Jobb, radio och nya prylar

Jag gillar min arbetsplats! Väldigt trevliga jobbarpolare, och lagom cykelavstånd hemifrån. När jag jobbar lyssnar jag ofta på podradio (i iTunes), gärna Lantz i P1/P4 eller Spanarna. Och så är jag på god väg att lyssna igenom årets Sommar i P1, riktigt bra och behaglig lyssning. Arbetsplatsen ja... I morgon kommer våra kära MACar att bytas ut mot dystra PC. Anledningen? Tja, numera ingår vi i ett stort företag och ledningen har bestämt att alla ska ha PC, punkt slut. Vi deppar, och försöker njuta så länge vi får ha de här fina maskinerna kvar. De nya skärmarna står på rad längre bort i rummet, en mörk och dyster armé. Och jag kan bara hålla alla tummar jag har för att jag får köpa loss min dator och kånka med den hem. Här är gamla skönheten, och den nya bubblaren:

Idag lyssnade jag på Spanarna från i fredags och fick höra om två kul saker kopplade till typsnitt; Den första är en film om typsnittet Helvetica (vill se!!!). Den andra är en artikel i brittiska Guardian om att IKEA bytt typsnitt från Futura till Verdana, ett udda beslut om du frågar stilpoliser världen över. Är du det minsta nyfiken så spana in de båda spaningarna här:
• filmen Helvetica
Jag funderar allvarligt på att köpa ny mobil nu. Min strejkar och vägrar ibland att laddas, plus att den stänger av sig lite när den känner för det. Jag dreglar över de här trevliga sakerna, vad tror ni, något att satsa på? Tre SonyEricsson (*gillar*), och så Iphone. Just nu är jag mest inne på w902, den verkar juste och har en lite roligare färg än de fyra lite trista standardfärgerna just nu (svart, röd, rosa, metallic). Här är mina kandidater:


Måste bara slänga med en länk till mitt favoritprogram på tv just nu, Grand Designs! Går på kanal 9 kl. 21 varje onsdag, så det har jag njutit av idag för en stund sedan. En måstestund i tv-soffan, ackompanjerat av kaffe med varm skummad mjöl och marshmallowgodis. Mmm!
Grand Designs

Jag har så klart ägnat mig åt lite tårtförberedelser nu på kvällen också. Blir sena kvällar den här veckan, men tårta ska det bli! Idag har jag gjort fyllningarna, hallonmousse och vaniljkräm.

Hallonmousse (utan gelatin)

200 g frysta hallon
en knapp dl gelésocker Multi
100 g färskost
2 dl grädde

Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten. Värm upp andra hälften av moset tillsammans med sockret och koka i 30 sek, låt sedan svalna en aning. Vispa grädden. Blanda lite i taget av hallon-sockermoset med hallon-färskostblandningen och blanda till sist ned den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

Sovdags, godnatt!
/Emma



Working eight to nine

Nu är jag tröööött, puh. Har jobbat mitt vanliga tisdagspass från 8 till 21. Och innan det fått iordning både mig och lillkillen, cyklat upp honom för backen till dagis, ner igen och så upp för backen på andra sidan. Framme vid jobbet lagom slut och svettig. Riktigt riktigt kallt var det idag också. Första frosten glänste i snön när vi gick utanför dörren i morse.

Trots att dagen idag = jobb så har jag hunnit med att baka på kvällen. Fick en beställning idag på en tårta som ska vara klar på lördag lunch så nu gäller det att pyssla på kvällarna och förbereda väl inför ihopsättning lördag förmiddag. En R2D2-tårta ska det bli, min andra! Ska bli roligt. Och nu undrar ni säkert varför galenpannan Emma sitter vid datorn när sängdags passerat för länge sedan (dagisuppgång imorgon igen), men något måste man ju göra medan tårtbotten bakar sig. Fast nu är den just uttagen så sängen - Here I come! Först bara kattskrället som spanade in mitt bakande med en illmarig blick, och så kakan förstås.



Redhot Weras tårtbotten

4 ägg
4 dl socker
3 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
4 tsk bakpulver
2 dl hett vatten

- Vispa ägg & socker fluffigt.
- Blanda mjöl, potatismjöl & bakpulver.
- Koka upp vattnet.
- Rör ner mjölblandningen i äggsockerfluffet.
- Häll i det heta vattnet i smeten, rör snabbt ihop och häll i bröad form.
- Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i ca 40 min.

Blir en rejält stor tårtbotten!

Promenad, vattenfotografering och godis

Igår hade vi en riktig slappardag hela familjen. Väldigt skönt att göra ingenting tillsammans, men för att inte dega ihop totalt så tog vi oss ut på en promenad alla tre på eftermiddagen.


Vädret var soligt och ljummet, och det fick bli en vända runt Tisken. Det är den lilla sjön som Faluån mynnar ut i och som består av ett djupt lager farligt gruvavfallsgegga med en (ofta nu för tiden) fin vattenspegel ovanpå. Tisken ligger precis vid Falu centrum, och med sina 3 kilometer runt om är det en populär promenad- och löparslinga för stadsbor som inte orkar sig längre ut i naturen. Efter 1/3 av vägen ligger slussen och Slusscaféet. Där pausade vi för mellis (dagisspråkbruket tränger sig på) bestående av en gustafskorvsbaguette delad på tre. Sedan röjde Vincent runt på lekplatsen medan jag försökte fota vatten.



Mina första försök till att fånga forstande vatten var inte så väldigt lyckade, men de här fotona blev ändå helt okej. Jag vill fota vackra vattenfall, tips mottages mer än gärna! Det skulle vara väldigt häftigt att göra en resa helt bestämd av vackra vattenfall, till Norge kanske... Norge är fint, jag gillar Norge. Anyway, fick en rätt fin vy av Falun i höstskrud med silhuetten av två av våra viktigaste byggnationer - lasarettet och hoppbackarna.

På kvällen kollade jag och Pieter på "Maria Larssons eviga ögonblick" som jag lånat av Emil. Helt okej film, fast lite väl seg. Och så var jag bara tvungen att göra de här mumsiga marshmallowsgodisarna. Hade alla ingredienser hemma förutom branflakes, men det fungerade lika bra med havrefras. Riktigt enkelt och smarrigt:




Marshmallowgodis

2 dl riven kokos
1 dl grovt hackad mandel
1 påse marshmallows, 280 g
50 g smör eller margarin
6 dl flingor (t ex branflakes)
ca 50 g mörk choklad

1. Rosta kokos och mandel i en torr stekpanna tills de har fått fin färg.

2. Smält matfettet i en kastrull. Rör i marshmallows och låt smälta. Rör om ofta.

3. Ta av kastrullen från värmen. Rör ner kokos, mandel och flingor i marshmallowsblandningen. Blanda noga.

4. Bred ut smeten i en lätt oljad eller plastbelagd form ca 18x20 cm. Släta till och packa smeten med en fuktad stekspade så att den blir kompakt och jämn. Ställ i kylen ca 2 timmar.

5. Skär bitar i önskad storlek. Lägg upp bitarna på ett smörpapper och ringla över smält choklad.



Och raskt över till idag, det får bli snabbversionen eftersom Pieter vill sitta vid datorn nu och fixa med en ny låt till Red Light Shades. Ikväll slåss vi lite om datorn. =) I af så var Vincent med morfar och badade på Lugnet på förmiddagen. Han var otålig innan morfar kom och hämtade honom, och såg inte tillbaka när de gick sin väg. Tillbaka kom en mycket lycklig liten kille som var hungrig ("ngungi" som han börjat säga) - åt hela lunchen - och trött - somnade i samma ögonblick jag la honom i sängen.

Jag har scannat in bilder från 1981 och 1982 ur album som jag lånat hem från mina föräldrar. Ska ta hit lite fler album och scanna in tror jag, det är riktigt roligt att återupptäcka gamla foton. Speciellt de där jag är i samma ålder som Vincent är för stunden. Några smakprov kommer här! På första bilden är Emanuel 6 timmar gammal. Andra bilden är familjen på Raftötången i Bohuslän. Bilden på mig i klänning och badring är från min 2-årsdag. Sedan lite syskonkärlek. Två kort på min pappa Lasse och jag som skriver på våra skrivmaskiner. Svartvita bilden föreställer mig som sitter på kanten av mormor och morfars köksbord i Göteborg på julafton och leker med de små tomtarna. Och på sista bilden läser min mormor Maj-Britt för mig.



Nu börjar nog Pieter tröttna i sin fotölj,
bäst att säga god natt och på återseende!

/Emma

Pekbok och docktvätt

Igår fixade jag äntligen klar pekboken! Den innehåller 36 foton från Vincents vardag. Jag har en liknande från när jag var liten. Den här är både rolig (och säkert väldigt pedagogisk) för Vincent nu och kommer framkalla nostalgiska fnissningar om tjugofem år, det är jag säker på.



Idag fick jag sovmorgon, jippie! Mycket välbehövligt. Jag sov till elva, det blir mer än tio timmar. Minst en sådan natt behöver jag egentligen varje vecka. Vincent var på dagis på förmiddagen medan jag sov och Pieter tog igen sig. Det betyder nöjd son och utvilade föräldrar = bra grej.

För ett tag sedan gick jag och Annette (min mamma alltså) igenom mina gamla barbiedockor (och annat liknande). Det känns så skönt att sortera, slänga och fixa med gamla leksaker. En del blir kvar hos mommo och offa, annat tar jag hem, och ytterligare annat åker i sopkorgen. Hittills har vi sagt att lego och playmo stannar där medan barbies och mylittleponys hamnar hos mig. Får se vad det dyker upp mer för leksaker efter hand.

I alla fall så har de där dockorna stått i en kasse på byrån i sovrummet ett tag, men idag var det stora baddagen för dem. Jag och Vincent hjälptes åt att slänga allt i badkaret, barbies, hästar, dockor, kläder, och så Vincent dessutom. Så fick vi både en ren son (som hade pannkakssylt eller vad det var i håret sedan dagis) och betydligt renare dockor. Nu ska jag bara se om något behöver lagas, och så kanske borsta lite barbiehår om det går, klä dockorna, sortera vad Vincent kan leka med och vad som måste undan ett tag till.



Jag var tvungen att fota Vincent när han klättrade upp i fönstret idag. Han får egentligen inte vara där, men klätterapa som han är så utövar fönsterbläcket en oemotståndlig dragningskraft. Även Aries blev nyfiken när lampan började svinga. Det är för övrigt en liten kikare som Vince håller på ögat. Han blundar samtidigt, har inte riiiktigt förstått hur man gör än...



Rapport från en ledig dag

I morse cyklade jag och Vincent upp till jobbet för att hälsa på. Det var längesedan mina arbetskamrater såg Vince, och det kändes lite kul att titta in på en ledig dag. Vi såg till att passa in förmiddagsfikat, men Vincent sprang ändå mest runt på upptäcksfärd, kastade boll, hittade lönngångar mellan båsen, klättrade på stolar, ritade på bordet, charmade folk, ja sånt som en 1,5-åring gör mest. Jag hade med mig kameran men glömde såklart fota. Hade varit kul att ha lite bilder från jobbet, men det får väl bli en annan dag. Jag är ju där mest hela tiden, hehe. =)

Pieter sov på förmiddagen efter nattjobb, och gick upp lagom tills det var Vincents tur att sussa. Resten av dagen blev soft, massor av lek såklart, en liten vända ut på balkongen för att spana på bilar, och så en promenad till stan för matinköp och lite andra ärenden.

Här kommer lite kort från idag. Jag försöker rivstarta bloggen så att jag lyckas hålla igång den. Har småpysslar lite med den idag också. Jag undrar fortfarande hur man lägger till flera länkkategorier, så om någon vet - hojta till! Undrar också hur jag lägger in en bild som standardsignatur på mina inlägg, om det går. Och så får ni mer än gärna kommentera bloggen, både innehåll och utseende.

Ciao belle!
/Emma





Brödbak

Jag blev så sugen på nybakt hembakt bröd idag, så det blev lite knådande på kvällen efter att Vincent somnat och Pieter gått iväg på nattskift. Här kommer receptet på mitt bröd, enligt önskemål!





Emmas bröd
Det här grundreceptet kommer från min mamma, och jag tycker det blir supergott. Jag improviserar lite med vad och hur mycket jag har i, men klart är att det ska ner lite grova grejer och inte bara vetemjöl i degen.


ingredienser:
(2 bröd)

5 dl vatten eller mjölk
50 g jäst
1-2 tsk salt
ca 13 dl mjöl (inkl. gryn, frön mm)


baka:

- Smula ner jästen i en bunke.
Ljumma vätskan till fingertemperatur.
Häll lite över jästen, rör om.

- Häll i resten av vätskan + mjöl och salt.
Rör i den tyngsta sortens mjöl först.
Rör inte för mycket mellan varven!

- Jäs 30 min.

- Mjöla bakbordet.
Knåda med små lätta tag.

- Dela degen i två delar.
Lägg på plåt och jäs 30 min till.

- Grädda i 224 grader
ca 30 min.


Tips på saker att ha i:

Jag brukar ta ca hälften vetemjöl, och fördelar sedan lite lagom mängder av sådant jag har hemma, t ex fiberhavregryn, kruskakli, rågmjöl, grahamsmjöl, krossat & helt linfrö, solrosfrön, pumpakärnor m.m.


Fotokurs

Jag har börjat en kvällskurs "Foto grundkurs" på Medborgarskolan. Syftet är att ge mig själv en spark i baken så att jag ser till att äntligen få lite bättre koll på min kamera. Jag har fotat på auto i flera år nu, har inte haft tid och ork att lära mig mer. Men nu så! 1,5 timme varje måndagskväll i åtta veckor framöver kommer ni se en Emma som är djupt försjunken i sin kamera. Och kanske träffar ni på mig ute i verkligheten också, mitt i ett försök att fånga porlande vatten eller gruvan i mörker. Håll utkik!


Söndagsbus

Här kommer lite tok från i helgen, Vincent är helt klart en uppfinningsrik ung man. "Toketok" säger han själv, härmar mamma såklart. =))




Vincent fångar sin egen skugga, juni -09


Välkommen tack!

Nu är jag bloggare. Eller ja, det återstår väl att se hur bra jag lyckas med att skriva här, men jag existerar i alla fall. Välkommen hit till min lilla värld av förvirring, trötthet, inspiration, soffliggande, arbete, barnbarnbarn, foto, tårtor, design, musik och allt vad jag är.

Här kommer jag att skriva av mig. Jag ska lägga upp bilder jag tycker extra mycket om (en riktig utmaning att lyckas sålla). Filmklipp och hemsidor och annat jag stöter på kommer också hamna här, mycket som en notering för min egen del. Jag är blogg newbie så det här stället kommer säkert utvecklas lite efter hand som jag lär mig.

Nu är det dags att sova så att jag orkar upp när Vincentalarmet går imorgon bitti. Förhoppningsvis sover han i alla fall till klockan sex, men det kan man aldrig vara säker på.

Godnatt!
/Emma