Vardag idag

Jag kände för att lägga upp lite kort från idag, t ex på det fina babygymet. Jag köpte det redan innan jul - samtidigt som jag beställde julklappar åt Vincent - från ABC leksaker (abcleksaker.se) och det låg inpackat i sitt paket ända fram till för ett par veckor sedan. Jag ville inte att Vincent skulle ha sönder det redan innan bebisen kommit. Plockade äntligen upp det och vad händer? Efter en dag har ena benet gått av. Går inte att laga. Tårar. Jag mejlade företaget och berättade, och fick till svar att det inte ska hända och att de skulle skicka ett nytt. Ibland blir man så glad som konsument. Ofta blir man illa bemött, men uppenbarligen förekommer det "god kundvård" på sina håll. Så: Reklamreklam! Shoppa loss på ABCleksaker! Massor av bra grejer och schysst bemötande. =)

Jag tycker verkligen att det är kanonfint. Claudia ligger inte så mycket i det än, men hon blir allt mer intresserad av att kolla på saker, och armarna viftar ordentligt nu. Ska bli så kul att se när hon börjar försöka vifta till prylar och få allt större kontroll över sin kropp. De vakna ögonen har hon redan, och har haft sedan hon föddes. Sötaste:

Den översta klänningen har hon fått av forumkompisen Caroline (som har sonen Noah) och den undre bodyn från Pieters faster Marina med familj (om jag nu minns rätt, inne i amningsdimman som jag är - alltid bra att skylla på).

Tänkte visa upp ett par mindre och mer vanliga vardagssituationer hemma hos oss också (alla inträffade idag):


Just nu sitter jag i soffan som vanligt, vid datorn som vanligt, tittar på Sopranos som vanligt, dricker kaffe som vanligt, och Pieter står och vaggar Claudia... som vanligt. Våra kvällar efter att Vincent somnat är rätt lika varandra. Hoppas jag hinner sova lite i natt. Imorgon går Pieter till jobbet tiiidigt igen.



På grönbete vid havet

Nu har vi varit en vecka i sommarstugan i Överby (strax söder om Strömstad). Härligt! Jag behöver lite hav varje sommar. På vägen sov vi ett par nätter i Göteborg hos gammalmormor. Jag ska lägga upp lite kort här snart och berätta om våra äventyr (nåja det kanske var att ta i). Tills vidare (tills jag hittar tiden mellan amningspass och blöjbyten) så kommer ett par kort på mina fina barn från veckan.

Imorgon är det dags för vägning och mätning på BVC igen, för Claudia alltså. Vincent får vänta lite till. Senast han var dit var vid 1,5 år och nästa gång är vid 2,5 år. Lååångt emellan. Tur man har en liten skrutt så man får hänga lite oftare på BVC igen, haha. Det blir lite mindre kul imorgon dock, för det är dags för läkarbesök och första vaccinationen. Stackars liten, men tur att det går fort över.

Måste bara rapportera om dagens stora händelse också, cruising i stan! Jag tog med barnen upp till gruvan på eftermiddagen och spanade in en massa fina bilar, och på kvällen gick jag och Vincent själva en sväng på stan för att se dem köra runt. Lycklig bilälskande son kan ni tro!


Nu sovdags!




En dag på Tomteland

I tisdags gjorde vi en heldagsutflykt runt Siljan tillsammans med Marilou och Jan-Dirk (oma och opa alltså). Större delen av dagen spenderade vi på Tomteland. Riktigt trevligt var det, och trots den regniga väderprognosen fick vi kanonväder förutom lite stänk precis när vi kom fram.

Under dagen får man följa ett skådespel i återkommande akter. Vi satt med på introduktionspjäsen, men struntade i de flesta av de andra. Kul att höra vad historien gick ut på, men eftersom Vincent är lite för liten för att hänga med så strosade vi mest runt själva. Kollade in trollens hus, kikade in hos tomten och tittade till postkontoret där det hängde girlanger av nappar i taket och en hylla var full av brev från barn i olika länder. Vincent var förtjust i butiken också, där hittade han massor av fina bilar. Och så red han på en häst för första gången. Jag höll honom i handen, men riktigt duktig var han. Han kallade den vita hästen för Lilla Gubben, sig själv för Pippi Långstrump och så nynnade han på Pippis sommarvisa nästan hela vägen runt.

Vincent satt en lång stund i tomtens knä. Han tyckte det var lite nervöst men rätt roligt också, och pratade en hel massa med tomten. Pekade på allt möjligt runt omkring sig och sa "där är en nalle... där är nappar... där är en häst... där är häxan..." Typiskt Vincent-beteende för tillfället när han är lite smånervös. Om han är snäppet blygare så blir han istället knäpptyst.

På hemväg från Tomteland stannade vi till i Nusnäs och kollade in dalahästtillverkningen och åt glass. När vi klivit innanför dörrarna kom en ordentlig regnskur. Tur man har med vädret ibland.

En riktigt trevlig dag! Claudia sov sig igenom större delen av den. Hon verkar gilla att vara ute på äventyr - då sover hon som bäst.



Sagas kalas

För en vecka sedan fyllde Saga fyra år, och i lördags var det kalas. Vi tog med oss barbietårtan och ett par inslagna presenter (barbien var ju iofs inslagen i sin tårta) och sjöng och fikade och firade, hipp hipp hurra!


Vincent tyckte att Sagas jämngamle kompis William var lite i busigaste laget. lustigt hur vår vilding blir helt lugn och snäll när det dyker upp en äldre vilding. Men efter några kakor och lite barnfilm värmde han upp. Vi vinkade hejdå till Saga när hon var ute och provsparkade på sin nya vitrosa sparkcykel.



Avtryck och Barba Skön

Här är ett av mina projekt (som jag lyckats få till, de flesta stannar i tanken eller låter vänta på sig), Claudias hand- och fotavtryck, och Vincents hand. Claudia var en månad när jag gjorde dessa. De ska få kanterna lite nerfilade och sedan limmas in i ramar som först måste målas, så lite pyssel återstår. Tills jag får dem klara så ligger de och tar upp bänkyta som vi inte har.


Fotade mina Barba Skön-matchande barn igår, i vår fotostudio - dvs balkongen. När ljuset är lite halvdåligt inne så tar man med sig fotoobjekten ut på balkongen för att få hjälp av dagsljuset. Visst är de söta, barnen!

Det gäller att vara helmed så att man kan fånga upp Claudia så fort Vincent tröttnat. Han vill hålla i henne oftaofta ("Vill haaa henne!") och de får han oftast också, om det inte är mitt under amning.

Nu ska vi strax iväg för att fira Sagas 4-årsdag! Jag har gjort en barbiedocktårta som ni får se bilder på här efter kalaset. Bäst att fota den nu innan vi ska dra.



Fotoredigering - testar RAW och HDR

När man fotar (med en bra kamera) kan man välja att fota i RAW-format. Det är ett format som behåller all information vilket betyder att möjligheterna till redigering i efterhand blir väldigt mycket större. Jag har inte tagit mig för att testa RAW-redigering tidigare, men tänkt att det nog är dags snart. Och nu har jag lyckats klämma in lite tid och engagemang för det! Förutom att man kan redigera bilderna mycket bättre så ger RAW även möjlighet till att göra HDR-bilder. Det gör man i speciella program (jag har just nu en testversion av Photomatix som lägger in vattenstämplar i bilderna - det kommer ni se snart), och innebär att man lägger ihop fotografier med olika exponering. Jag har bara testat väldigt snabb nu, men ska leta riktigt bra objekt framöver så att jag kan få till lite häftigare HDR-bilder. Jättekul är det att hålla på, önskar bara jag hade mer tid och ork. Här kommer mina första tester, den översta är HDR och den undre bara lite extra redigerad RAW...

Korten är från igår när vi var till Stångtjärn tillsammans med oma. De två och Pieter badade medan jag och Claudia som vanligt satt i skuggan och tittade på. Nog längtar man efter att få bada när dagarna är så varma, men jag får längta lite till.





Söndag i Lunån

Söndag var ännu en olidligt varm dag. Vi lyckades, trots härdsmältan i huvudet (man kan inte riktigt tänka när det är så varmt) att ta oss iväg på en väldigt trevlig utflykt. Fick tips från mina föräldrars grannar (via min mamma) om Stora Lunåns gårdsmejeri (här är deras hemsida) - en liten bondgård med minimejeri och café en bit utanför Falun. Ett rätt perfekt utflyktsmål tillsammans med en tvååring. Vincent var fascinerad av kossorna (som var inne från hagen för mjölkning så vi hade tur och fick se dem på nära håll), traktorn, fyrhjulingen som bonden körde runt på, de två gätterna som man fick klappa, minigrisen (allt annat än liten) som gick fritt på gårdsplanen, hönorna och påfågeln. Och fikat slank ner det med, smörgås, våffla och glass på ägg och mjölk från gården.


Claudia sov sig igenom hela utflykten, skönt nog. Än så länge är hon sällan nöjd när hon är vaken, hoppas det ändras snart. Hon kan ju vara riktigt charmig när hon väl visar den sidan. Vi har precis börjat få lite små leenden ifrån henne. Jag fick det första natten till hennes 1-månadsdag. Hon är svårcharmad, men nog visar hon upp ett ljuvligt leende åtminstonde någon gång om dagen. Underbart!

Måste dela med mig av lite Vincentcharm också. Igår kväll var Vincent naken en stund i väntan på ny blöja och pyamas. Han satt i fåtöljen och sa konstaterande "En naken som sitter!" Sedan gick han iväg mot sitt rum samtidigt som han sa "En naken som går!" När han kom tillbaka en liten stund senare glittrade ögonen busigt och vi fick höra "En naken som har kissat på tältet!" Och mycket riktigt hittade jag en pöl inne i leksakstältet på hans rum... Han bjuder allt på en hel del skratt, busungen!

Tidigare idag fick jag höra den här söta konversationen:
Vincent: "Mår du bra pappa?"
Pieter: "Ja! Mår du bra?"
Vincent: "Ja jag mår bra, fast jag är lite glad!"




Lördag i Kålgårn

När man inte har bil så fungerar Kålgårn alldeles utmärkt som en oas mitt i stan. Det var alldeles för varm i helgen, och vi var bara tvugna att dra oss iväg för att bada. Alltså promenerade vi till Kålgårn vid Östanfors. Nu kan ju jag inte bada eftersom det bara var en månad sedan förlossningen, men grabbarna fick i alla fall lite svalka. Jag och Claudia satte oss istället i skuggan och njöt av att det fläktade lite. Efter en stund dök vår dejt upp - Josefin och Saga. De är ena riktiga sälar i vattnet. Om Vincent är en badkruka (när det kommer till utebad) så är Saga långt därifrån. Härligt att se!

Vi hade fika med oss - te och mackor. Och Josefin bidrog med melon och kakor. Sedan var vi bara tvugna att gå och spana in den lilla tillfälliga kiosken på gräsplätten brevid. Jag blev såld på mysfaktorn (paj med vaniljsås, caffe latte och kulglass på stranden, wow!) och barnen fick köpa varsin Piggelin, och betala själva. Vilken stor son man har (ibland)...

De är ena riktiga härmapor de här två, härmar allt den andre gör eller säger. Fast oftast är det väl Saga som är förebilden och Vincent som visar idoldyrkan. Tänk om två år, då är Vincent lika stor som Saga är nu, och Claudia lika stor som Vincent är nu. Och Sagan då, ska börja skolan! Stort!

Claudia sov i vagnen omväxlandes med att vara rätt gnällig och tjorvig. Inte så konstigt i den värmen. Hon fick på sig den allra svalaste dressen (fått av mormor Annette) och så blev det lite amning på stranden för att fylla på vätskeförrådet hos lilltjejen.


När vi kom hem till vår varma lägenhet käkade vi tacos tillsammans, och barnen fick dra runt nästan utan kläder för att få lite svalka. Både Saga och Vincent är förtjusta i lilla Claido (som Saga säger) och behövde inte be två gånger för att få ha henne i knät. Inte när de är så här söta! =)

Nu vill jag ha lite svalare luft tack, kan man få önska sig det? Okej för att det är mysigt med varma sommarkvällar, men 30 grader i skuggan på dagen är då inte jag byggd för i alla fall. Speciellt inte när jag inte får bada. Och så vill jag gärna ha den där trädgården jag tjatar om, den skulle hjälpa.



Shoppat åt mina nappbarn

Jag ska fixa lite bilder från helgen, men de är rätt många att gå igenom och greja med så det kanske får vänta till kvällen. Här kommer i alla fall lite kläder som jag shoppade i förra veckan hos den lilla mysiga barnklädesaffären Spillevinken. Den är nyöppnad, ligger högst upp i Elsborg i Falun och säljer bara massa fina märkesbarnkläder. Man blir lite smått lycklig, och får verkligen passa plånboken så man inte blir ruinerad (det är alldeles för roligt att köpa kläder till sina barn). De har dessutom en liten lekborg på insidan och lekplats utanför för att även göra medföljande barn lyckliga.

Kläderna är i lite varierande storlek så de kommer dyka upp på Vincent och Claudia framöver allt eftersom de växer i dem! Kolla in Spillevinkens hemsida här: www.spillevinken.se De finns på facebook också, och brukar ha auktioner där ibland. Farligt lätt att shoppa lite billigare än annars: Spillevinken på Facebook

Här kommer mina små nappbarn också, Claudia i en pyamas som var bland de första plagg jag köpte åt henne när jag var gravid, och Vincent redo att gå och lägga sig med favoritelefanten (som han fått av gammalmormor) och en bok (just denna är "Vem är borta?" av Stina Wirsén, fått av min kompis Lisa) i högsta hugg.



På återseende!




Vincent på balkongen - det rör på sig!

Jag tänkte testa att lägga upp ett videoklipp. Har tänkt det länge men inte riktigt tagit tag i det eftersom det är en sådan stor grej att fixa över film hela vägen från filmkameran in i datorn - klippa - lägga upp på youtube och lista ut hur man får in det i bloggen. Men nu har jag tagit en liten genväg och filmat med mobilen. Kvalitén blir dålig men det får man väl ta.




Till gammalmormor: Om det hackar mycket (blir pauser i filmen hela tiden) så klicka på play (pilen) tills det kommer rörlig bild, och klicka sedan direkt på paus (två streck brevid varandra). Då pausas filmen en stund medan den laddas upp. Om du väntar ett litet tag och sedan klickar på play-pilen igen så ska det gå bättre att titta. För mig hackar det alltid, men vi har så långsam uppkoppling. Har man snabbare bredband så går det bättre att titta. Jag vet inte om du får något ljud heller?

Här kommer en film till, Vincent som sitter vid datorn och grejar lite. Båda filmerna är från igår, 2:a juli. Jag försöker få med så man hör honom prata, men det är alltid knepigt när man väl filmar. Då babblar han inte på som vanligt utan håller igen lite. Jag får fortsätta filma så fastnar ju en del i alla fal.



Ni får gärna rapportera om hur det går att kolla på filmerna, så kan jag försöka lägga upp fler framöver!

/Emma