade mer än några dagar. Nu är det mindre än en vecka kvar till julafton och fram till nu har vi bara fått lite frost, och sedan yttepyttelite snö som töade direkt. Nu har vi isgata och gråa plusgrader. Trist.


När vi besökte Gamla Stabergs julmarknad så var det i alla fall idylliskt vinterfint. Barnen var däremot ytterst motvilliga. Vi hann äta (kolbullar och varmkorv), sedan tröttnade de. Svårt att göra saker med den här barnaskaran. Marius är fortfarande i en tacksam ålder, han var lättast att ha med. Bäst för honom var när han fick klappa en av hästarna (som f ö inget av de stora barnen ville rida på) på nosen. Sitta på den lite snabbt fick han också. Vi strosade lite, köpte nybakt tunnbröd, sedan frös vi hem.