Österlen 5-9 juli 2012 - del 2

Dags för fortsättning på sommarens lilla Österlensemester. Vår andra morgon vagnade vi upp till en dag vi visste skulle bli regnig. Yr.no som app i mobilen är rätt bra att ha. Vi satsade på att köra så långt norrut vi ville komma just här - nämligen till Kivik och äppelmusteriet. Inget regn än när vi anlände så vi började med en tur genom det lilla muséet och vidare ut i trädgården. Det var härligt friskt i luften och även om det började droppa från himlen så var det riktigt fint där ute bland äppelträden. Barnen sprang runt, läste på skyltar och jagade varandra mellan träden, och vi efter. Jag hade gärna stannat längre om vi inte känt oss inschasade av regnet. Köpte med oss lite juicer hem och sedan körde vi vidare.

Först in till hamnen i Kivik där vi satte oss under ett stort träd vid stranden och åt vår matsäckslunch i nästan-skydd från regnet. Sedan vidare till Kivik art centre - en utomhuskonstutställning med stora konstverk placerade efter en liten gångrunda. Vi var väl påpälsade med regnjackor och paraplyer, men var bra dyblöta när vi hunnit runt. Det var ändå häftigt på något sätt. Nästan ensamma var vi så klart, havsutsikten var bara dimma men vi njöt desto mer av våra bullar i det lilla caféet. Ljuset i skogen var nästan magiskt, och det var en upplevelse att treva sig upp i mörkret i det regnvåta betongtornet (först Pieter och Vincent och sedan jag eftersom man inte fick gå fler åt gången - en vakt stod där nere och dirigerade) och komma upp i ljuset. Därifrån ska man visst ha utsikt över Ulf Lundells gård, men den såg vi nog inte. Desto fler trädtoppar och ännu mer dimma.

Claudia var trött och fick åka bärsele större delen av promenaden runt den hällregnande konstrundan. Vincent gick även om han blev rätt grinig på slutet, kan man förstå för han var också genomvåt. Vi träffade i alla fall på en bonde som lät Vims åka med en liten bit på en stor fyrhjuling. Och när vi kom tillbaka till bondgården där rundan började så hälsade vi på tuppen och hönorna och kikade in i ladugården till korna. Sedan var det allt bra skönt att sätta sig i en torr bil.

På nedåtvägen körde vi in i Simrishamn där vi hann kika in i den gamla kyrkan och köpa jordgubbar på torget just innan torgstånden plockades ned. Sedan körde vi ut på fälten, kryssade oss med mobil-gps-ens hjälp på småvägar fram till Glimmingehus. Riktigt häftigt att se den gamla medeltidsborgen torna upp sig, och jag hade så gärna gått in och sett mer från insidan. Men just den här dagen höll finklädda människor på att samlas till någon typ av gille. Så vi fick inte gå in. Men strosade runt lite på borggården i alla fall, innan vi drog vidare.

Körde ut till kusten igen till den lilla byn Skillinge. Där handlade Pieter och Claudia mat i en affär vi noterat på uppvägen, medan jag och Vincent strosade iväg genom byn. Helt otroligt söta små hus och gångvägar. Vims hittade en klätterställning och var glad ända tills han halkade på regnvåta kullerstenar och bröt ihop så där som trötta fyraåringar kan göra ibland (ganska ofta). Till slut fick samlade han sig och vi lekte en stund bland gamla kanoner ute vid havet innan vi åter vände mot vandrarhemmet.

Det var en blöt och händelserik dag, gott att få i sig middag och sedan somna i våra sköna sängar.

Jag minns inte om det var just den här natten, men jag tror det - som brandlarmet plötsligt gick. Mitt i natten. Vi blev jätterädda så klart, tog varsitt barn i famnen och sprang ut i korridoren och vidare ut på vandrarhemmets gård tillsammans med resten av gästerna. Efter en stund kom en av personalen och berättade att det var fukten i luften som utlöst brandlarmet. Ingen eld alltså. Så fuktigt var det de här dagarna i Österlen.

kommentarer

namn:
spara mig

mejl:


blogg:


kommentar:

trackback
RSS 2.0