Fredstårtan, Sagan och lockarna som föll

Jag är inte helt snabb med att uppdatera här på bloggen, men det har sin förklaring i mitt jobb. Jag sitter vid en dator dagarna i ända och har inte riktigt ork att sätta mig igen när jag kommer hem. Men en uppdatering på helgen ser jag till att hinna med, och kanske någon mer däremellan. Fast så blir det oftast inlägg modell längre för att kompensera. =)

I veckan som gått har jag dessutom bakat tårta om kvällarna. Beställningen var en lite mindre tårta på temat "fred och feminism" åt en vän till mina föräldrar. Fyllningen bestod av ett lager hallonmousse och ett lager vit chokladmousse, och resultatet blev så här:



Vincent blev ledsen när han inte fick smaka på tårtan, och när han dessutom inte fick äta upp sockerdjuren som han fick tag på. Stackars gottegris. Receptet på hallonmoussen finns i ett tidigare inlägg (jag har inte lärt mig hur man länkar tillbaka än), men den vita chokladmoussen kommer här, mycket enkel och riktigt god:


Vit chokladmousse

300g vit choklad
3 dl vispgrädde
3 dl kesella 10%

Smält chokladen, vispa grädden och blanda. Låt stå i kylskåp ett tag. Klart!


Torsdag kväll var sista gången på min fotokurs. Det var vit bakgrund och high key-foto som gällde. Och vi lekte runt och testade en massa olika grejer. Roligt! Och nu känns det som att tre gånger var lite väl kort. Men det är väl bara att försöka få lite tid att leka själv.



I fredags var Josefin och Saga här och det blev lek och bad, pizza, godis och tv (lite Idol + Skavlan som sig bör en fredagskväll). Trevligt och mysigt! Och barnen uppskattar varandra även om det fortfarande märks tydligt att Saga är den äldre. Hon kan ta för sig lite mer medan Vincent omväxlande härmar och omväxlande tjurar för att Saga har en viss leksak och inte han. Saga hade med sig sin hemska spökmask (som Vincent inte alls tyckte var rolig), och hon sjung med inlevelse i mikrofonen. Vad hon sjöng var lite svårtolkat, men nu finns det på band (dvs på datorn). I badkaret lekte barnen mest åt varsit håll, när de inte var upptagna med att hälla vatten på varandra.



Och igår var det dags för Vincents stripiga lockar att ryka. Andra klippningen någonsin (första var strax efter ettårsdagen) och den här gången gick det inte alls så lätt. Vincent hade separationsångest från sitt hår och ville inte alls bli av med det, men med gemensamma krafter + muta i form av ostbågar + Nijntje (Miffy fast på orginalspråket holländska) i dvd:n så gick det till slut. Frisyren blev inte så planerad, men det mesta åkte av iaf. Skönt, den där luggen var lite väl lång. Nu kan det växa i lugn och ro ett tag till.


Nu ska vi cykla iväg för att äta middag hos oma och opa (farmor och farfar alltså).

På återseende!
/Emma

Lekparksbesök och lite ledigt

Jag och Vincent har just suttit med när Passion Play repade och skrev en ny låt. Vincent vägrade somna, så han fick vara uppe (tyckte det var mysigt med musiken, dansade lite och lekte lite) och är fortfarande vaken. Han som brukar vara så duktig på att somna precis kl åtta, och nu närmar den sig tio. Antagligen är det en kombination av folk i lägenheten, att han sov för länge på dagen (över tre timmar) och att han fått en ny säng. Eller ny och ny, vi har tagit bort sidan på hans spjälsäng. Förra natten sov han hur bra som helst, och idag vid middagsvilan gick han och la sig helt själv, klättrade i och somnade. Men ikväll är det lite värre. Känns ändå kanon att han kan klättra i och ur själv nu, för han har varit på väg över redan i många månader och från en rätt mycket högre höjd.



Jag har varit ledig i fyra dagar och hunnit med lite av varje. Bl a var jag, Vincent och Annette till vernissage med föreläsningar på Magasinet, kallat EternalReturn. Vi snappade inte upp så mycket av pratet, men det var lite intressant ändå med unga kreativa människor från Falun som lyckats göra företag av sin kreativitet ute i världen. Gott tilltugg dessutom. Och fin konst och mysig atmosfär! Magasinet är toppen, måste se till att gå på lite fler evenemang där.

Igår var Pieter också ledig och vi såg till att få lite frisk luft genom att promenera till den uppdaterade lekplatsen i Elsborg (ett av Faluns tre bevarade gamla trähusområden). Hästklätterställningen var Vincent lite för liten för, men ville ändå upp i den.


Vi passerade Egnellska huset på väg till lekparken. Jag passerar det huset varje dag när jag cyklar till jobbet, men har aldrig med mig kameran då. För er som inte bor i Falun så är Egnellska huset ett gammalt fint stenhus, eller snarare var. För något år sedan (eller är det mer? Tiden går så fort.) brann huset ner helt med bara fasaden stående. Byggnadsställningar ställdes upp för att restaurera, sedan brann det igen. Helt ofattbart. Nu står byggnaden där och är vacker och sorlig på samma gång. En av planerna är att göra parkeringshus men behålla fasaden. Kanske lika bra, för att bygga upp det nu går antagligen inte.


Nu kom Pieter tillbaka med en gråtande Vincent, fjärde läggningsförsöket gick visst inte så bra det heller. Vimse får nog somna hos oss ikväll, för nu ska jag borsta tänderna och hoppa i säng. Tidig dag imorgon med cykel upp för backen till dagis och sedan till jobbet.

Godkväll!
/Emma (med Vincent och Koko i knät)

PS: Måste bara säga ett stort grattis till min arbetskamrat Sofia som fick en liten dotter i morse!

PS2: I morse var Vincent och badade med Lasse igen, de tycker verkligen om det båda två. Vincent både går och kommer hem som en liten solstråle. Här kommer en avslutande bild från igår när Vincent släpade ut Koko ur sängen och gosade en stund:


Stel som bara den

Det har varit lite dåligt med uppdatering här senaste veckan, men jag har jobbjobbjobbat. Sitter hopkurad vid datorn hela dagarna och blir stel i nacke och axlar. Inte hinner jag träna heller, det märks. När jag är igång och tränar så klarar jag jobbet mycket bättre.

I morse vaknade Vincent redan vid fyra och ville upp, men han kunde tänka sig att sova hos oss i 1,5 timme vilket iofs var lite mysigt, trots att vi har en för liten säng och blir lite lagom ihopklämda. Kl sex börjar I drömmarnas trädgård, ett barnprogram som Vincent gillar och gärna myser lite i soffan till innan det blir full rulle. Krokodilen "Koko" ska alltid med upp ur sängen, och gärna "Vovven" och "Ernie" också.



Efter en fyra dagar lång arbetsvecka (varav en 12-timmarsdag och en 10-timmarsdag, resten vanliga 8) är jag rätt slut och både kroppen och huvudet. Äntligen får jag ledigt i fyra dagar. Arbetsveckan avslutades nu på kvällen med andra gången av studiofotokursen. Samtidigt repade Pieter med Red Light Shades så oma Marilou var barnvakt och nattade busungen. På kursen idag fotade vi med riktat ljus (& grå bakgrund), det var kul. Jag kunde inte testa alla varianterna eftersom vi såklart får turas om att sitta modell. Nästa gång blir det vitt vitt vitt.


Jag ska nog gå med i Falu fotoklubb. Kostar 200:- och man kan låna studion och lyssna på föreläsningar mm. Klart värt! Inte lika ruinerande som att köpa alla studiofotoprylar jag blir sugen på nu, då är det tusenlappar det handlar om, och rätt många dessutom... Det blir ju julkortsfotografering snart, och guld att ha en studio att piffa i. Fast jag har inga idéer än så vi får se, ute är ju också fint.

Nej nu ska jag verkligen sova, kommer slockna så fort jag lägger huvudet på kudden och det ska bli sååå skönt!

Godnatt!
/Emma

Linnéabesök och Vincent 1,5

Igår hälsade Therese och Linnéa på en stund. De två småbusarna stojade runt och hade det riktigt roligt, så kul att se hur de börjar uppskatta varandra nu. Det var så kasst ljus inne igår så jag fick inga bra bilder, bara en på söta Linnéa när hon kikar ner i backen. (Vincent-bilden är från idag när det var lite ljusare.) Nästa gång ska vi ta en ute-session, så det så! Middagen var livad. Nean åt så bra så, men Vince protesterade för det vilda. Äta är inte riktigt hans grej, om det inte gäller kakor eller välling såklart.



Idag fyller Vincent 1,5 år! Grattis älskade unge!!! Vi bjöd våra föräldrar (minus Marilou som är på resa) på fika (te och muffins) och så blev det lite paket också. Vincent blev såklart glad för alltihop och vi har lekt och stojat nu på kvällen! Och visst får man väl fira 1,5-årsdagen, men det kanske var sista firandet som inte infaller på helår. Om vi inte känner att vi måste fira nästa år är klart, Vince blir nämligen 2,5 på det fina datumet 101010. Jag gillar morfars grattiskort här nedan, anpassat för icke läskunniga. =)



Vi har också hunnit med att vara ute i det ljuvliga höstvädret, kallt med strålande sol. Två svängar till Läroverksparken som ligger i kvarteret brevid, och Vincent har sprungit runt som en lycklig liten tok. Idag var han höstmysklädd i min gamla kofta och en mössa som Saga haft. Och rosor på kinderna som sig bör. Hoppas det blir många fler fina höstdagar den närmsta tiden, då ska vi verkligen försöka ta tillvara på dem.



Jag tänkte förresten bjuda på muffinsreceptet också. Mums:



Kanel- äppel- & kokosmuffins
ca 8 stora

2 ägg
2 dl socker
80 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kanel
3 msk kokos
1,5 dl mjölk
1 rivet äpple

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda samman mjöl, bakpulver, kanel och kokos. Blanda det rivna äpplet med mjölken. Häll i äppelmjölken och de torra ingredienserna i smeten och rör till en jämn smet. Rör i det smälta smöret. Häll i muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 min.


Nu är det som vanligt läggdags. Såg nyss Sverige förlora i VM-kvalet mot Danmark, skit också. Jag gillar fotbolls-VM men det är allt bra trist utan Sverige. Blir till att heja på Holland helt enkelt.

Godnatt!
/Emma

Fotoparad en ledig dag

Idag har jag varit ledig och umgåtts med Vincent hela dagen. Det var välbehövligt att fylla på Vincentdepån efter tre långa jobbdagar på raken. Innan middagen hämtade Vincents mormor upp honom för att spendera kvällen och natten där, och sedan förmiddagen imorgon med morfar på badet. Ikväll har jag varit på fotokurs (första tillfället på studiofotokursen!) medan Pieter först firat Linneas födelsedag och sedan repat med bandet. En innehållsrik dag som inte går att beskriva i så många ord, därför kommer här en hel radda foton istället. Det börjar med ett kort på Vincent från igår kväll, han är så mysig på kvällen när han blir trött, leker allt lugnare och gnuggar sig i ögonen. Infällt är ett kort taget i morse med samma kamerainställningar som igår kväll, bara för att visa hur olika det blir med samma inställngar i olika ljus.



Vincent vill pussa och krama på Aries (vår bengalkatt) mest hela tiden. Hon är mindre förtjust, även om pussar godtas mer än kramar. Något av det värsta enligt henne är nog när han vill sova på henne. Klart det verkar helmysigt för en liten kille, mindre mysigt för den tillplattade katten. Då är det bättre att mysa med ett gosedjur. På mittenkorten är Vincent riktigt missnöjd. Det kommer sådana stunder varje dag, ofta för att han är trött eller hungrig eller för att det är något han inte får, men även utan anledning. Då vill han ingenting, går runt och iväg och säger "nää, inte, inteaa, nääe" och inflikar här och där ett "paa! paaapp!" alltså napp. Nappen är tydligen lösningen på all världens bekymmer. Tur att det finns något som är så universalt!



Vincent gillar vår gård. Den är uppdelad i två halvor och på vår halva finns två hundar på fjädring som gungar + en sandlåda. På andra sidan finns en trevlig rutschkana. Vincent säger "gunga" och "åka". När vi lämnar rutschkanan säger han "ejdå åka!" Han har börjat hänga i saker och gunga, tokstollen, som i ribban ovanför rutschkanan på bilden här nedanför. Stark och gullig på samma gång. =))



Här kommer några testbilder från studiokursen. Vet inte hur glada mina kurskamrater blir för att hamna på nääätet, men det får de tåla. =) Vi var sex stycken plus läraren, en trevlig liten grupp där de andra verkar ha lite mer vana än vad jag har. Men det är bara kul, då kan jag lära mig av dem också.



Nu sova! Imorgon jobbar jag halvdag (jobbar extra pga våra "roliga" nya datorer), sedan hem för att avlösa Lasse/morfar. På eftermiddagen ska vi träffa Therese och Linnéa är planen.

Godnatt!
/Emma

Segt jobb och liten kille


AAAAaaarghhh...!!! Det tar ungefär hundra år att öppna en sida (med annonser till kommande Annonsbladet Dalarna) nu för tiden. Vad roligt det är med nya datorer och vad bra allting fungerar! Om någon har missat det så är jag ett big fan of irony. Jag sitter på jobbet. I vanliga fall bloggar jag inte när jag jobbar, eftersom man liksom ska jobba när man jobbar. Men när det tar 13 minuter (Jonas har klockat) att öppna en sida så går man lite bananas. Nu ska jag sluta vara så jobbintern, behövde bara få ur mig lite frustration.

I pausen medan InDesign tänker (och tänker och tänker och tänker...) så kommer här lite nostalgi. Jag är så uppe i hur Vincent är precis just nu hela tiden att när jag ser bilder från när han var mindre så känner jag knappt igen honom, minns inte hur det var. Men det är så kul att se honom växa och utvecklas, och det blir bara roligare och roligare med honom. Han är verkligen en hel liten människa. Den mest fantastiska lilla person jag känner. Eftersom jag sitter på jobbet så har jag inga riktigt nya foton, men det får bli sommaren-08 vs sommaren-09:



På lördag fyller Vimse 1,5 år! Det blir lite lagom småfirande, fika med familjen och kanske något paket. Jag ska klura ut något gott fikabröd som är hyggligt barnanpassat så att alla kan mumsa på lika villkor. Det är svårt att komma bort från att käka godsaker när man inte vill att han ska äta så mycket sött. Lite får han såklart smaka, speciellt vid speciella tillfällen, men det bästa är om vi kan bli lite nyttigare hela familjen.

Nu har nästa sida släppt, back to work.
/Emma

R2D2 och akuten

Igår cyklade jag direkt från jobbet till mina föräldrar där middag stod på programmet. Annette hade hämtat Vincent på dagis (och efter lite telefonsupport lyckats spänna fast honom i bilstolen), och Lasse höll som bäst på att förbereda biffarna. Strax tog alla utom kocken bilen mot stationen för att möta Emanuel (min bror alltså) och Nina (fästmön - japp, det tänker jag kalla dig!). Vincent var väldigt fascinerad av tågen, han sprang runt med tindrande ögon och ropade "hej bubbe" åt diverse människor som passerade. Middagen var riktigt god, sedan cyklade vi hem i kylan.

Idag började tidigt. Pieter gick till jobbet medan jag och Vincent vaknade lite långsamt. Vid sjutiden var vi uppe och Annette dök upp för att vara Vincentlekkamrat medan jag dekorerade tårta (min andra R2D2-tårta någonsin). Ett tag senare kom också Emanuel och Nina. Medan Vincent sov hann vi dricka te och prata en massa, trevligt! Som vanligt dök två av våra favoritämnen upp, "namn" och "näsor". De kan man diskutera huuur mycket som helst utan att tröttna. Efter tårtleverans, omelettlunch och stadsshopping blev det middag på hämtad thaimat, som även Lasse (min pappa alltså) och Pieter hann hem till.

Efter middagen lyckades Vincent peta in ett finger i en fönsterlampa så att han fick en stöt. Han mådde bra men var såklart ledsen ett tag, och fick en liten blåsa på fingret. Sjukvårdsrådgivningen tyckte vi skulle åka in för säkerhets skull, så det blev en vända på akuten. Första gången jag var där någonsin! Vincent fick EKG mätt och mådde finfint, skönt! Och han tyckte det var riktigt spännande med ett litet sjukhusäventyr. Fick t o m se en ambulans genom ett fönster på rummet. Elektroderna (eller vad det är) fick följa med hem så att vi kunde dra loss dem i lugn och ro eftersom de satt så hårt.

Efter en fullmatad dag somnade Vincent bums runt halv tio. Nu ska jag och Pieter se en film innan vi går och lägger oss. Imorgon är det jag som får sovmorgon medan Vincent och resten av gänget åker och badar på Lugnet, jippie!

Godnatt & adjö
/Emma

Tårtan tar form

Jag är riktigt trött efter för lite sömn den här veckan, så nu tänkte jag lyckas ta mig i säng innan tio... vilket redan är kört. Men innan halv elva?! Jag satsar på det. Idag har datorbyte skett på jobbet så det blir spännande att se om någonting fungerar imorgon. Det var vemodigt att spela sista låten i iTunes (som blev You shook me all night long, AC/DC) och stänga av iMacen för sista gången. Fast hoppet lever om att vi får ta hem våra burkar, jag håller tummarna.

Efter jobbet blev det en sväng förbi Josefin och Saga där Pieter och Vincent befann sig. Barnen röjde runt och lyckades skapa rätt bra med kaos, men roligt hade de. Saga blev utklädd till riddare och gav Vincent en ordentlig puss innan vi tog oss hemåt för middag (Pieter lagade Chili con carne). Efter kaffet cyklade pappan iväg på rep med bandet (ny sångare ska testas idag) medan jag och Vincent lekte och förberedde oss för sonens läggdags. Blev en lång sagostund med både sagor och sånger. Mysigaste stunden på dagen, jag njuter varje kväll!

Nu har jag avslutat dagen med lite Idol (Tove var bäst!) och tårtfejande. Jag har format och fyllt den blivande R2D2-tårtan så nu står den väl inpackad och väntar på att bli klädd imorgon kväll, och utsmyckad lördag morgon. Imorgon kommer Emanuel och Nina till stan, och Annette är nyss återkommen från Sicilien, så det blir middag i Slätta. Kommer bli helmysigt!


Godnatt, kudden lockar!
/Emma