Vacker vinter

Ledig helg och åh vilket fint vinterväder vi har! Synd att man inte lyckas utnyttja det mer, men det ska ligga kvar snö lääänge + vara blå himmel och strålande sol. För det har jag bestämt! Igår stod julklappsshopping på schemat, inklusive fika på stan med Annette och Emanuel. CafeVi3 var stället, tror det är Faluns bästa fik. Lekhörna har de dessutom - tack och lov! Jag har sällan sätt så många kända ansikten på stan som igår, tror hela stan var ute och shoppade. På eftermiddagen var Pieter och Vincent hos oma och opa och bakade holländskt julbröd, och på kvällen åt vi middag där alla tre. Promenerade sedan hem i kylan. Välbehövligt med lite rörelse i kroppen, men kaaallt.

Idag har jag besökt läkarakutmottagningen för att konstatera vad jag misstänkte - urinvägsinfektion. Jag fick tabletter utskrivna, blev glad för att jag får ta dem trots att jag är gravid! Sist hostade jag något enormt de sista månderna av graviditeten men fick inte ta någon penicillin (bara äcklig hostmedicin som inte hjälpte ett skvatt) och det var riktigt jobbigt. Men den här penicillinen får jag uppenbarligen ta, skönt det. Det här är iaf ett svar på varför jag blivit så obarmhärtigt trött senaste veckan. Hoppas det kan bli lite bättre nu. Bara två dagar kvar att jobba innan julledigheten i alla fall, tjohoo!

Imorgon ska Vincent simma sin vanliga veckosimning med morfar Lasse, och mobbo Manel följer med. Jag å min sida ska jobba 12 timmar, och avlöser Pieter som jobbar natt i två nätter till. Det ska bli mer än skönt att fira julafton om några dagar. Och snön ska ligga kvar, så det så! Jag bjuder på en utsikt från vår balkong som jag fotade igår, ljuvligt fint när morgonsolen börjar synas:


Liten lucia

Snabbt inlägg med liten luciarapport. Vincent var helt förtjust över luciafirandet, men rätt stum av förundran under själva sjungandet (vad duktiga alla dagisbarnen var!). När föräldrakamerorna började blixtra så skrattade han däremot, det var tydligen höjdpunkten. Och sjöng gjorde han, bara inte just under lussandet. Och han gillar helt klart lucianattlinnet (arvegods från min barndom) och glittret "gitt" säger han: "gitt håjet!" =glitter i håret. Kl 07.15 i morse hade jag, Vincent och mormor släpat oss upp för att se alla de dundersöta barnen på dagis (stackars Pieterpappsen jobbade). Så nu är första lussefirandet avklarat.

Jag fotade inte så mycket på dagis för jag ville uppleva mest. Det är så lätt att kameran hamnar i första hand hela tiden, och det är inge kul. Så det blev fotosession nu på kvällen för att fånga Vincent i sin outfit. Han var bara glad att få dra på sig luciakläderna igen "lucialucia!!!" ropar han glatt emelllanåt. Det var förresten det första han sa när vi alla vaknade igår morse, på självaste lucia alltså: "Lucia!" helt nyvaket med nappen i munnen. Gulle som påminner oss om vilken dag det är.

Nog med svammel, här kommer en dagisluciabild
(Vincent i knät på en fröken långt åt höger på kortet)
och två på min lilla tärngosse som sjönger vackert:


Lussegäspar från mig!
/Emma

juliga dagar


Dags för veckans uppdatering, och det får börjas med en hel vecka tillbaka...

Förra helgens Sagabarnvaktning såg ut så här, Sint Nicolaas-sånger och sätta skon på kvällen, paket och pepernoten på morgonen, och så julmarknad vid gruvan:



Kul (och väldans livat) att vara tvåbarnsfamilj för ett ögonblick, och att kunna hjälpa Jos med lite egentid. Mycket välbehövligt för alla mammor och pappor tror jag.

Här är min lille spellevink och musikälskare till son i sin nya snygga byxdress (som jag shoppade på Villervalla när vi var i Göteborg, och som Vimse fick i Sinterklaas-present):



Igår lördag bakade vi pepparkakor - jag, Vincent, Annette och mobbo Emanuel som kommit till stan och stannar över jul, med en liten tur hemåt huvudstaden för jobbintervju. Och på kvällen var vi hos Tobbe och Lena på lussefika med bakpyssel och julmys. Då hade även Nina dykt upp (till Ninas och Vincents lycka). På nattbilden traskar Vincent mellan morbror och moster mot lussemyset:


Och idag på självaste luciadagen var vi med alla far- och morföräldrar på trevliga Gamla Staberg och åt gott julbord. En favorit i repris från förra året, och den här gången kunde Vincent njuta av maten och dessutom leka med trätåg och annat barnvänligt på det lilla podiet i mitten. Som grädde på moset var det riktigt fint vinterväder idag, alldeles frostigt och några minusgrader ute.


Och imorgon är det luciafirande på dagis. Tänk vad jag har sett fram emot det här i flera år, en bra bit innan Vincent var påtänkt. ÄNTLIGEN LUCIA!!! Hihi... Det kommer bli supergulligt, och kameran åker såklart med. Fast jag tänker i första hand njuta live.

God natt! Det blir en tiiidig morgon imorgon.
/Emma

En blivande storebror...

Här ser ni en liten tomtekille som matar sin tomte-Lisebergskanin med pepparkakor och övar på att bli en fantastisk storebror i början av juni 2010...



Ja, familjen växer alltså. Vincent ska bli storebror och jag och Pieter tvåbarnsföräldrar. Vi ser fram emot det väldigt mycket, med lite skräckblandad förtjusning tror jag. Än så länge segar sig tiden fram, men jag är ändå inne i fjärde månaden och det är dags att avslöja för hela världen. Många av er vet redan, men det är svårt att nå alla på annat sätt än ryktesvägen. ...och så på bloggen och Facebook så klart.

Idag har jag varit på glukosbelastning på MVC. Det görs för att upptäcka graviditetsdiabetes i tid, och går tillväga på det här mindre behagliga sättet: Jag har varken ätit eller druckit sedan 20.00 igår kväll. Kl 07.45 var jag på MVC och blev först stucken i fingret, för att sedan få hälla i mig två dryga glas koncentrerad sockerlösning (med lite citron för smakens skull). Sedan satt jag i väntrummet i två timmar, stilla, och sedan stick i fingret och blodprov igen. Fina värden! Förra graviditeten fick jag göra samma sak två gånger, och det väntar ytterligare ett test längre fram även den här gången. Sällan är en macka och lite grapejuice så gott som efter ett halvt dygns fastande och två timmars sockerchock.

Nu back to work!
/Emma




Lite vinter & ny vagn

Jag måste bara dela med mig av Vincents favvogrej just nu, duplohuset han fick i Sint Nicolaas-present! Han har mer duplo också så nu kommer det bli höga torn byggda framöver. Vinnie gillar att ställa gubbarna högt "oooj höööt!" och böja dem så att de kikar neråt. Och så gillar han att låta gubbar och djur gå ut och in genom fönster och dörrar. Och ibland ramlar de ner: "Bubben amma nee!"



Och så lite snö! Äntligen har vi fått några vinterdagar i Falun. Typiskt nog kom pudersnön, minusgraderna och den strålande solen samma dag som jag började jobba igen efter fem dagars ledigt. I två dagar var det strålande sol, och idag var det mulet men fortfarande minusgrader och vackert. Lagom tills jag blir ledig igen har de lovat plusgrader, suck. Jag tog i alla fall med mig kameran till jobbet idag för att lyckas föreviga lite. Jag jobbar nämligen från mörker till mörker, så hemma kan man inte fota vinter för tillfället. Åh, hoppas verkligen det blir riktig vinter innan jul...

Jag fick ett trevligt telefonsamtal idag. Vi köpte en sulkyvagn i våras/början av sommaren som vi var ute och flög med, och som i samband med det tappade sufletten. Utan suflett passar inte regnskyddet och det går inte att skydda mot sol. Alltså var jag in på Babyproffsen (där vi köpt vagnen) i slutet av sommaren för att om möjligt beställa en ny suflett. Sedan dess har de på affären förgäves försökt få kontakt med återförsäljaren och få honom att skicka en ny suflett. Han har hört av sig och svarat ibland men ingenting har hänt. Förrän idag. Det hade anlänt en helt ny vagn åt oss, och vi kunde hämta upp den, helt gratis! Klart plåster på såren. Vincent hjälpte till att packa upp vagnen, och sedan lekte både han och Aries lyckligt med den avlånga kartongen som blev en smal men djup koja. Två kartongälskare är vad vi har här hemma, tokstollar!



Vincent var rätt trött idag på kvällen efter tre långa dagar på dagis (och imorgon blir det ytterligare en), så han fick efter ett gråtanfall vad han bad om: Nappen och Koko krokodil. När Vincent vill ha något så säger han t ex "mappen" och "mmm" eller "aaaa" samtidigt som han nickar, urgulligt och svårt att motstå. I alla fall, Vincent la sig till rätta framför julkalendern på tv:n. Man undrar lite om han verkligen ser något när han befinner sig bara några decimeter från tv-skärmen.

Jo och så damp det ner ett vykort idag, med ett flygplan på! Från mormor och morfars mellanlandning i London på väg mot Philadelphia. Vincent gillar flygplan, men han har nog lite blandade känslor inför att mommo och moffa är ute och flyger. Kortet blev han i alla fall mycket glad för!

Imorgon ska jag till Mora på jobbfest med julbord och hockey, det blir nog riktigt trevligt spår jag.

Godnatt!
/Emma