Dagisproblemet

Vi har bytt dagis. Sökte till ett i området där vi bor och barnen kom in. För en vecka sedan började inskolningen. Barnen finner sig nog till rätta, till viss del, men jag märker på framförallt Vincent att han inte är så glad. Nära till darrläpp. Och jag anar att han kommer tycka det är allt jobbigare nu när han lämnas ensam där. När han inser att det är där han ska vara och inte på det han kallar sitt "riktiga dagis".

Det är så nära att Vincent själv kan cykla, och jag tar Claudia i cykelstolen. Men inte går det fort för det. Idag gick Vims mer än cyklade, och han var så tvungen att vila hela tiden. Det dubbla i mig - att vara stressad för att vi är sena och samtidigt känna den där obehagskänslan över att behöva lämna barnen just där...Till problemet, det största, som mest finns inuti mig. Jag vantrivs med dagisflytten, gråten står i halsen för att det känns så fel med allting, kan nästan inte andas, det tynger i bröstet. Jag är oerhört känslostyrd, framförallt när det kommer till uppbrott och förändringar. Om ett par månader blir jag av med jobbet och redan där skakas min värld om en hel del just nu. Och ovanpå det den här flytten, från det välkända och bra till något nytt och fel.

För att börja från början. I juni förra året flyttade vi från en hyrestrea i stan till ett kedjehus i ett område i utkanten av Falun. Jag kände då att jag inte var redo att bryta upp också med dagiset, och ville att Vincent skulle ha kvar någon trygghet mitt i allt det nya. Så han gick kvar på sitt dagis och vi skolade även in Claudia där. En cykeltur genom hela stan i uppförsbacke med cykelkärra bakom, ett 25-30 minutersträningspass. Det har fungerat väldigt bra. Slitigt när det regnar och ännu mer i snömodd och halka. Men vi cyklade hela vintern och det gick.

Under första året i huset försökte jag vänja mig vid tanken på att flytta barnen till ett dagis närmare, Pieter har hela tiden velat det. Så vi ställde dem i kö och de kom in. Anledningarna är framförallt dessa: Det är mycket närmare vilket gör det lättare att lämna och hämta barnen. Lättare för mor- och farföräldrar att hjälpa till (de bor också nära). I vinter vet vi inte ens om det fungerar med båda barnen overallklädda i cykelvagnen, det var trångt redan den som var. Bussarna tar evigheter dit bort. Till nya dagiset kan vi alltid promenera. Så får vi förhoppningsvis en chans att lära känna nya barnfamiljer i vårt område, och barnen kanske får vänner som de kan följa med upp i skolan.

Men i mig hände helt andra saker när jag satt på det kalla golvet i det kala nya dagiset första inskolningsdagen. Det kändes bara så fel, fel fel fel. Dagiset är granne med min gamla låg- och mellanstadieskola, och det dök upp vilande panikkänslorna över att inte ha kommit någonstans, att släpa mig fram på samma gamla gator som jag alltid gjort. De som jag befarade skulle ta över när vi flyttade till mitt gamla område men som inte blev så betydande då. Vi har ändå rört oss bortåt, till andra sidor av stan. Men nu plötsligt, nu är jag fast.

Den mest andningstyngande känslan är den över allt vi missar. Att alla Vincents och Claudias kompisar börjar nu efter semestern och leker tillsammans, lär känna varandra allt mer, går på sina små skogsutflykter med ryggsäckar tillsammans, leker i dinosarielandskapet tillsammans, klär ut sig tillsammans, leker att de lagar mat, bygger bilbanor tillsammans. ...tillsammans ...utan mina barn. De är inte där.

Mina barn har ryckts upp från sina sammanhang och hamnat på ett nytt dagis. Ett där jag inte ser ens i närheten av samma engagemang i att skapa kreativa, fantasieggande och mysiga rum och miljöer. Ett dagis där jag inte fått någon känsla för en enda av fröknarna, sånt brukar kännas direkt - om man passar, om det klaffar. Ett dagis där barnen i samma ålder som mina är mycket färre, för få, och där många av barnen jag träffat hittills är varken snälla eller charmiga (även om de säkert växer när man lär känna dem). Vincent har redan hunnit bli retad av några av barnen, och Claudia har bara några få jämnåriga. Jag har bara hört gott om just det här dagiset, från olika håll. Men jag ser det inte.

Jag vill tillbaka... Jag vet bara inte hur det ska gå till. Får vi ens komma tillbaka? Hur ska vi klara vintern? Hur blir det när Vincent börjar i förskoleklass (troligtvis i vårt område, men det vet vi ju inte) och vi ska lämna på olika ställen i stan. Med cykel. Hur kan jag tvinga Pieter att återgå till de långa cykelturerna till andra sidan stan? Hur blir det för oss om jag driver igenom något som han inte vill?

Det är som att hela jag håller på att explodera medan alla människor runt mig säger att vi gjort rätt val, att det är så här det är och ska vara, att det bara är att hålla ut, att det blir bättre, att jag vänjer mig, att barnen vänjer sig, att det bara är att gilla läget.

Men det känns bara så otroligt fel. Och jag kan inte förstå hur jag ska lösa det.

kommentarer
av: Emanuel

Stackars Vincent, lille plutt. Så synd också att han inte fick med sig bästisen från det andra dagiset, det hade säkert gjort det lättare för honom.

2012-08-14 @ 13:29:27
av: Tin

Hej!

Har halkat in här och läst ett tag. Förstår att det gör ont i mammahjärtat. Finns det möjlighet att åka bil till det gamla dagiset? Det känns som att det skulle lösa många av problemen...Jag skulle byta tillbaka direkt om jag vore er. Det viktigaste är att barnen mår bra. För tre år sedan byttte vi förskola för sonen som då var tre från ett litet föräldrakooperativ till ett större kommunalt dagis, vilket är det bästa vi har gjort. Sonen blev som en annan person, såå mycket gladare och öppnare. På det gamla dagiset hade han inga jämnåriga kompisar alls, fem femåriga tjejer som han knappt fick leka med och fyra 11/2 åringar. Nu är det dags för förskoleklass och och dotterna blir äldst på dagiset...Hoppas att allt löser sig till det bästa!

2012-08-14 @ 18:44:43
av: Sandra - mamma till Molly

Du kan få lite mer "privat" tid med fröknarna? Ni/du och barnen tänkte jag så ni kanske kan få lite mer tid att lära känna varandra?

Du borde ringa till kommunen och höra efter också om det finns möjlighet att byta tillbaka så du vet och inte behöver grubbla över det. För jag tänkte om de säger nej, det går inte, då får ni ställa er i kö så borde ni ju veta det rätt snart så ni kan begära överflyttning så snart som möjligt.

Samtidigt kan jag tycka att det inte har gått lång tid än. Vincent har inte hittat sin plats än men när han väl gör det tror jag han kommer säga ifrån om han blir retat, hoppas jag!
Sen kan jag tänka att kanske känns allt bara mörkt, mörkt och mörkt för att du bara tänker på allt negativa och just jämför? Tänk om det här hade varit den första förskolan, ert första möte med en förskola överhuvudtaget. Då kanske er känsla hade varit annorlunda? Plus att du har din barndom i tankarna, precis som du berättar nu i texten att du känner dig fast och inte kommit någonstans och på något vis får du panik av det och därför känns allt piss rent ut sagt. Bara en tanke...

Men jag tycker verkligen du ska fråga personalen om att få komma en eftermiddag och bara få vara med i lokalerna, dricka kaffe med frökarna osv. det borde du ju få!

2012-08-15 @ 00:29:28
URL: http://surrovich.blogg.se
av: Sandra - mamma till Molly

Men blää! Varför blir det inte indelat i stycken??

2012-08-15 @ 00:29:58
URL: http://surrovich.blogg.se
av: Millis

Usch så hemskt det lät :s Min son inskolas på sitt första dagis den här veckan. Vi kände att det var ett bra dagis och det ligger nära och vi såg bara fördelarna. Dom lagar sin egen mat och har pysselverkstad en gång i veckan. Allt låter super men vi har ju inte jämfört nånting. Vi tog bara det som låg närmast och som andra har säger är bra. Igår var det en av papporna där som håller på att skola in sin son också. Dom hade jämfört massa olika dagis och det här var inte ens med på deras lista. Han sa som du att det var kala väggar på det här dagiset, på dom andra var det stora regnbågar och grejer. Vi hade tänkt att det där vita kan man ju fylla med vad man vill. Kreativiteten får flöda fritt utan att det redan är skapat där. Och så har dom inte så mycket leksaker som vanliga dagis, tydligen, men desto mer målar, pyssel och hobbymaterial. Fantasin kommer ju inte från leksakerna utan snarare från avsaknaden av dom tänker vi och att har man inget så hittar man på istället.
Jag vet inte riktigt vart jag vill komma, men jag tror på att tänka positivt! Se det som är bra. Gräset är grönast där man vattnar det. Men om det inte går så kanske det är bäst att flytta tillbaka dina barn. Jag tror det kommer lösa sig till det bästa hur det än blir! Lycka till!

2012-08-15 @ 09:41:04
URL: http://ivarsgard.blogg.se
av: Linda Medelberg

KRAM Emma <3
Tycker det är fantastiskt att läsa hur fint du skriver och hur öppna och ärliga dina ord är.

Efter Kaos kommer Ordning....

2012-08-15 @ 21:26:36
av: Maria Adolfsson

Jag tror att du ska ge det lite mera tid och som Molly skriver kanske ta nån extra stund att försöka lära känna fröknarna och få en känsla för dem. Om du mår bättre och känner dig tryggare kommer det smitta av sig på barnen och vice versa när du märker om de hittar sin plats och trivs lite bättre. För om du tycker det är jobbigt med förändring och behöver tid på dig är det ju stor risk/chans att dina barn eller åtminstone någon av dem har ärvt den egenskapen och behöver lite tid för att vänja sig.

Kram och lycka till!

2012-08-15 @ 22:44:11

namn:
spara mig

mejl:


blogg:


kommentar:

trackback
RSS 2.0