Villervallas vårjackor och fina matchningar

Färgglada fina Villervalla har släppt sin vårkollektion och nya plagg dyker upp efterhand just nu i deras webshop. Jag har fastnat för de härliga vårjackorna i canvastyg. Villervalla har riktigt fina enfärgade plagg att kombinera med allt mönstrat.

Nu testar jag en ny grej, att matcha ihop plagg från olika märkens nya kollektioner. Rooooliiiiigt! Och billigare för plånboken än att köpa hem och matcha ihop. Fast å andra sidan kanske man blir ännu mer shoppingsugen av det här, haha. Hur som helst, vad tycks om mina val?

Jag är riktigt förtjust i den gula Villervallajackan, undrar just om inte någon av mina småttingar behöver en sådan i vår...

Bada badrum!

Gissa vad vi gjorde i helgen?! Okej hundra procent klart är det inte, men tillräckligt. Invigningsbadning, tjohoo!!!


Lite finputs återstår - Byta duschslangen till en längre, skruva på handtagen på lådorna, köpa och sätta upp krokar, handdukshängare mm, och så skulle jag vilja att någon hantverkare tog bort takfärg från mosaiken och lite sånt finputs, men vi får väl se vad de tänker göra. Segproppar är vad de är, drygt att behöva ringa och tjata. Men nu är det så klart att vi liksom flyttat in i alla fall och det känns helt toppenbra. Och ja, toalettens avloppsrör är bytt så även om det inte ser jättefint ut så är det i alla fall stor skillnad. Det om läget i badrummet.

Nytt från Mini Rodini

Jag tror att många av er som läser bloggen tycker det här är urtråkigt, med barnkläder alltså. Men jag vet att en och annan uppskattar det, och framförallt tycker JAG att det är jättekul. Så ni (troliga majoritet) som gäspar får stå ut med mina barnklädesspaningar. Och vänta på nästa inlägg.

Svenska märket Mini Rodini har släppt sin senaste kollektion nu i dagarna. Fin fin fin! Kika in hos t ex Oii barnkläder (som alltid har fraktfritt) för att se alltihop. Ögongodis! 


Så här skriver Mini Rodini om sig själva:
"Mini Rodini startades 2006 av den svenska illustratören Cassandra Rhodin. Inspirerad av hennes farfars far – den legendariske cirkuskungen Brazil Jack – har hon skapat en ny typ av barnkläder, som låter barnen uttrycka sin kreativitet och sitt humör. Med hållbarhet och kvalité i fokus skapar Mini Rodini kläder som föräldrar vill klä sina barn i, och som barn älskar att ha på sig. Idag finns Mini Rodini representerade på över 200 platser över hela världen."

Min fina lokala lilla barnklädesbutik Spillevinken får också in delar av kollektionen (första gången de tar in Mini Rodini!) och de ska anlända vilken dag som helst. Då blir det nog dit för att känna och klämma lite live.

Provat på gymnastiken igen

För ett och ett halvt år sedan började vi på familjegymnastik i min gamla skolgympasal (läs om det här). Det kändes toppen för Vincent älskade att springa runt och att klättra, hoppa och hänga bland redskapen. Men så fort det kom till momenten tillsammans med de andra barnen och föräldrarna (leka olika djur och fordon, springa runt i ring osv) så totalvägrade han. Och jag insåg att det inte fungerade och vi hoppade av.

I lördags var det dags för ett nytt försök. Vincent har blivit så mycket mer framåt sedan sist, och jag vill hitta en aktivitet att göra tillsammans med honom - bara jag och min Vims - och där han dessutom får utlopp för sin energi. Och det började bra, men slutade precis som för 1,5 år sedan. Han klängde fast i mitt knä och vägrade delta efter att redskapsgympadelen var slut. Och när jag frågade honom så sa han att han inte ville gå på gympa några fler gånger. Så jag gissar att det inte blir något mer för oss. Attans.


Jag önskar att det gick att gå till en gymnastikhall och bara vara där bland redskapen utan att behöva vara med i någon grupp. Kanska samla ihop lite vänner med barn och leka i ett par timmar bland ringar och barrar och bommar och plintar och mattor och ribbstolar. Det önskar jag.

Me&I-visning här hemma

Ja nej jag fotade ingenting ikväll. Hade alldeles för fullt upp med att titta på fina kläder och samtidigt se till så att smörgåsbordet stod redo för gästerna. Och ha trevligt med vänner och våra mammor. Tack för att ni kom allihop! GI-brödet var smarrigt och vår nya kaffebryggare (fiiiiin!) skötte sig. Det här är vad som kommer hem till oss snart: 

Resten av dagen fram tills visningen har jag städat, sorterat, bakat och städat och sorterat lite mer. Skönt att få ordning på en massa saker som stört länge här hemma. Fast samtidigt missade jag den kanonfina vinterdagen. Och träffade inte barnen så där jättemycket. Men hemmet måste ju få sitt också så det var välbehövligt. Nu önskar jag att helgen kunde pågå i några dagar till, men det blir bums till jobbet imorgon igen. Och bums i säng nu för mig.

Resultat vecka fyra

Nej jag är inte nöjd. Den här veckan har jag kunnat träna som jag ska men ändå visar vågen samma siffra som de senaste veckorna fyllda av rygg- och halsont. Bara några hekton minus, inte riktigt bra. Men det är ju ändå minus och inte plus så jag får väl tycka att det är ok ändå.



Min första veckas fina siffra gör ju att de här efterföljande veckorna inte ser allt för dåliga ut i sammandraget, men för att hamna på min målvikt måste jag gå ner i snitt 0,7 kg i veckan. Och inte leva på gamla meriter. Time to shape it up!

Alexanders dop

Idag har vi firat lilla sötnosen Alexanders dopdag. Fint! Och trevligt med god mat på mysiga Skyttepaviljongen efteråt. 


Egentligen håller jag på med någon typ av storstädning av nedervåningen här hemma (inte med att blogga alltså, hrm). Fast nu är jag nere på detaljnivå och organiserar min present & paketlåda. Bäst jag kommer vidare så här blir snyggt någon gång så jag kan gå och lägga mig. Tänker ta sovmorgon imorgon i alla fall, fast nu tickar klockan iväg lite för mycket. Back to work!

Laxfärsbullar och ljummen morotssallad

Mumsig middag idag, hemgjorda laxfärsbullar och ljummen morotspytt/sallad.



Morotssalladen: Rosta 1 dl mandlar i torr panna, hacka och lägg åt sidan. Skär ca 700 g morötter i små bitar och stek i 10-15 min. Tärna en halloumiost, skär en purjolök i skivor och häll i allt med morötterna. Salta, peppra, pressa ev. i en vitlök. Stek ett tag till så allt får lite färg. Blanda med ett stort knippe ruccola strax innan servering. Strö över mandlarna, ringla över lite crema di balsamico. Klart!

Fiskbullarna: Blanda ca 1,5 dl mjölk, 2 ägg & en matsked fiberhusk, salt & peppar, och låt stå och svälla en liten stund. Mal ner ca 700 g färsk lax till färs och blanda med röran. Klipp ner ett knippe dill. Klicka ut lagom stora bullar i het stekpanna och stek en liten stund på varje sida. Klart! Servera med färsk citron.

Fina tröjan

Jag handlar ett och annat plagg via köp- och säljgrupperna som finns på Facebook. Framförallt en som heter Vi som shoppar danska barnkläder. Där kan man göra fynd, hitta superfina plagg från gamla kollektioner, efterlysa plagg, sälja så klart (vilket jag är kass på) och hitta oemotståndliga godingar. Som den här begagnade fina från Molo, jag föll pladask. Igår kväll hittade den hem till sonen min. Sååå fiiiiin:


Vincent blev också glad. Han som knappt bryr sig om kläder alls frågade om han fick ha den på sig idag. Söto.

Ute lite

Lite luft fick vi idag i alla fall. Så här kan det låta på ett ungefär...


Snart drar vi ut igen. Har lånat bil idag så nu blir det lite ärenden.

Öppna förskolan i nya stjärnor

Idag gjorde vi öppna förskolan på förmiddagen. Barnen ville gärna testa sina nya stjärnleggings (reashoppade Molo). Får se vad eftermiddagen har att bjuda på. Just nu sover Claudia (dags att väcka henne) och Vincent leker våldsamt med sina småbilar. Jag snor mig lite datortid i soffan.


I helgen händer massor av skoj. Jag ska försöka att inte fota allt. ;)

Na na na na Bätäään

Barnen delar ett intresse, för Batman. Vincent kallar honom Battmann och Claudia säger Bätään. Så när Vincent får för sig att plocka ut alla Batman-filmer och filmer som han tycker ser läskiga (= intressanta) ut och sortera dem i en stor hög på golvet så hakar syrran på. Na na na na na na na na...


Det här utspelade sig ett par dagar innan Nyårsafton och fadern i huset var inte hemma. Han hade suckat mycket högre. Modern var glad över att barnen hittade något att sysselsätta sig med helt på egen hand. 

För övrigt plockade Pieter bort julen ur vårt hus härom dagen medan jag var på jobbet. Lustigt nog kände jag just den dagen att jag nog faktiskt var färdig med julen för den här gången. Jag var på stan en vända på lunchrasten och fick liksom en fläkt av vår någonstans ifrån bland kortärmade klänningar och blommiga gardiner. Och så kom jag hem och varenda stjärna och tomte var borta. Tänk va, hur lägligt det kan bli ibland.

Men fy vad mörkt i alla fönster när stjärnorna inte hänger där. Så här mysigt såg vårt hus ut från trädgårdshållet på Nyårsafton...


Uppe till vänster vårt sovrum med den jättefina lilla trästjärnan och uppe till höger Claudias rum med orangeröd stjärna i papper. Vincent hade en likadan.

Ny kollektion från Blingo också

Ett annat homeparty-barnklädesmärke släpper sin vårkollektion idag, och det är Blingo (klicka här för att kika!). Sandra har visning med dem om två veckor så då ska jag dit och klämma. Efter att ha spanat in den nya kollektionen så kan jag bara konstatera att den är tokfin! Den här faller mig mycket mer i smaken än höstens, så nu gäller det att hålla i slantarna.

Här är mina favoriter än så länge:


De röda zebrarandiga leggingsen är klara favoriter, de ska minst ett av barnen få i alla fall. Och om den blå damtröjan (längst ner till vänster) är i samma modell som den svarta jag köpte sist så ska jag ha den med, för den siter sååå bra. Så långt bestämt än så länge.

Me&I kanske

Efter att ha kikat rätt många gånger på nya kollektionen så är jag mest sugen på de här plaggen...


Vet inte vad det blir till slut, vet bara att jag ska se till att inte köpa för mycket. Det är ju massa fint men man kan inte ha allt. Lejontröjan och gula knickers blir svåra att klara sig utan i alla fall, tokgillar!

Det är dumt att den gula molnbodyn inte finns som tröja eller klänning. Färgen är görfin! Och visst måste väl Claudia ha lite clouds. =)) Men största storleken på Me&I-bodys fungerar fortfarande bra på henne (de är stora i storlek) så det fungerar ju. Fast snart är ju vintersäsongen över... hm.

LCHF-pannkaka

Igår kväll hittade jag ett recept på enkla LCHF-pannkakor och muhuuums! Jag som saknat pannkakor så, de här smakar faktiskt nästan som vanliga! Fast de är lite tjockare så mer som amerikanska pannkakor. Ikväll gjorde jag dem åt mig och barnen och de gav dem också godkänt. Vi åt med lite grädde, kiwi och banan (bananen bara till barnen). Igår åt jag pannkakan med creme fraiche mixat med frysta blåbär, smaskens.



LCHF-pannkakor
ca 4-6 st små tjocka

3 dl grädde/standardmjölk/lättmjölk (efter smak & diet)
2 msk fiberhusk (finns i glutenfria hyllan i mataffären)
4 ägg
lite salt
ev. lite kardemumma, kanel eller rent vaniljpulver

Vispa ihop allt och låt stå i några minuter. Du kan grädda två pannkakor samtidigt i en vanlig stekpanna. Smeten är rätt tjock men flyter ut i pannan, och du kan bre ut den lite till om du vill. Servera med t ex grädde och färsk frukt eller kesella och frysta bär.

Me&I-släpp...

Idag efter klockan tolv släpper Me&I sin nya vårkollektion. Klicka på bilden nedan så dyker det nog upp finfina barnkläder när som helst...



Förhandstittarna har bland annat sett ut så här:


På söndag har jag Me&I-visning hemma hos mig (en säljare kommer och visar upp kollektionen) så den som vill klämma på kläderna live och bor i närheten är välkommen! (Hör av dig först isåfall.) Roligt!

Detaljer i ett nytt badrum

Idag har elektrikern fixat sitt sista - installerat paxfläkten, monterat lamprampen på badrumsskåpet och kopplat in golvvärmen. Pieter mådde dåligt idag och blev hemma från jobbet, och han har pausat i sin kureringssovning för att städa lite i badrummet. Så nu är det riktigt trevligt där inne! Varmt och mysigt på golvet och inte en massa byggdamm över allt.

Några av mina val i badrummet som jag är väldigt nöjd med är dessa:


En vattenfallskran har jag länge drömt om, och den här hittade vi till specialpris så då var det ju bara att slå till. I love it! Mitt i mosaikhörnan vid badkaret finns den vita kakelpelaren, och på motstående sida av badrummet bryter en lika stor mosaikpelare av den vita kakelväggen. Det skapar en helhet utan att bli för plottrigt. 

Jag gillar färgkombinationerna med det mörkbruna, det matt kritvita, och det medelhavsgrönturkosa. Riktigt fint är det! Det ekar inne i badrummet så det behövs lite mattor och handdukar där inne. Det är en sak som återstår - att köpa och sätta upp krokar, handdukshängare, toapappershållare osv. Alla de där detaljerna som skapar helheten och gör rummet användbart.

En bänk ska in vid fönstret, och lite förvaring av olika slag. Och så ska vi fixa till den lilla inbyggda garderoben som ser väldigt ledsen och gulnad ut nu bland allt det nya och fina. Ett duschdraperi behöver vi, om vi bara lyckas lista ut hur vi ska fästa en duschstång mot snedtaket... Och så någon typ av gardin i fönstret så att man kan dra igen när man inte vill ha insyn, och dra ifrån när man vill kika ut. Och just det, en längre duschslang måste vi ha.

Det tar sig. Även om rörmokaren har en hel del huvudbry med att få till det där toaröret. Han ska dyka upp på tisdag eller onsdag. Jag hoppas verkligen de inte behöver bryta upp kakelväggen för att flytta upp avloppet, men om det är ända utvägen så tänker jag tvinga dem. Vi ska ha en snygg och fungerande toastol, så är det bara. 

Här är badrummets fuldetaljer just nu...


Suck och pust. Godnatt!

Filmat - backpromenad, bilbanelek & Emanuelfoto

Igår eftermiddag promenerade vi till oma och opa för att först låna duschen (nope, badrummet är fortfarande inte klart, men idag har elektrikern varit in för sista gången så det närmar sig), leka, prata och äta trevlig middag. Pieter var redan där så det var jag och barnen som gick. Gissa hur de tog sig upp för den brantaste backen? Jo backandes så klart. Varför inte, liksom? Claudias förslag för övrigt.



Innan promenaden byggde jag ihop allt vårt Flexi-Trax. Det blev en rejäl bana kan man säga och barnen lekte glatt. Bilar går alltid hem, speciellt när de kan köra på en bilbana fylld av fångnät, gallerburar, tunnlar, dinosaurier och krockande tåg. Plastigt, jo visst, men roligt.



Så måste jag bara visa upp ett till litet klipp, nu när jag ändå lägger upp några filmer från mobilkameran. Jag vet inte precis vilken dag det här var, men någon gång i början av januari så rätt nyligen. Min bror Emanuel hade nyss varit på besök (till Claudias konstanta tjatande "Mannen! Dää Mannen! Titta mamma, Mannen!". Hon blev riktigt förtjust när hon upptäckte ett foto föreställande nämnda morbror...



Det var dagens rörliga det.

Ett namnsdagsbarn

Söndag var namnsdag för den äldste i vår lilla barnaskara. Grattis Vincent sötnos, tok, gos och bus!


Varken jag eller Pieter är uppvuxna med att fira namnsdagar nå vidare, men jag vill gärna hitta alla anledningar till lite firande, vilket inte behöver betyda paket osv. Dagens blev alldeles lagom. Mormor och morfar kom förbi och fikade en liten stund, och hade med sig nyrullade chokladbollar och blivande krokus i kruka.

Resultat vecka tre

Ännu en vecka när jag inte kunnat träna ordentligt, dvs inte alls. I måndags vaknade jag med ont i halsen = big no no vad gäller träning. Så min gympapåse fick stå orörd. Dessutom var ryggen inte helt bra. Återigen en invägning när jag förväntade mig plus på vågen men jag lyckades ändå få ett litet minus. Puh.



Men det här duger inte i längden. Känner mig nästan frisk nu och idag var jag ute och åkte längdskidor för första gången på två år. Jätteskönt! Hoppas jag får till fler gånger. Inte så lätt när jag och Pieter måste åka om varandra eftersom den ena behöver vara hemma med barnen. Hur som helst, imorgon blir det gymkassen med till jobbet igen.

Så här fint var det i spåret idag, med ett par minusgrader i luften:


Lite mer snö i spåren bara så blir de perfekta.

Bob och kalas

Idag drog vi med oss barnen till pulkabackskullen uppe vid skolan. Claudia tyckte det var lite kul en gång men annars beter hon sig precis som Vincent gjort alla vintrar fram till nu - ogillar kylan och snön riktigt mycket. Vincent å andra sidan har tagit till sig vintern i år för första gången. Och han åkte gärna bob flera gånger, även om han knappast är outtröttlig. Några vändor och sedan fick det räcka. Så mamsen och papsen passade också på att svischa ner.


Claudia i sin nya hjälm som ska till dagis, rosa precis som jag allra minst ville ha åt henne. Men det fanns inget annat som passade så det fick gå. Och Vincent i sin cykelhjälm eftersom hans lekhjälm redan är på dagis. Måste nog skaffa dem varsin att ha hemma också faktiskt. Jag i mina totalt osnygga gamla bandy-täckbyxor eftersom jag inte kommer i mina vanliga svarta (inte på några år).

På eftermiddagen promenerade vi med barnen i pulka resp. bob hem till Vincents dagiskompis Benni som hade femårskalas. Barnen fick smarriga bakverk medan jag och Pieter nöjde oss med kaffe (nyttiga som vi försöker vara för tillfället). Det var trevligt hur som helst. Barnen lekte och ljudnivån var på topp. 


På vägen hem fick det bli pizzerian. Jag åt kebabsallad utan lök och utan bröd. Claudia åt ingenting, matvägraren nr ett. Så kan man ha det en lördag ibland. Nu sover resten av familjen och jag röjer på kontoret som är ett enda hav av oreda just nu. Jag var bara tvungen att ta itu med delar av den. Men nu sängen. Hoppas barnen sover lika länge imorgon bitti som de gjorde idag - till halv åtta. Det är lyx i den här familjen det.

Leka röja leka röja

Di små kära busarna.


Och varje gång jag sitter där i Vincents rum så tänker jag på hur mycket jag vill göra om där inne, nu på direkten helst. Måste bara bestämma mig för vilken tapet så att jag kan få lite bättre känsla för helheten och vilka bitar som behöver falla på plats innan vi drar igång.

Vaddå sova?

Nattade kidsen idag och Vincent somnade medan jag sjöng ur Silvriga barnkammarboken efter att ha läst en stund i Konstiga bilar. Claudia däremot ville absolut inte sova. Så hon fick lämna kanin och napp i sängen och komma upp med mig en stund till. Det var liksom inget annat att göra. Har man så här mycket energi så kan man ju inte sova...


Bara en timme för sent fick min snorfia hoppa isäng igen, när hon saknade sin napp och kanin för mycket (det låter lite olika, ibland "pappeninen" och ibland "pappedinen"). Och den andra läggningen gick mycket bättre. Nu ska jag som vanligt lyckas natta mig själv också, varför går tiden så fort hela tiden?

Småfolks vårkollektion

Det är alltid roligt när fina märkens släpper nya kollektioner. Jag brukar kila till Spillevinken och klämma på kläderna där, men allt tar de så klart inte in. Tur då att man kan fönstershoppa på nätet också, med ögonen alltså.

Småfolk är ett favoritmärke och de släpper sin vårkollektion om ett par veckor. Idag la de upp sin katalog (klicka här för att se den), massor av härliga färger!


Jag måste visa upp lite Molo-favoriter också, men det får bli en annan dag.

Flickan och pappeninen

Hon som gillar väskor. Som har den charmigaste skrattgropen i ena kinden. Som blir så stolt när hon får tofsar i det tunna håret eftersom hon blir "Pippi Poppup", idolen. Lillasystern i familjen.


Som har en snuttekanin till favorit, Kaninis. Eller med hennes ord: "Ninen". På natten är det "pappeninen" som gäller, det är nappen ("pappen") och kaninen ("ninen"). Och så mamma så klart, helst vill hon sova på min kudde. så nära hon kan komma, fast utan att råka få något täcke över sig. Yuck för täcke. "Mamma" som också kan betyda ramla vilket kan skapa viss förvirring. Gullefjun.

Dagens lunch - halloumiomelett

Dagens mättande smarrlunch:


Stek en näve halloumikuber och ett par skivade champinjoner. Krydda med grovmald peppar, lite salt och chilikrydda. Knäck ett ägg (eller två) över och rör runt. Pynta med ruccolasallad och paprika. Klart!

Fyll en kanna med vatten och lägg i några frysta jordgubbar (eller valfria bär/fruktbitar). Låt stå i kylskåpet ett tag så vattnet tar smak och blir riktigt kallt.

Resultat vecka två

Den här veckan har jag räknat kallt med plus på vågen, och har känt att allt mindre än 2 kg plus är bra. Anledningen är främst att första veckan var en fastevecka och det är naturligt att gå upp lite igen efter en sådan. Dessutom har jag röd vecka, plus att min rygg fick en knäck i fredags vilket har gjort att jag knappt kunnat röra mig i några dagar. Men ser man på...



Jag slapp det där plusset!!! Känns kanon, och imorgon drar nästa vecka igång. Ryggen är inte helt bra än men klart på bättringsvägen (jag försöker röra mig lite lagom) så jag satsar på gymmet igen imorgon lunch enligt planen. Men undviker alla core-övningar ett litet tag till. Det får bli armar, axlar och crosstrainer.

Årskrönika 2011 del 1 - januari till juni

Krönika och krönika, men lite så här såg vår vardag med två småbarn ut under året som gick. Jag börjar med första halvan av året, för det här tar lite tid att få ihop och det är ju tråkigt om det hinner bli mars innan jag lyckas sammanfatta förra året. Anyways, för ett år sedan...



Jag har en känsla av att vi mest var inne under januari. Kanske för att det var så in i norden kallt, eller för att jag helt enkelt inte är en sån som har "gå ut" på min automatväxel. Eller för att Claudia bara var halvåret gammal och inte tyckte det var värst kul att sitta still i en snöhög. Eller för den delen Vincent som ännu inte uppskattade snölekar så värst mycket. Eller det att vår lägenhet låg mitt i stan och närmsta lekplats var en isig sandlåda. Faktum är att januaribloggen nästan enbart innehöll innebarn som ömsom skrattade, ömsom skrek, grät eller snorade. 


Jag slutade amma, började jobba halvtid, och Claudia fick prova på att äta själv lite mer.

Vi hängde mycket på Vincents rum och träffade vänner både hemma och på öppna förskolan. Vi lekte med bilar och duplo, och spanade ut genom fönstret på snöskottande traktorer och bärgningsbilar. Och så drog Claudia sig upp till stående för första gången.





I februari var båda barnen sjuka i omgångar. En trend som fortsatte hela säsongen. Om vintern innan varit ovanligt frisk, så var den här vintern desto mer snörvlig, febrig och kräkig och jag fick min första magsjuka någonsin.

Vi gick på husvisningar och funderade lite smått på om vi borde bygga istället, för det kändes allt bra hopplöst att hitta ett hus när varje visning var proppfull av spekulanter.




Claudia var väldigt grinig för det mesta, men trivdes som bäst vid tv-bänken.



Vi kollade på skid-VM på tv och hejade på Hellner och Kalla, även om det var mest rött i rutan.



Och så sydde jag mina första barnkläder! Det första jag sytt sedan jag gick i skolan. en body och ett par byxor blev det, och de följdes av mer under våren.




En månad när mycket hände. Det största var husjakten som närmade sig sin upplösning när vi både fick en tomt i det nya området ovanför Slätta, och vi var på husvisning och beslutade oss för att vara med på budgivning. Frågan var vart vi skulle hamna...



Vincent åkte sitt premiärlopp i barnens skidspel, ett par hundra meter med drickalangning och medalj vid målgång.



Vi badade...



Köpte vår kompis
Josefins cykelvagn och kunde äntligen cykla igen med hela familjen...



Claudia blev nio månader - lika länge utanför magen som innanför - och började krypa och fick sina två första tänder.



Vi åkte till Stockholm där vi hälsade på min bror Emanuel och hanses Nina, var till Junibacken för första gången och besökte även Musikmuseet, Vasamuseet och Fotografiska, träffade lite vänner (många som bor i Stockholm numera) bland annat.



Och så kom det stora avgörandet. Vi blev till slut husägare till ett litet gult kedjehus på 110 kvm på gatan ovanför mina föräldrar (där jag är uppvuxen). Tackade nej till vår tomt:



Och fick det här istället:


Och vi blev såååå glada och nöjda! =)


I april bakade jag en hel bunt tårtor, åt vänner, kollegor och åt min förstfödde.



För damdidam tionde april fyllde ju Vinnepinnen tre år! Och vi kalasade med både familj och vänner




Barnkalaset var en trevlig tillställning (och Vincent gillade sin tårta helmycket som synes) ända tills efter fiskdammen när Vincent blev oroväckande blek. Hej då gäster! Hej magsjuka! Inte det roligaste minnet direkt, men fy vilken magsjukefylld vår. 

Claudia visade sitt spirande intresse för att klä på sig själv.



Och man kan nog säga att mitt intresse för barnkläder höjdes ytterligare. Jag hade min första Me&I-visning hemma, och upptäckte allt fler märkeskläder. Farligt men roligt. =)



Claudia övade mycket på motoriken och gillade att trä ringar på pinne och sånt, vi införde lördagsgodis för Vincent för att lättare kunna styra bort godistjatet, och så svämmade Faluån över som vanligt. Jag tror nästan jag tyckte det var roligare än vad barnen gjorde, hihi. Så mäktigt med naturens krafter som liksom brusar på och tar över så där!



Det var påsk! (Klicka här för alla ljuvliga påskbilder)



Vincent fick sin vårklippning...




Valborg firade vi med Falutraditionen Maja på Gettorget. Morbror Emanuel var på besök och morfar Lasse fick hjälpa till att resa Maja. Det var en kylig början på maj månad, men väldigt fin.



Jag spanade massor på tapeter (husflytten i tankarna) och Vincent var inne i sin värsta varför-då-då-varför-är-det-så-då-period. Mycket charmigt. Vi drog igång med Vincents blöjavvänjning (igen) men det gick inte alls bra så vi bestämde oss för att skjuta på det till sommaren.

Claudia hade sin hittills enda period av bra nattsömn, hon blev en riktig klättrare och övade mycket på språkmelodin.



Jag åkte iväg på ett par dagars mammalyx tillsammans med Sandra och Theres, på Mammabloggala i Stockholm. Det var en annorlunda upplevelse, och väldigt trevligt att få vara bara jag för en stund, utan barnen.


Direkt hemkommen från galan åkte vi till Göteborg - jag, Pieter, barnen och Annette. Mötte våren, umgicks med gammalmormor, hälsade på vänner på en ö, gick på Liseberg, strosade i Slottsskogen. För en gångs skull var vädret på min sida, annars brukar det alltid regna och blåsa när jag är där. 



Jag fotade mycket, fyra långa bildinlägg blev det på bloggen. Du hittar hela Göteborgsresan här: DEL 1 och DEL 2 och DEL 3 och DEL 4.

Jag och Pieter var på möhippa resp. svensexa för Lena och vår gamle vän Tobbe. Varsin trevlig heldag fick vi. Och så firade vi Pieters födelsedag, i dagarna tre. Bland annat med middag hos opa och oma:



Tjejtrion firade äldstingen Mollys födelsedag och då var de så här somrigt fina:



Så skrev vi då på kontraktet för vårt allra första hus, och fick nyckeln med stort N.



Det firade vi med inflyttnings-pizza på köksgolvet i det ännu möbeltomma huset.




Vi pysslade med huset så klart, när vi fick chansen. Målade och tapetserade i vardagsrummet och vårt sovrum, de mest akuta. Det kändes skönt att få det gjort innan vi flyttade in. Det här var första juni:



Och tredje juni var det dags för nästa stora kalas, Claudias ettårsdag! Vi hade öppet hus hela dagen mitt bland täckpapp och målarfärg. Det var underbart väder, som tur var. Så vi dukade upp både på framsidan och baksidan, bjöd på mackor och tårta à la favoritsnuttisen Kaninis.



På nationaldagen 6 juni lämnade vi Pieterpappan att fixa med flyttgrejer och jag och barnen promenerade upp till gruvan för att kika på veteranbilsutställningen (även om lilltjejen sov i vagnen under tiden) och fika på favoritcaféet Bagarstugan. 



Så var det då äntligen dags för den stora flyttdagen. Vi kallade in vängardet som flyttkarlar. Ut ur lägenheten och in i huset. Shop shop.



Och Aries, vår lilla bengalning, hamnade i paradiset när hon äntligen fick bli utekatt (efter någon veckas husinvänjning). Som fisken i vattnet.



I mitten av juni var vi på bröllop i Sundborns fina kyrka när våra vänner Tobbe och Lena gifte sig. Glad dag! Jag hade äran att göra bröllopstårtorna.



Midsommar firade vi vid Gullnäsgården, en lite omväxlande småregnig dag som vanligt. Sedan åt vi smarrig midsommarknytis med godaste efterrättsbordet (mähäääättsamt) tillsammans med Molly- och Signe-familjerna.



Och så, några dagar bara innan juni var över, ställde sig plötsligt lilltjejen rätt upp från plan mark. Uuupp och direkt ner igen på spagettiben, flera gånger. Heja Claudisen vad roligt hon tyckte det var att "hoppa".



Och så hann vi med att bada också, många gånger. En riktigt fin badsommar hade tagit sin början.



Och så var första halvan av 2011 avklarat. Fortsättning följer.

Takmålning

Tja något händer ju, men inte går det undan. Gääsp. I veckan som gick hann målaren allt detta: Spackla och grundmåla taket. Man undrar ju om vi liksom är lite bortprioriterade.



Men ja e int bitter, jag har räknat med allt strul. Det kommer bli riktigt fint när det är klart, det är ett som är säkert. Worth waiting for.

Nya lurven

Jag var ju tvungen att slå till på januarirean och köpa en ny Molo lurvfleece åt Vincent till halva priset. En som han kan ha nästa säsong, när hans svarta definitivt är för liten och Claudia får ärva den istället. Fastnade för den här underbara:


Bilderna längst ner föreställer som synes våra tre lurvar provade på båda barnen för att kunna jämföra storlekarna lite. Den svarta fick Vincent i slutet av sommaren 2010, köpt ny hos Spillevinken, och den gröna köpte jag i början av hösten, begagnad.

När mamma är på jobbet

...bygger pappa snögubbe med barnen. 


Glad mamma hittar kort i kameran. Och fin snögubbe utanför köksfönstret.

Viktbloggen

Jup, jag är ju inne på att få bort mina extrakilon som hängt kvar ända sedan första graviditeten. 13,3 kg är det som ska bort och det på 5 månader helst. Verkar det rimligt?

Jag har försökt strukturera upp för mig själv, planera och sätta målsättningar idag men det är inte lätt. Jag vet ju inte hur mycket jag kan tappa på det här sättet. Hur som helst, detta är min plan i nuläget:



TRETTON MINUS

mål: från 88,3 kg till 75 kg blankt, dessutom mer ork, mer glädje, mer stoj med mina barn, mer kondition, bättre hållning, friskare kropp

tidsspann: 1 januari - 3 juni (båda är söndagar - min invägningsdag - och 3:e är Claudias födelsedag), alltså fem månader. Därefter ska jag fortsätta men lägger upp nästa plan längre fram.

mat: Inget småätande alls, fem måltider per dag, bort med kolhydraterna, nolltolerans på socker. Några få undantagsdagar, framförallt min mammas 60-årsdag och så barnens födelsedagar.

träning: Minst 3 ggr/v plus vardagsmotion plus plankan några gånger om dagen. Två gånger i veckan tränar jag på gym på lunchen, övrig träning efter vad våra scheman tillåter. Gärna gå på lite pass (box & bc) och simma ibland.

övrigt: Måste försöka gå och lägga mig i tid så jag får sova ordentligt.



Jag rapporterar här på bloggen varje söndag om hur det går, det lite halvt offentliga är en hjälp för att öka min motivation och så klart för att få in ett och annat hejarrop från er som läser! Även för att dokumentera och kunna gå tillbaka och jämföra. Jag tar även mått men de rapporterar jag inte varje vecka utan det spar jag troligtvis till juni. I snitt behöver jag gå ner nästan 0,7 kg i veckan för att nå målet.

Pepp pepp pepp!!! Nu blire plankan innan sovdags. Och alla ni som läser detta och förstår hinten: PLANK IT UP!

Två matlådor på GI-recept

Jag vill visa upp dagens och gårdagens matlådor för det var himla smarriga luncher måste jag erkänna. Båda på GI-manér, dvs utan några stora kolhydratkällor men med mycket protein och lite fett för mättnadskänslan. Och yep, jag klarade mig hela eftermiddagarna utan minsta sötsug.

Först ut biffar och ugnsgrönsaker med dijoncrème och sedan sesamlax med ägg, fänkål och hemgjord majonäs.


Här kommer recepten! Det mesta är beräknat på ca fyra portioner. 


Biffarna

Jag använde ett recept ur min GI-receptbok och ändrade lite efter vad jag hade hemma, plus att jag hade i tre ägg istället för ett. Blev smarr smarr!

ca 4-500 g nötfärs
några nypor hackad färsk basilika direkt från frysen
lite salt
en nypa paprikakrydda
en nypa chilikrydda
3 ägg
2 tsk dijonsenap
1 dl vispgrädde
peppar
smör (el. rapsolja)

- Blanda allt väl och stek till fina biffar!


Ugnsstekta grönsaker

2-3 paprikor
1 rödlök
1 squash
2 palsternackor
olivolja
salt & peppar
vallmofrön eller psylliumfrön

- Skär grönsakerna i lagom stora bitar och lägg på en plåt. Ringla över lite olivolja, salt och peppar och strö över fröna (nu eller efter ugnsbaket). Rosta i ugnen i ca 15 min på 225 grader.


Dijoncrème
2 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
salt & peppar

- Blanda, klart!


Sesamstekt lax

600 g laxfilé
salt & peppar
1 dl sesamfrön

- Sätt ugnen på 175 grader. Skär laxen i 4 bitar. Häll sesamfrön på en tallrik och vänd laxen i dem. Stek i torr panna några minuter och ställ sedan in laxen i ugnen ca 10 minuter.

- Servera med en klick hemgjord majonäs, hårdkokt hackat ägg, och färsk fänkål i vinägrett på olivolja med citron, vitvinsvinäger, salt och peppar.


Majonäs

Jag har bestämt mig för att äta mat med GI-stuk och då är fett tillåtet. Men jag vill inte överdriva fettkonsumtionen á la LCHF, utan är även försiktig med hur mycket fett jag äter och mest ska det vara nyttiga fetter (som i fisk och nötter osv). Majonäs består mest av rapsolja (när jag gör den) och är ok som såstillbehör men ingenting jag tänker äta varje dag och i för stora mängder. Den här hemgjorda varianten är hur som helst mycket godare och säkert en smula nyttigare än köpe-majonäs och lätt att göra!

2 tsk vinäger
salt
vitpeppar
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 dl neutral olja

Alla ingredienser ska vara rumstempererade så att inte majonäsen skär sig. Häll vinäger, lite salt och peppar i en skål. Blanda ner äggulor och senap. Använd elvisp och vispa hela tiden samtidigt som du droppar ner oljan tills majonäsen blir tjock och krämig.

Sämsta möjliga schema

Okej, mina jobbigaste dagar ser ut som måndag-tisdag-onsdag den här veckan. Inte kuuul (med Benjamin-röst): 

måndag: Vaknade efter kass natt med två strulande barn, jobbade 8-17, cyklade upp för backen till dagis för att hämta barnen (termometern på ca -12 grader), cyklade hem (tar ca 20-30 min) med två supergriniga barn som båda somnade i cykelvagnen, båda bröt ihop när vi kom hem, lagade mat som ingen av dem åt, nattade dem, väntade tills Pieter kom hem från kvällsjobbet, la mig för sent som vanligt.

tisdag: Vaknade av ringklockan efter knappt sex timmars intensiv sömn (barnen sov i sina egna sängar för en gångs skull, på den stora plussidan). Pieter försvann till jobbet samtidigt som vi andra vaknade, och jag stred med två motvilliga barn för att få dem påklädda vilket tog en timme från pyamasar till full mundering. Ut i alla minusgrader igen, barnen protesterade högljutt mot taket som var nödvändigt pga alla minusgrader. Cyklade och gick om vartannat upp för alla backarna till andra sidan stan med växlar fastfrysta på trean, tungt och kallt och svettigt. Lämnade barnen en timme för sent (tur jag har flex på jobbet). Jobbade 9-21.

onsdag: Imorgon ska jag fixa barnen själv igen hela morgonen och till dagis eftersom Pieter jobbar morgon igen. Hoppas på inget strul i natt, hoppas på samarbetsvilliga barn, hoppas på att mitt morgonhumör inte är allt för uselt. Och cykeln står just nu i hallen så att jag ska kunna lägga i tvåan och ettan imorgon upp för backarna.

Igår kväll när vi kom hem hade barnen som sagt somnat i cykelvagnen. De var ju faktiskt rätt söta där en liten stund innan jag bar in dem i hallen och gnällskriket började.


Claudia hade för övrigt inte sovit alls på dagis, första dagen någonsin hon inte sovit sin dagsömn. Eller ja, den tog hon väl här i cykelvagnen.

Rabattspurt hos Oii och röd overall

Just nu är det mycket rea på barnkläder nästan överallt. Läge att köpa sådant som man spanat på tidigare men inte riktigt kunnat med att lägga pengar på alltså. Upp till 70% rea har bland annat Oii barnkläder som säljer massor av fina märken.

Jag gör mitt bästa för att inte shoppa mer än det nödvändigaste, men nu har jag insett att till nödvändigt-kategorin hör en ny vinteroverall åt Claudia. Vilket är väldigt lustigt för Vincent fick en overall när han var 1,5 som han hade hela den vintern och hela nästa vinter. Jag tror han får på sig den även denna tredje vinter egentligen, men lite tajt så han fick en ny i början av säsongen.

I alla fall, den Vincents andra-vinter-overall är aaaalldeles för stor för Claudia (hon totaldrunknar i den, undrar hur overallsnål jag varit med Vincent egentligen), så inför den här vintern köpte jag en begagnad Småfolk-overall åt C. Jättefin, jag älskar den! Men nu är den för kort i benen, de åker upp hela tiden och det känns inge bra i den här bitande kylan.

Till poängen, haha. Idag bestämde jag mig för att utnyttja rean och köpte en Hummel-overall åt dotra. Har spanat på dem ett tag och tycker de verkar riktigt bra. Denna har kostat 1.099:- men var nu på rea hos Oii för 549:- och med min vanliga 10%-rabatt (man tjänar in rabatt när man handlat hos dem några gånger) blev summan 494:- och det fraktfritt. Känns som ett hyfsat kap! Hoppas verkligen den sitter bra på tjejen nu, att benen är tillräckligt långa och att den inte är allt för bylsig. Det är så svåååårt med overaler. Fin är den anyhow...


Klicka på bilden för att komma till Oiis rea!

Garderoberna flyttade ut

Idag tog jag äntligen tag i att organisera om lite i uteförrådet, vilket gjorde att vi kunde flytta ut de två vita standardgarderoberna ur Claudias rum som bara stått där tomma. De fanns i huset när vi flyttade in och vi visste inte om vi skulle behöva dem, vilket vi inte gör. Inte inne uppe i alla fall. I förrådet blir de kanon, även om vi måste skaffa hyllor till dem (en av sakerna som gjort dem svåra att använda).

Hittar inga kort på rummet innan garderoberna åkte ut, hm. Måste väl ha fotat där inne nåt? Jaja, så här såg det i alla fall ut nu på kvällen (och de två garderober som står kvar hade vi med oss från lägenheten i klädkammaren där, nu ska vi skaffa dörrar till dem, när vi nu får tid att åka till Ikea):



Sen var jag ju tvungen att knäppa några små kort in i Vincents rum där sagoläsningen för kvällen just påbörjades. Mysmys.


Och inte tänker jag ta ner stjärnorna ur fönstret någon gång snart, alldeles för mysigt för det.

Resultat vecka ett



Trevligt att vågen var snäll mot mig den här första veckan, motivation!

Åkt lite skridskor, förlorat några kort

Idag har vi åkt skridskor! Det var rätt många år sedan jag och Pieter stod på våra, och barnen har aldrig. Jag struntade i kameran men fotade lite med mobilen. Tog så fina kort på spolbilen som körde runt när vi kom, barnen som spanade nyfiket, och på en strålande glad Vincent på skridskor på blankis i den gula förmiddagssolen.

Men min mobil tyckte visst att nio minusgrader var för kallt så bara det första kortet blev sparat. Resten är försvunna för alltid. Min fina skridskosons första tur. Snyft. En nackdel med att fota mycket är att det är så känslosamt, framförallt när jag förlorar något. 

Här är kortet som överlevde, tråååk:



Jag som ville se fina solbelysta Vincent och griniga (jag-vill-också-åka-ni-får-inte-åka) Claudia när jag förde över korten nu på kvällen. Snyft.

Men nu får jag släppa det. Korten är ändå inte det viktigaste. Vi hade en trevlig liten stund i kylan en morgon när vintern återigen slagit ner, och nu hoppas vi att den stannar. Vincent har fått Pieters gamla spänna-på-skridskor med dubbla medar och han kunde hasa sig runt själv där en stund, efter att Pieter dragit runt på honom. Claudia gillade inte det hela, speciellt inte när jag skrinnade iväg. Uj vad rangligt det var. Längesedan jag spelade bandy och saxade runt på den stora isplanen uppe på Lugnet.

Efter skrinnandet kilade vi förbi vänner (med sonen Gabriel som är Vincents bästis) som bor precis brevid planen. Sedan hem och Pieter lunchade barnen och la Claudia för middagsvila medan jag cyklade iväg till gymmet. En månad sedan sist så det var väldbehövligt, äntligen igång igen! Så hem med mig och skiftbyte när Pieter åkte till sitt gym. Jag hann kika lite på Tour de ski och dagen avslutades med trevlig och god middag hos mina föräldrar. Nu sitter jag och sambon min vid tvn och tittar på Friends igen och dricker te.

That's a fine saturday.

Steg ett avklarat

Nu är mina fem fastedagar över, och de har gått både bra och dåligt. Har fuskat lite men bara lite. Och så gjorde jag om idag (dag fem alltså) till en övergångsdag. Ska köra lite försiktigt imorgon också. Så här har maten sett ut:

(Jag har till detta druckit hyfsat mycket vatten, och i kaffe & te har jag alltid laktosfri lättmjölk, kan och vill inte dricka utan mjölk.)

Dag 1:
frukost kaffe, förmiddag te, middag varm buljong, kväll kaffe

Dag 2:
frukost te & halvt litet glas laktosfri fil med ingefära, lunch buljong & kaffe, middag buljong, kväll te (fuskat... Ett par skivor ost & några små snuttar falukorv från när jag lagade mat åt barnen)

Dag 3:
frukost te & halvt litet glas laktosfri fil med ingefära, lunch buljong & kaffe, middag buljong, kväll te & lite fil.
(fuskat... Några ostskivor och två små bitar knaperstekt bacon från de andras middag)

Dag 4:
frukost te & halvt litet glas laktosfri fil med ingefära, lunch buljong & te, middag miniportion av vad familjen och våra gäster åt dvs liten klick potatisgratäng, en femtedels kasslerskiva och lite avocado- och äggsallad & kaffe, kväll te (fuskat... En halv skiva nybakt bröd m Lätta hos mina föräldrar, och så middagen)

Dag 5: Omställningsdag
frukost en halv tallrik laktosfri fil med ingefära, några hasselnötter & en liten nypa krossat linfrö och solroskärnor, plus ett halvt hårdkokt ägg och en jordgubbe, lunch buljong, två ostskivor & te, eftermiddag kaffe, några ostskivor, en liten korvskiva, en minibit knäckebröd (smakprov av barnens lunch), middag buljong & ett stekt ägg, kväll te, ett par ostskivor & några mandlar.


Så man kan väl sammanfatta mina fastedagar med att det varit i princip lyckade. Totalfastat har jag inte riktigt lyckats med, men även om fusket låter mycket så har det varit väldigt små bitar mat. Och de har varit ljuvligt goda och på något vis nödvändiga för att inte ge upp. Tänk att en skiva ost eller en hasselnöt eller lite stekt ägg kan vara så GOTT!

Idag skulle egentligen ha varit en ren fastedag också, men jag har funderat lite på hur jag ska övergå till att äta mer mat och bestämde mig för att göra en mellandag idag. Framförallt för att börja få upp ämnesomsättningen mer igen (om den nu hunnit sakta ner). Därav det halva kokta ägget till frukost (kände inte för mer) och nötterna.

Imorgon börjar nästa fas och då ska jag också öka maten lite grann, inte för mycket. Jag har en bok med GI-recept som jag kikat lite i idag. Där finns bra recept ur deras två veckors kom-igång-meny som passar min diet bra. Imorgon till middag ska jag göra sesamstekt lax med råa gurk- och morotsstavar till, och ev. lite stekt haloumi. Kommer bli ljuuuvligt att få äta en hel portion, även om den blir mindre än normalt! Till lunch fortsätter jag med buljongen med tillägg av råa morötter och kanske ägg.

Nu börjar alltså "Januarifastan" med en diet som framförallt ska bestå av rent kött, kyckling & fisk, laktosfri fil, yoghurt & mjölk, keso, ägg ägg ägg, råa grönsaker men även grönsaker i mat, och så lite nötter och frön. Och inget småätande! Det blir nästan den största utmaningen, att inte gå och ta den där ostskivan eller stoppa den där näven nötter i munnen mellan måltiderna. Det blir tufft att printa in i min skalle. Och det är nolltolerans på socker utan undantag hela januari!

Jag ska försöka planera veckomatsedlar lite hyfsat nu framöver, och laga matlådor som jag kan ta med till jobbet i nästa vecka. Det kommer också kännas bra att äntligen komma igång med träningen igen på måndag efter ett rätt långt uppehåll, först pga förkylning och jul och nu pga fastan. Ska försöka fota och lägga upp recept på mina måltider, i alla fall en del av dem.

Och på söndag är min första officiella vägning. Jag började i söndags morse och tänker väga mig varje söndagmorgon. Varje dag visade sig för tufft att få till på ett rättvisande sätt, så en gång i veckan blir bra.

PS. Min kusin Tova har skrivit en massa bra tips i kommentarerna till förra fasterapportsinlägget, kika dit och läs! Tack kära kusin!

Bebisbesök

Igår hade vi vänner på middag. Väldans trevligt och så fick jag mysa med sötnosen Alexander, snart 4 månader. Det känns på något sätt ovant att bära runt på en liten trots att man haft två stycken bebisar själv, fast samtidigt väldigt välbekant. Hur som helst, mysigt.



I förrgår
hälsade vi på Signe och hennes föräldrar, och Molly med mamma var också där. Roligt att hänga lite med tjejligan. Vincent verkade trivas helt okej, i alla fall bättre än när de tre små var pyttebebisar. Då var de inte lika kul. Numera går det lite vildare till, minst sagt.


Sötungar hela bunten.

Inte rörmokarens bästa dag

Igår morse anlände rörmokaren till vårt badrum för att installera lite saker - toastol, duschblandare och handfat. Jag kände någonstans att jag egentligen borde stanna hemma och se så att han verkligen fick allt rätt, men vi hade redan flera saker inbokade under dagen. Så efter att ha berättat lite om hur vi ville ha det så var jag tvungen att lämna honom ensam hemma. Det skulle jag visst inte ha gjort...



När jag kom hem på kvällen hade rörmokaren tagit upp badkaret vilket jag uttryckligen sagt att han inte skulle. Det ska in både plattsättare och göra klart fogarna i mosaiken bakom, och målare för att bredspackla och måla taket. Men där stod karet. Någonting störde mig med fötterna, jag tyckte inte de såg ut som jag mindes dem och det var först när jag skulle gå och hade fotat de konstiga fötterna som jag insåg vad han gjort. Tassarna sitter upp och ner! Hur i hela friden lyckades han med det?

Jag hade även berättat för honom på morgonen var vi ville ha duschblandaren och att vi ville ha duschstången högt upp på den andra väggen vid badkarets kortsida, och att vi därför skulle behöva en längre slang. Men nej på kvällen satt blandaren och stången likväl på samma sida. Visserligen var blandaren viktigast att den satt så att man inte slår huvudet i den när man badar, men dock. Stången sitter dessutom lite för långt ner med tanke på att taket är rätt lågt, badkaret har höga ben och både jag och Pieter är rätt långa. På gränsen till om det går att sätta duschmunstycket tillräckligt högt upp. Det ska vi kolla in mer. Känns det inte ok så tänker jag begära ett nytt badkar. Om de inte kan höja stången på något snyggt sätt, men.

Handfatet då, när man spolar vatten så läcker det in i en av lådorna i kommoden under. Hum hum. Dessutom är en låda lite skadad, men det kanske inte är hans fel. Den ska reklameras.

Och toalettstolen... Enligt rörmokaren så hade de som la in golvet sagt fel mått till honom vilket gjorde att han har satt avloppsröret in i väggen ett par cm för lågt. Vilket innebar att den toastol vi valt inte passar. Han åkte själv och hämtade en annan stol av ett annat märke och satte in den (utan att prata med oss först, märk väl). Det är väl inte hela världen, det är en Gustafsberg istället för en Ifö och kvalitén ska vara likvärdig, men hoho. Vidare ser rörkopplingen in i väggen jätteful ut, som att rören inte sitter ihop riktigt utan är helt skeva. När jag prakade med rörmokaren nu nyss så sa han att det är enda sättet och att det måste se ut så och det finns inga rördelar att bygga det snyggare med osv. Suuuuuck!

Jag tycker dessutom att avloppsröret under badkaret ser jättefult ut. Eftersom badkaret är upphöjt och helt "naket" så syns röret väldigt väl. Och det är inte lite diskret och mörk så att det smälter in mot klinkerserna och skuggan, nej det är tjockt och vitt! Ser inte det minsta fint ut.

Så bli inte förvånad om jag verkar lite ovanligt trött och sur idag. Oberoende av vad jag ätit eller inte ätit.

Fasterapport

Dag tre av fastan i princip avklarad och det går fint. Visserligen har jag fuskat liiitelite, ätit ett par ostskivor och en liten minibit av falukorven som barnen fick till lunch. Ett hörn på en knaperstekt bacon vid middagen också. Men ja, det är små smakbitar av ljuvlighet kan jag meddela, oj vad mat är gooood när man inte ätit något på ett tag.

Jag överlever på het buljong, kardemummakaffe med rätt mycket laktosfri mjölk, kannor med te, och så några halva glas laktosfri fil ibland, med ingefära eller kanel. Ja och fruktvatten! Smaksätter en kanna vatten med ett par bitar apelsin eller äpple eller gurka, yum! Laktosfritt innebär förresten bort med mjölksockret, vilket gör det mer ok än vanlig mjölk & fil.

Funderar som bäst på hur jag går till väga på fredag, efter de här fem dagarnas fasta. Måste börja lite försiktigt, och borde göra det på något sätt som ökar ämnesomsättningen. Dvs kanske ett ägg på morgonen och sparsamt med mat i slutet av dagen. Någon som har något tips?

Idag har jag och barnen varit på badhuset med morfar på förmiddagen och lekt med Signe och Molly på eftermiddagen. Och rörmokaren har varit här! Och ja, mina fördomar om hantverkare och föraningar om allt som kan gå fel när de är i farten kan ju anses rätt så besvarade även om vi inte råkat ut för några riktiga katastrofer än. Men mer om det senare...

Liten rapport från juldagen

Innan julstämningen är helt borta måste jag slänga upp några kort från Juldagen, som vi som vanligt firade med Pieters familj. Dvs oma och opa + Pieters bror och flickvän. Pieter jobbade den här juldagen så vi möttes upp för en festlig eftermiddag och kväll med borrel (snacks innan måltiden på holländskt vis) och trerättersmiddag.


Vi sov över vilket betydde att vi kunde natta barnen och sedan fortsätta sitta uppe och prata. Väldigt trevligt. Nästa dag flyttade vi hem igen efter flera dagars julfirandesemester med bortasovning hos våra föräldrar. Bara att traska hem. Jag gillar våra jultraditioner.

Året börjar med vinter

Det började snöa i natt och oj vad det vräkte ner där på förmiddagen. Trevligt att det nya året bjuder på vinter, det har vi haft lite dåligt med fram tills nu. Claudia var inte överförtjust, hon mest surade och sa åt mig att "bäää mamma!" (= bär mig mamma!) Vincent trivdes bättre och skottade sig hela vägen hem till mormor och morfar med vår "skottklippare".


Jag tror att den inneälskande soffpotatisen till mamma åt de här barnen får se till att dra ut och leka lite oftare. Jag är ledig en vecka till innan det blir jobba igen så jag måste verkligen passa på att lapa dagsljus medan jag har chansen. Jag ska försöka att släpa ut mig och kidsen, jag lovar!

Vincent klädde förresten på sig ytterkläderna helt själv idag! Han kan bara han vill, den lille motvillige sonen. Claudia kan dra i fötterna i overallen, ta på sig skor och mössa men behöver än så länge hjälp med att trä i armarna och knäppa. Vilket är bra mycket mer än Vincent gjort sina tre första år. Så det finns hopp för påklädningskampen.

Fasta, dag ett

Så börjar jag det här året som säkert väldigt många andra människor, med starten på ett nyttigare liv. Och jag tycker inte det spelar någon roll att samma nyårslöfte återkommer från år till år och från människa till människa, för bara att tänka tanken att "nu ska jag leva sundare, äta bättre och röra på mig mer" är ett steg i rätt riktning. Oavsett hur många gånger man tänkt tanken tidigare.

Jag tänker lyckas i år, för jag är trött på att väga alldeles för många kilon. Trivs inte med mitt extralass som jag haft sedan Vincent föddes för 3,5 år sedan. Och jag som egentligen tycker att det bästa sättet att bli hälsosammare och äta bra är att äta lagom, att den bästa dieten är en långsiktig diet med mindre portioner och mindre godis, jag tänker göra ett undantag. Jag tänker börja från noll.

Enter: FASTA. Extremt jo visst, men fem dagar utan mat klarar min kropp. Och de är inte bara till för att rensa kroppen utan minst lika mycket för att rensa sinnet. Jag är en kronisk småätare, och idag har jag fått ständiga impulser om att stoppa i mig något, en vindruva, en fiskbit, en ostskiva... Men idag har varit lätt ändå. Första dagen, den lättaste av alla. När den senaste veckans frosseri gjort att det känns skönt att inte FÅ äta.


Idag har jag vägt mig och tagit diverse mått så jag har något att jämföra med senare. Efter de fem dagarnas fasta kommer resten av januari att bestå av en begränsad meny, mer om den senare. Februari, mars, april och maj är mina lite lättare dietmånader. Jag har inte bestämt riktigt hur jag ska äta än då, men det lutar åt att skippa kolhydrater. Troligtvis får jag en undantagsdag i veckan då också. Men jag ska styra upp lite mer i förväg precis vad och hur mycket jag får äta. Delmålet jag siktar mot är min brors bröllop i juni.

De säger att tredje dagen är värst. Bring it on! Jag väntar. Och under tiden har jag plockat in en hel hög med lådor från förrådet så jag har något att syssla med istället för att dra runt här hemma i jakt på något att tugga på. Där finns myhycket som behöver sorteras och organiseras.

För mer än ett år sedan drog jag igång "Projekt: må bra" som gick fint i vågor under förra året, men som nu vid årsskiftet slutade på bara några kilon mindre än där jag startade i augusti 2010 (två månader efter att Claudia föddes). Nästa nyår tänker jag se till att resultatet är annorlunda. Så nu är det enda jag vill höra om vad och hur jag äter och tränar: Heja Emma, du klarar det!